Ludovic Orban, despre propunerile lui Streinu-Cercel de carantinare a vârstnicilor: ”Un act iresponsabil”

Dată publicare: 21-04-2020 21:08
Dată actualizare: 21-04-2020 21:16
Sursa: C.A.


Ludovic Orban, despre propunerile lui Streinu-Cercel de carantinare a vârstnicilor: ”Un act iresponsabil”

Premierul Ludovic Orban a declarat marți seara că guvernul nu a luat în discuție măsuri speciale de carantină pentru persoanele de peste 65 de ani, așa cum s-a vehiculat într-un document atribuit Institutului Matei Balș condus de Adrian Streinu-Cercel.

 

Orban consideră propunerile lui Streinu- Cercel ca fiind un ”act iresponsabil”, spunând despre șeful Institutului Matei Balș că nu ”înțelege societatea, respectul față de drepturi și libertăți”.

”Nu există nici cea mai mică intenție privitoare la părinții și bunicii noștri de a-i menține în izolare o perioadă așa de lungă sau de a-i înghesui într-un spațiu de carantină cu ruperea din familii”, a declarat primul ministru pentru TVR.

”Domnul Streinu Cercel vorbește în numele său personal, nu are legătură cu deciziile luate la nivel guvernamental. Critic sever aruncarea în spațiul public a unor propuneri care nu fac parte din deciziile care se iau la nivelul ministerului sănătății și la nivelul guvernului. Nu există nici cea mai mică intenție privitoare la părinții și bunicii noștri de a-i menține în izolare o perioadă așa de lungă sau de a-i înghesui într-un spațiu de carantină cu ruperea din familii. Transmiterea publică a unor astfel de opinii nu face bine societății, nu face bine nimănui, este un act iresponsabil, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui profesor care e un specialist în domeniul virusologiei, dar nu pare că înțelege societatea, respectul față de drepturi și libertăți”, a declarat Ludovic Orban.

 

Se analizează fiecare pas pentru revenirea la normalitate

 

Premierul a precizat că se analizează fiecare pas posibil pentru revenirea la normalitate, pentru relaxarea măsurilor. Toată această mișcare va fi graduală și îi privește pe toți cetățenii români, indiferent de vârstă.

Orice relaxare îi privește și pe părinții și bunicii noștri, a subliniat șeful executivului.

Ludovic Orban a afirmat că nici ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu susține documentul respectiv, care e doar o propunere formulată de Adrian Streinu Cercel.

Doctorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de boli infecționase “Matei Balș” din București, a propus luni un proiect care prevedere izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum înainte și chiar despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor.

 

Taxat dur de Iohannis

 

Președintele Klaus Iohannis l-a taxat extrem de dur pe Streinu- Cercel, în timp ce ministrul Sănătății ia în calcul demiterea acestuia de la conducerea Institutului Matei Balș.

Klaus Iohannis, preşedintele României: “Dragii mei, așa ceva nu se întâmpla, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel n-aș putea să le spun! Deci, persoanelor în vârstă le spun clar: stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia de acasă, să vă ducă în carantină! Nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane! Atunci când va fi nevoie vom veni și vă vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejați voi față de această boală. În niciun caz - repet, în niciun caz - statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane”.

 

 

Sursa: C.A., TVR


VIDEO PROTVPLUS.RO