Procesul lui Dragnea. Un fost director in DGASPC Teleorman recunoaste ca a falsificat acte "de frica" sa nu fie dat afara
Procesul lui Dragnea| Fost director in DGASPC Teleorman: Mi-a fost frica sa nu fiu dat afara de la serviciu, ca oricarui om cu datorii la banca.
Doi fosti directori din cadrul Directiei de Asistenta Sociala Teleorman au aratat, marti, in fata magistratilor instantei supreme, in dosarul liderului PSD, Liviu Dragnea, ca nu au reclamat faptul ca nu veneau la serviciu cele doua angajate ale directiei care lucrau de fapt la PSD Teleorman din cauza ca le-a fost teama de seful institutiei, ei sustinand ca daca ar fi reclamat li s-ar fi cerut demisia, lucru care s-a si intamplat ulterior in cazul unuia dintre ei, relateaza news.ro.
Constantin Balaban, fost presedinte al TSD Alexandria pana in 2013 si sef al unei sectii din cadrul DGASPC Teleorman, a spus ca a aflat ca Adriana Botorogeanu nu vine la serviciu si si-a anuntat superiorii, Olguta Sefu si Floarea Alesu, insa cea din urma i-a spus ca Botorogeanu lucreaza la arhiva Directiei, deci nu este in subordinea lui Balaban. “In 2014, Alesu mi-a solicitat sa fac niste inscrisuri si mi-am dat seama ca Botorogeanu figura in subordinea mea si nu lucra la arhiva, cum stiam eu. Pana in 2014, ea nu avea semnata fisa postului si nici rapoartele de evaluare a activitatii. Abia dupa ce si-a dat demisia, Alesu mi-a cerut sa o chem de acasa sa-si semneze actele”, a aratat inculpatul Balaban.
El a recunoscut ca a cerut unui subordonat sa intocmeasca fise de prezenta pentru Adriana Botorogeanu si el le-a semnat. “Martorul Lucian Lazar a intocmit niste inscrisuri, la cererea mea. Mi-a fost frica sa nu-mi pierd serviciul, adica sa nu fiu dat afara de doamna Alesu. Mi-a zis ca nu este treaba mea sa ma interesez despre situatia lui Botorogeanu. Lui Lazar i-am spus ca situatia prezentelor ne-a fost ceruta de directoare. Nu contest intocmirea inscrisurilor din actul de acuzare. Intocmirea documentelor am facut-o fiindu-mi frica, ca oricariu om cu datorii la banca”, a mai spus Balaban.
Fostul angajat al DGASPC Teleorman a mai spus ca la data respectiva nu stia sa se fi invocat numele lui Liviu Dragnea in scandalul angajarilor fictive, dar stia ca Botorogeanu facea parte dintr un partid si ca isi desfasura activitatea la PSD.
“Floarea Alesu mi-a cerut ca atunci cand vin la DNA sa fac alte declaratii decat cele reale. Stiam ca Botorogeanu face parte dintr un partid, nu stiu daca era sustinuta de cineva. Au fost colegi care au spus ca Botorogeanu nu vine la serviciu. Am auzit aceste discutii prin apilie 2014, dupa ce ea si-a dat demisia. Dupa ce am dat o prima declaratie de martor la DNA, mi s-a transmis de la CJ Teleorman ca sunt schimbat din functie. Floarea Alesu nu mi-a spus direct ca daca nu completez fisele voi avea de suferit si mi-a spus ca e mai bine pentru mine sa o fac, ca nu o sa am probleme”, a completat inculpatul.
Al doilea inculpat audiat la termenul de marti al procesului, Valentina Marica, care avea in subordine sase centre de copii din subordinea DGASPC Teleorman, a aratat, cu privire la acuzatia ca nu le-a sanctionat pe cele doua angajate care nu veneau la serviciu, faptul ca nu a avut niciodata o fisa a postului din care sa-si cunoasca atributiile care ii revin. “Este adevarat ca cele doua nu s-au prezentat la munca. Cand a trebuit sa fac fisa de evaluare, era in ianuarie 2009, iar Floarea Alesu mi s-a cerut de Alesu si de ceilalti directori sa prezint fisa de evaluare a tuturor angajatilor. Atunci am constatat ca nu le cunosteam pe cele doua. Nu am ajuns niciodata in acel centru unde figurau ca angajate deoarece acolo nu existau asistati permanenti. Am sesizat verbal pe directorul economic Rodica Milos, ca nu le cunosc pe cele doua. Am fost data afara din birou, probabil am pus o intrebare incomoda. Mi-am dat seama ca cele doua sunt protejate de Milos Rodica. Secretarul general al CJ Teleorman era nasa doamnei Milos. Am acceptat sa intocmesc acele documente in fals deoarece asa functiona atunci Protectia Copilului Teleorman”, a aratat Marica.
Ea a completat si a declarat in fata judecatorilor ca a fost chemata la Consiliul Judetean Teleorman pentru a da explicatii in legatura cu un litigiu, dupa ce a dat in judecata Directia, si nicidecum nu a discutat cu Liviu Dragnea despre situatia celor doua angajate fictiv. “Este adevarat ca Alesu mi-a sugerat sa-mi dau demisia, ceea ce am si facut. Nu am discutat cu Liviu Dragnea, care era presedintele CJ Teleorman sau cu o alta persoana trimisa de el despre cele doua angajate. In discutiile cu Alesu sau Milos nu s-au facut referiri la persoana lui Dragnea. Chiar Milos a angajat pe una din cele doua doamne care nu s-au prezentat la serviciu”, a mai aratat femeia.
Urmatorul termen a fost stabilit pentru 5 septembrie, cand va fi audiata Rodica Milos si va fi citata Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, ca sa spuna personal ca nu doreste sa dea declaratii in procesul. Ar urma ca Liviu Dragnea sa dea declaratii la final, dupa audierea tuturor martorilor.
In acest dosar, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, fiind acuzat alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman.
Potrivit procurorilor, in perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, respectiv de presedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, sa isi incalce atributiile de serviciu prin mentinerea in functie si implicit plata drepturilor salariale pentru doua angajate ale aceleiasi institutii. "In realitate, cele doua persoane si-au desfasurat activitatea la sediul organizatiei judetene Teleorman a partidului politic al carui presedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urma", sustine DNA.
Fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzata de abuz in serviciu, alaturi de fosti sefii din Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusa sub acuzare pentru ca, in perioadele 3 martie - 1 august 2008 si 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sanctionat doua subordonate incadrate in functia de referent la institutiile pe care le conducea, desi stia ca nu s-au prezentat la serviciu si nu au respectat prevederile contractului individual de munca si fisa postului.
La cererea Bombonicai Prodana, care a invocat o exceptie de neconstitutionali instanta suprema a sesizat Curtea Constitutionala in privinta definitiei abuzului in serviciu, la cererea fostei sotii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana. CCR a decis ca impunerea unui prag valoric in ceea ce priveste abuzul in serviciu este de competenta Parlamentului, precizand ca reglementarea valorii pagubei si gravitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei de abuz in serviciu este necesara pentru delimitarea raspunderii penale de celelalte forme de raspundere juridica. Ministerul Justitiei a anuntat ca, urmare a deciziei CCR, infractiune a de abuz in serviciu urmeaza sa fie redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.