Basescu: Nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata.Constanta, prioritate

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Presedintele Traian Basescu a declarat ca, din punctul sau de vedere, toate vamile trebuie controlate, iar portul Constanta este o prioritate.

Romania ar putea afla abia la vara, daca va fi primita in spatiul Schengen. Desi ar fi trebuit sa vina cu un raspuns pentru noi si pentru bulgari, joi Consiliul de Ministri al Uniunii Europene, a amanat discutia.

Presedintele Traian Basescu a precizat ca tara noastra nu va accepta nicio conditie suplimentara, in timp ce presedintele Consiliului European, Hermann Van Rompuy, aflat in vizita la Bucuresti, a apreciat progresele facute pana acum. 

O decizie in privinta aderarii ar putea fi luata abia in luna iulie dupa ce Bulgaria va fi reevaluata. Acest lucru a fost confirmat chiar de catre Carlos Coelho cel care a intocmit rapoartele pentru noi si pentru vecini.

Romania pleaca de la premisa ca nu doreste decuplarea de bulgaria, si nu o solicitam. Plecam de la premiza absoluta ca nu acceptam conditii suplimentare. Acest lucuru nu este posibil, avem un tratat, avem un aquis Schengen, l-am indeplinit, a declarat Traian Basescu.

Citește și
Spatiul Schengen
Baconschi: Suntem pregatiti sa raspundem francezilor cu privire la Schengen
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

In plus seful statului nu este incantat nici de ideea unei aderari partiale, mai exact intrarea in Schengen doar prin spatiul aerian.

Traian Basescu a dezbatut subiectul si cu presedintele Consiliului European, aflat in vizita in Romania.

Iata cele mai importante declaratii ale presedintelui, facute dupa vizita lui Hermann Van Rompuy:

 

• Sunt masuri care nu cred ca va intereseaza dar eu sunt obligat sa vi le aduc la cunostinta.

Politici privind sustenabilitatea finantelor publice. Aici se vizeaza in primul rand deficitele diverselor fonduri. Acestea sunt raspandite in mai toate statele. Tot aici se pune problema coordonarii impozitelor, aici Romania respinge categoric aceasta idee. In primul rand Romania nu are cum sa adopte impozitele tarilor dezvoltate.

• Suntem de acord sa avem politici de echilibrare a deficitelor, sa avem discutii despre sistemul de politici sociale si sa le revizuim daca e nevoie.

Costul unitar al fortei de munca

• Noi interpretam aceasta teza numai prin ideea corelarii dintre productivitate si venit. O egalizare a salariilor este practic imposibila si nu asta vrea sa spuna teza respectiva.

• Tot aditional se propune sa privim la politici pentru stimularea concurentei.

• De exemplu, sunt foarte multe domenii reglementate in interiorul UE – la electricitate, la gaze. Romania nu poate permite paramentrii de piata ai costului european. Suntem prin liberalizarea pietei de energie prin interconectarea tarii la un sistem european.

• Nu este o discutie intre politicieni ci a devenit vital pentru Europa sa fie conpetitiva. De la mijlocul anilor 90 Europa pierde in aceasta relatie in competitia cu SUA. Sa va dau un exemplu. In SUA se lucreaza anual cu 5 saptamani mai mult decat in UE. Statele Unite sunt un etalon al competitivitatii.

• Orice se intampla in lume influenteaza si pe ceilalti.

• Romania are insa a se compara nu cu SUA ci cu ea in interiorul UE. Productivitatea muncii in Romania reprezinta doar 48% din UE 15.

• Regiunea este departe de a mai fi cea mai atractiva din punctul de vedere al investitiilor. Inaintea noastra este Polonia, este Cehia, Slovacia, dupa noi Ucraina, Bulgaria, Croatia, Serbia.

Codul muncii trebuie modificat – sustin propunerea Guvernului

• Este crucial ce facem in continuare pentru mediul de afaceri. Avem o cota unica atractiva, avem insa o cota unica extrem de rigida. Din pacate avem si un mare deficit pe fondul de pensii. Trebuie sa crestem flexibilitatea pe forta de munca pentru a scapa si de fiscalitate. Este esential sa adoptam noul cod al muncii. Nici nu doresc o confruntare nici sa par a fi un cunoscator.

• Un cod care sa permita angajatorului o fluctuatie a fortei de munca pe de o parte, iar pe de alta trebuie sa permita celui care vrea sa fie angajat o multime de posibilitati.

• In 2009 Consiliul European a lansat un concept, “flexisecuritate” – se referea la flexibiliarea pietei fortei de munca pentru a da sansa oamenilor sa se angajeze mai usor si angajatorului sa. Nu discutam aici nici despre interese ale unor organizatii, nici ale unor sindicate sau patronate.

• Angajatul ramane angajat, angajatorul isi protejeaza afacerea. Nu vreau sa se inteleaga ca se urmareste eliminarea sindicatelor.

• Este o falsa apreciere ca este mai vulnerabil angajatul prin noul cod. El este vulnerabil acum, pentru ca lucrand la negru cei 1,6 milioane de oameni au un viitor nesigur. Nimeni nu le plateste contributiile la pensii, la somaj, la sanatate.

• Sunt un sustinator al asumarii raspunderii Guvernului pe noul cod al muncii

Controalele in vami vor continua

• Nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata, vazand ce s-a intamplat pana acum. Portul Constanta trebuie sa fie o prioritate. Si nu mizati pe faptul ca nu este.

Contextul declaratiilor lui Traian Basescu

Dupa intalnirea cu Traian Basescu, presedintele Consiliului European a declarat ca este impresionat de rezultatele Romaniei, in ceea ce priveste indeplinirea conditiilor tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen.

"Si sunt impresionat de rezultate. Problema va fi rediscutata curand in cadrul Cosiliului. Primul ministru ungar Viktor Orban mi-a spus ca este hotarat sa acorde o prioritate importanta aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, odata ce toate cerintele sunt implinite", a spus Herman van Rompuy.

Dupa vizita la Bucuresti, oficialul european a plecat la Bruxelles, unde vea programata o intrevedere cu premierul rus

Vladimir Putin

.

Presedintele Consiliului European s-a intalnit si cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Boc in contextul Schengen: Romania si Franta au bune relatii
Boc in contextul Schengen: Romania si Franta au bune relatii

Premierul Boc l-a primit pe Jean-Claude Mignon pentru o discutie in care a mentionat "bunele relatii" dintre Romania si Franta si a apreciat ca Parteneriatul strategic dintre cele doua tari a "consolidat" cooperarea politica.

Baconschi: Suntem pregatiti sa raspundem francezilor cu privire la Schengen
Baconschi: Suntem pregatiti sa raspundem francezilor cu privire la Schengen

Teodor Baconschi s-a intalnit cu un grup de parlamentari din Franta, declarand ca Romania este pregatita sa raspunda tuturor preocuparilor partenerilor francezi pe problema Schengen.

PPE sustine aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen pana la finele 2011
PPE sustine aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen pana la finele 2011

Partidul Popular European (PPE) sustine aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen pana la sfarsitul lui 2011, a declarat joi Mario David, vicepresedintele partidului.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.