Primele decizii ale lui Liviu Dragnea ca sef al PSD. Cand va fi convocat Parlamentul in sesiune extraordinara
Proaspat ales ca presedinte interimar al PSD, Liviu Dragnea se confrunta cu o misiune nu tocmai usoara.
Dragnea a condus luni pentru prima data Biroul Permanent National al social-democratilor, cu ocazia caruia s-au luat mai multe decizii importante. La sedinta a participat si fostul presedinte al PSD, premierul Victor Ponta, dar si principalul contracandidat al lui Dragnea la sefia partidului, Rovana Plumb.
Sesiune extraordinara a Parlamentului pentru Codul Fiscal
" In ceea ce priveste Codul fiscal s-a decis in coalitie, ca si calendar, 24, 25, 26 august sa fie convocat Parlamentul pentru a se lua spre analiza cererea de reexaminare de la presedintelui Romaniei, deci in sesiune extraordinara", a spus Dragnea, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, potrivit Agerpres. "Am discutat despre Codul fiscal, proiectul a fost intors de catre presedintele Iohannis la Parlament, ministrul de Finante va purta discutii cu toate institutiile interesate, inclusiv cu Banca Nationala, va realiza din nou o analiza, precum si o prognoza pe urmatorii 2-3 ani privind efectele Codului fiscal din care sa reiasa, poate mult mai bine, sustenabilitatea si justetea masurilor cuprinse in acesta".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a adaugat ca proiectul Codului fiscal va urma procedura fireasca in Parlament, afirmand ca pana acum nu sunt motive pentru a se modifica actul normativ, dar Ministerul de Finante tine cont de cererea de reexaminare asa cum este firesc.
"Ma preocupa afirmatiile domnului Isarescu, numai ca o simpla declaratie, pe care o respect, care vad ca astazi este putin contrazisa de domnul Adrian Vasilescu, pe mine ma face sa cred ca cea mai buna varianta este aceea pe care am discutat-o astazi, ca ministrul de Finante sa discute cu toate institutiile interesate, inclusiv cu BNR, pe cifre, pe analize si pe prognoze financiare. Eu nu cred ca s-a adoptat modificarea Codului fiscal undeva, intr-o baie, acolo au fost specialisti care au lucrat la acest document, oameni din mediul de afaceri care se pricep, alti parteneri. Eu cred ca se sustine, primul-ministru a fost implicat serios in elaborarea noului Cod fiscal, au fost discutii foarte largi, analize, prognoze care ne-au aratat ca aplicarea noului Cod fiscal poate sa aduca foarte multe beneficii Romaniei si nu vreau sa cedam pur si simplu. Vrem sa avem o relatie corecta, dar nu putem sa cedam fara sa avem argumente serioase, dimpotriva, argumentele sunt de partea noastra", a precizat Dragnea.
Legea salarizarii bugetarilor
Dragnea a declarat ca ordonanta privind cresterea salariilor demnitarilor nu este un lucru rau daca este parte din legea salarizarii, adaugand ca, din discutiile in cadrul BPN, a rezultat ca actul normativ va fi aplicat de la 1 august in urma rectificarii bugetare.
"Eu mi-am spus in continuare punctul de vedere pe care il sustin. Aceasta ordonanta nu este un lucru rau, daca este parte din legea salarizarii. Daca ramane izolata este un lucru rau, dar din ce am discutat astazi si prezentandu-ne calendarul de actiuni in privinta adoptarii legii salarizarii inseamna ca ea va fi parte din aceasta lege", a declarat presedintele interimar al PSD, intrebat daca in cadrul BPN s-a discutat despre intrarea in vigoare a ordonantei privind indemnizatiile demnitarilor de la 1 august.
El a afirmat ca, cel mai probabil, ordonanta va intra in vigoare de la 1 august. "Ba eu cred ca va intra. O diferenta de doua luni, pana la urma, nu deranjeaza pe nimeni", a adaugat el.
"Mai spun inca o data ca sa fie foarte clar. Ordonanta este in vigoare, a fost publicata in Monitorul Oficial. Pentru a-si putea lua salariile marite cei care fac obiectul ordonantei - prin rectificare bugetara pentru ca altfel nu se putea sa fie alocata suma respectiva la capitolul respectiv, ca sa poata sa-si primeasca banii", a explicat el.
Rectificarea bugetara
Liviu Dragnea a declarat ca e normal ca prim-ministrul si ministrul Finantelor sa prezinte conducerii PSD proiectul de ordonanta privind rectificarea bugetara, explicand ca PSD sprijina actiunile Guvernului si este bine sa fie informat. "Am vazut o oarecare stare de nervozitate ca in cadrul BPN al PSD prim-ministrul si ministrul de Finante prezinta proiectul de ordonanta privind rectificarea. Este un lucru convenit cu prim-ministrul, este o stare de normalitate, PSD sprijina actiunile Guvernului si pentru asta este bine sa fie informat, pentru ca ordonanta de rectificare practic este un act normativ care contribuie la continuarea dezvoltarii economice a acestei tari. Este firesc ca PSD sa fie informat pentru a putea sprijini si public, si in teritoriu acest act foarte important, este vorba de o rectificare pozitiva, sunt mai multi bani la buget, care trebuie realocati pentru a continua atat programele sociale, cat si programele de investitii", a spus Dragnea la inceputul sedintei Biroului Permanent National al PSD.
El a adaugat ca luni dupa-amiaza, in sedinta coalitiei de guvernare, se va discuta din nou despre acest proiect de rectificare, pentru ca "exista un parteneriat corect si firesc" intre partidele care formeaza coalitia si Guvernul.
"Despre rectificare, astazi am aflat toti, atat de la prim-ministru, cat si de la ministrul de Finante, ca nu se taie din bani de la niciun minister. Dimpotriva, exista un excedent bugetar, exista peste patru miliarde de lei care sunt disponibili. De asemenea, nu se taie bani de la Sanatate, dimpotriva. Nu se taie bani de la Educatie, dimpotriva se vor achita toate sentintele judecatoresti care au fost obtinute de cadrele didactice de-a lungul ultimei perioade", a declarat Liviu Dragnea
Intrebat despre abordarea diferita pe care ar urma sa o aiba ministrul de Finante in ceea ce priveste investitiile, Dragnea a spus: "Este vorba, in principal, despre faptul ca, din pacate, si nu din vina ministrilor care au fost la Transporturi, (...) la Ministerul Transporturilor sunt sume foarte mari necheltuite".
"Se pare ca este vorba de doar 10% din suma alocata pentru investitii cheltuita pana acum, din varii motive. La Ministerul Dezvoltarii situatia este alta. Exista peste 4.000 de santiere deschise, in special in zona rurala unde traiesc aproape noua milioane de romani, cel putin in acte, si acesti oameni asteapta ca si la ei in sat sa ajunga Uniunea Europeana, asa spun. (...) Aceste santiere care sunt, repet, lucrari in continuare si unde daca se aloca bani incep sa se cheltuie de a doua zi de cand au ajuns acolo, sa fie finantate si sa fie finalizate. Domnul Teodorovici a spus: exista bani disponibili pentru a se finaliza si finanta investitiile in Romania, dar nici nu vrea sa mai tina bani alocati pentru un minister sau la o companie, compania de drumuri nationale (CNADNR - n.r.) de exemplu, unde stau miliarde care nu se cheltuie si pe care nu le foloseste nimeni, in loc sa fie alocati banii catre alte domenii unde, daca se aloca, de a o doua zi incep sa se cheltuiasca", a afirmat presedintele interimar al PSD.
Dragnea a explicat ca "banii vor fi disponibili, iar cei care vor veni cu facturi, vor avea decontarea facturilor". "Asta vrea sa faca ministrul Teodorovici si noi il sustinem in totalitate", a completat el.
Situatia TVR
"Recunosc ca nu am vorbit despre bugetul TVR. Nu au fost discutiile in Biroul Permanent National asa cum sunt in comisiile de specialitate din Parlament. S-au discutat temele mari, domeniile mari. In schimb, despre TVR, eu am mai spus-o, urgent trebuie sa se realizeze o analiza si sa se ia o decizie in privinta Televiziunii publice. Situatia actuala nu mai poate persista", a declarat luni presedintele interimar al PSD, intrebat daca in cadrul BPN al partidului ministrul de Finante a explicat de ce bugetul Televiziunii publice a fost redus.
Liviu Dragnea a adaugat ca "sunt specialisti care trebuie sa faca lucrul acesta, dar trebuie luata o decizie".
"Marea problema acolo nu cred ca este conducerea, din punctul meu de vedere. Poate sa fie vinovata, poate sa nu, dar discutiile, pana la urma, s-au dus despre cine sa fie sau nu seful de la TVR. Poate trebuie schimbat, poate nu trebuie schimbat, asta este o decizie a Parlamentului, dar discutiile trebuie duse pana la capat. Care este calea de urmat pentru ca Televiziunea publica sa scape, nu stiu prin ce masuri. De aia sunt manageri, de aia sunt consultanti, de aia sunt oameni platiti cu bani grei care pot face aceste lucruri si sa prezinte Parlamentului o cale de urmat, dar rapid", a aratat presedintele interimar al PSD.
PSD Prahova
Secretarul general adjunct al Partidului Social Democrat, Codrin Stefanescu, va asigura conducerea interimara a Organizatiei PSD Prahova, a anuntat luni presedintele interimar al formatiunii Liviu Dragnea. El a adaugat ca in Organizatia PSD Prahova "era o situatie complet anapoda din punct de vedere organizatoric".
"Cu ceva vreme in urma, domnul Daniel Savu fusese desemnat interimar pe o perioada limitata. Perioada aia disparuse, era un vid de conducere, domnul Mircea Cozma a renuntat la autosuspendare pentru acea sedinta, pentru ca cineva sa poata sa conduca Biroul Permanent Judetean. Astazi a venit si a informat si a cerut Biroului Permanent National sa desemneze o persoana din cadrul conducerii centrale pentru a prelua conducerea interimara", a precizat Dragnea
Sursa: Agerpres
Etichete: PSD, Liviu Dragnea, coalitie, Parlament, sesiune extraordinară, victor ponta, rectificare,
Dată publicare:
27-07-2015 16:32