Klaus Iohannis, primele consultari cu partidele parlamentare. Guvernul va aloca 2% din PIB pentru Armata, incepand cu 2017

×
Codul embed a fost copiat

Klaus Iohannis a obtinut acordul partidelor parlamentare pentru suplimentarea bugetului Apararii. Guvernul va aloca pentru inzestrarea armatei cel putin 2% din Produsul Intern Brut, adica minimum 3 miliarde de euro, din 2017.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

"Europa si NATO trebuie sa faca fata celei mai mari provocari de securitate de la incheierea Razboiului Rece incoace. Pentru prima data un stat apeleaza la forta pentru a redesena granitele. Toate aceste lucruri grave se intampla langa frontiera noastra si nu pot fi ignorate", a spus presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele a facut referire la Rusia si la conflictul din Ucraina, asta in contextul in care a cerut tuturor partidelor sa fie de acord cu suplimentarea bugetului pentru apararea Romaniei.

"Vorbele frumoase la ceremonii nu compenseaza lipsurile din dotare sau pregatire si tocmai de aceea avem nevoie de lucruri bine facute", a mai spus seful statului.

Citește și
Putin cu steag UCraina si Rusia
Decizie controversata a lui Putin de Anul Nou: isi face legiune de mercenari. Cine se poate angaja pe bani in armata Rusiei
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Fara exceptie, toate partidele au fost de acord sa se aloce 2% din PIB, din 2017, pentru Ministerul Apararii, pentru urmatorii zece ani.

"Azi sunt cel mai fericit ministru al Apraraii pentru ca toate partidele au fost de acotrd sa mareasca bugetul Apararii. Speram sa continuam programele Armatei, odata cu marirea bugetului", a spus si Mircea Dusa.

La consultarile de luni premierul Victor Ponta l-a abordat pe Johannis pe un ton amical, pe tema felului in care a fost aranjata sala. Toata lumea a stat la aceeasi masa si nu la distanta, ca pana acum.

Marti, la ora 10, intr-o ceremonie festiva, va fi semnat acest prim pact intre seful statului si sefii partidelor.

Cronologia evenimentelor:

ora 14.40 Presedintele Klaus Iohannis a inceput consultarile cu reprezentantii PP-DD pe tema acordului pentru alocarea a 2% din PIB pentru bugetul Apararii din 2017, delegatia grupului parlamentar fiind condusa de Dan Diaconescu. Din delegatia PP-DD fac parte Dan Diaconescu, Simona Man, Liviu Neagu, Radu Orzata si Ionel Agrigoroaie. Este ultima delegatie care intra la consultari cu seful statului.

ora 14.30 Liderul grupului minoritatilor din Parlament, Varujan Pambuccian a declarat, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni, ca este bine ca avem un document predictibil in domeniul Apararii, mentionand ca ar fi bine ca acest acord sa fie respectat de toata lumea. Liderul grupului minoritatilor nationale, Varujal Pambuccian a declarat ca este bine ca avem un document predictibil in domeniul Apararii, si a precizat ca ar fi foarte bine ca aceasta predictibilitate sa se regaseasca si in ceea ce priveste personalul din Armata.

”Ma refer aici la drepturile salariale, la alte drepturi pe care le au cei care lucreaza in domeniul Apararii”, a explicat Pambuccian, adaugand ca a avut o discutie legata de garantiile pe care in mod predictibil trebuei sa le acordam celor din acest domeniu, pentru ca sunt oameni care isi risca viata pentru securitatea noastra. Liderul grupului minoritatilor a mai declarat ca, o data cu semnarea acestui Acord, spera ca acest document sa fie respectat de toata lumea, avand in vedere unele precedente, cum a fost pactul pe Educatie.

ora 14.05 Au inceput consultarile presedintelui Klaus Iohannis cu reprezentantii minoritatilor nationale. Din delegatia deputatilor minoritatilor nationale fac parte liderul grupului, Varujan Pambuccian, alaturi de Aurel Vainer, Nicolae Paun, Niculae Mircovici, Dragos Gabriel Zisopol si Miroslav Merka.

ora 13.55 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni, ca pe langa Acordul pentru finantarea Apararii, Uniunea propune si un acord politic intre majoritatea parlamentara si minoritatile etnice, precum si finantarea educatiei si sanatatii. Presedintele UDMR a declarat ca Uniunea va semna acest acord politic propus de presedintele Klaus Iohannis, privind alocarile de fonduri pentru Aparare, pentru ca ”Romania are un angajament in Alianta Nord-Atlantica si este si o situatie geopolitica extrem de interesanta, avand o pozitie importanta in regiune, ca furnizor de securitate”. ”Acest parteneriat cu Statele Unite ne obliga sa face, un efort bugetar, financiar pentru acest domeniu al Apararii nationale”, a mai spus Kelemen.

Kelemen Hunor a mai anuntat ca UDMR a propus un acord politic intre partidele parlamentare, intre majoritate si minoritatile etnice. ”Avem nevoie de predictibilitate, de stabilitate sociala si suntem convinsi ca daca am ajunge la un acord politic, intre majoritate si minoritate, care ar contine cateva elemente importante, ar fi in beneficiul Romaniei si al tuturor cetatenilor”, a afirmat liderul UDMR. El a precizat ca aceste elemente se refera la ”a nu fi folosita cartea nationala in campaniile electorale si in disputele politice, drepturile obtinute nu se restrang, se aplica legislatia actuala, si orice garantie in plus pentru pastrarea identitatii nationale se face prin dialog permanent intre toate fortele politice parlamentare si minoritatile etnice”.

Liderul UDMR a mai anuntat ca in cadrul discutiilor s-au mai ridicat si alte subiecte, si a precizat ca UDMR considera ca este nevoie, in privinta finantarii educatiei nationale, sa se asigure ”6% din PIB pentru acest domeniu”, fiind ”o finantare necesara, pentru ca altfel, nu vom avea competitivitate”.

ora 13.15 Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat la iesirea de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis ca este de acord cu pactul propus pentru finantarea Armatei, insa i-a propus sefului statului sa declanseze un referendum national care sa vizeze forma de guvernamant a Romaniei. Constantin a declarat ca apreciaza demersul presedintelui Iohannis in privinta semnarii unui pact pentru bugetul armatei, fiind ”mai mult decat o dovada de responsabilitate” fata de contextul geopolitic in care se afla Romania. ”Cred ca este o garantie a faptului ca dupa ce vom trece de situatia, sa punem tensionata din regiune, finantarea Armatei va ramane o prioritate pe agenda Guvernului, indiferent de cine se va afla la guvernare in anul 2016 sau in anul 2020 si asa mai departe”, a afirmat Constantin.

Pe de alta parte, liderul PC a tinut sa mentioneze ca ridicat si alte probleme ”in atentia presedintelui”, prima dintre acestea fiind forma de guvernamant, in contextul revizuirii Constitutiei.

”Prima si cea mai importanta dintre ele, sigur dincolo de temele de dezbatere pe care le vom avea in anul 2015, teme care au fost oarecum propuse de presedinte, imbratisate de toate partidele politice, de membrii Parlamentului, si aici ma refer la revizuirea Constitutiei, la finantarea partidelor politice, la legile electorale si la organizarea administrativ teritoriala. inainte sa trecem la aceste lucruri am propus presedintelui sa ia in considerare faptul de a declansa o procedura de referendum pentru a afla opinia poporului cu privire la forma de guvernamant pe care ar trebui sa o propunem in viitoarea Constitutie a Romaniei”, a afirmat Constantin. El a precizat ca solicitarea sa s-a bazat pe o analiza pe care a realizat-o in privinta formei de guvernamant a majoritatii tarilor membre ale Uniunii Europene.

ora 13.10 Presedintele Klaus Iohannis a inceput, la ora transmiterii acestei stiri, consultarile cu delegatia Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania(UDMR), condusa de Kelemen Hunor, pe tema incheierii unui acord politic cu scopul asigurarii, in 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Aparare.

Din delegatia UDMR, condusa de presedintele Klemen Hunor, mai fac parte senatorul Laszlo Borbely, deputatul Marko Bela, si deputatul Mate Andras Levente.

ora 12.20 Presedintele Klaus Iohannis a inceput consultarile cu delegatia Partidului Conservator, condusa de liderul Daniel Constantin. Din delegatia Partidului Conservator mai fac parte senatorul Vasile Nistor, deputatul Bogdan Ciuca, primarul sectorului 4, Constantin Popescu Piedone, deputatul Damian Florea si senatorul Eugen Durbaca.

ora 12.15 Presedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat la iesirea de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis ca formatiunea sa a propus ca nivelul bugetului de 2% alocat Armatei sa se aplice incepand cu anul 2016, spre deosebire de varianta propusa de seful statului. ”UNPR saluta initiativa domnului presedinte Iohannis de a semna un acord cu toate partidele parlamentare pentru a acorda, din 2017 un buget armatei de minim 2% pentru urmatorii 10 ani”, a declarat Oprea.

Liderul UNPR a precizat ca formatiunea sa inca de la infiintarea a sustinut majorarea bugetului Armatei la minimum 2,38% din PIB. ”Armata romana are nevoie de acest buget, mai ales in actualul context de securitate mondiala, regionala, are programe majore de inzestrare, avioanele multirol, modernizarea fregatelor sau baza 99 de la Deveselu. Mai mult decat atat, i-am propus domnului presedinte Iohannis, vom propune si primului ministru, partenerilor din coalitia de guvernare, ca acest lucru, adica bugetul de minimum 2%sa-l facem chiar din 2016. Orice zi castigata in plus reprezinta mai multa siguranta pentru romani”, a declarat Oprea.

El a mentionat ca in discutiile cu presedintele Klaus Iohannis a mai fost atins subiectul legilor ”Big Brother” sau a cartelelor pre-pay, in cazul carora UNPR considera ca este necesara o dezbatere publica intre reprezentantii societatii civile, ai Guvernului, ai institutiilor pe linia securitatii nationale si ai mediului academic.

ora 12.00 Liderii PNL, Alina Gorghiu si Catalin Predoiu, au declarat la iesirea de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis ca acordul propus pe marginea bugetului Armatei reprezinta garantia ca orice guvern va trebui sa asigure finantarea la nivelul la care s-a angajat ca membru NATO. ”Acordul pe care il initiaza presedintele si care sper sa obtina un consens din partea partidelor politice este un acord pe deplin justificat. Aceasta inseamna, pe de o parte, din punctul nostru de vedere, punerea in opera a tuturor angajamentelor la care Romania s-a angajat de la momentul semnarii acordului de aderare la NATO, iar pe de alta parte inseamna categoric o investitie in securitatea nationala si o investitie in securitatea fiecarui cetatean al Romaniei”, a declarat Gorghiu.

Liderul PNL a apreciat ca, prin semnarea acordului propus de Iohannnis, ”Romania da un semn de maturitate, da un semn de responsabilitate, asumandu-si prin consens politic sper o promisiune pe care a luat-o in calitate de tara membra NATO”. ”Avem garantia ca de data aceasta, la initiativa presedintelui Romaniei, acest pact - desi in Romania exista o istorie nefericita a acordurilor pe diverse domenii – va deveni realitate si Romania va trece de la entuziasmul de a fi tara NATO la responsabilitatea pe care o presupune acest angajament”, a mai declarat Gorghiu.

De asemenea, prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a afirmat ca acordul initiat de Iohannis vine sa raspunda angajamentului luat la summit-ul NATO din luna septembrie.

ora 11.30 Presedintele Klaus Iohannis a inceput consultarile cu partidul Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), pe tema incheierii unui acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Aparare, delegatia fiind condusa de Gabriel Oprea.

Din delegatia UNPR, condusa de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, mai fac parte Neculai Ontanu, - secretar general al UNPR si primarul sectorului 2 al Capitalei, senatorul Ion Toma - secretar general adjunct, Catalin Chereches – vicepresedinte si primar al municipiului Baia Mare, Florin Secara, presedintele departamentului de aparare, si deputatul Liviu Codarla – presedintele departamentului pentru siguranta nationala, din UNPR.

ora 10.45 Reprezentantii PNL au inceput discutiile cu presedintele Klaus Iohannis. Delegatia PNL este formata din co-presedintele Alina Gorghiu, Catalin Predoiu, Anca Boagiu, Andrei Chiliman, Teodor Atanasiu si Marian Petrache.

Discutiile cu reprezentatii PSD au durat jumatate de ora, social-democratii plecand de la Palatul Cotroceni fara a face declaratii de presa.

ora 10.00 Prima delegatia care a intrat la consultariel cu seful statului este cea a PSD, condusa de premierul Victor Ponta, si din care mai face parte Mircea Dusa, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Darius Valcov.

Primele consultari cu partidele ale presedintelui Klaus Iohannis

PNL a anuntat ca delegatia PNL este alcatuita din co-presedintele PNL Alina Gorghiu, prim-vicepresedintii PNL Anca Boagiu, Catalin Predoiu, Teodor Atanasiu, Andrei Chiliman si secretarul general al PNL, Marian Petrache.

Delegatia PC care va merge la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis va fi compusa din Daniel Constantin, presedinte, Vasile Nistor, presedinte executiv, Cristian Popescu Piedone, primvicepresedinte, au precizat surse din PC, citate de Mediafax. Din delegatie vor mai face parte si Damian Florea, secretar general si vicepresedintii PC Bogdan Ciuca si Eugen Durbaca.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca delegatia Uniunii care va participa la consultarile de luni, de la Cotroceni, va fi formata din patru persoane si va semna acordul politic pentru asigurarea unui prag minimal de 2% din PIB pentru Aparare. Intrebat ce mandat va avea delegatia UDMR la consultarile de luni de la Palatul Cotroceni, Kelemen Hunor a declarat, vineri, ca, asa cum s-a stabilit la ultimul summit NATO, si Romania va avea obligatia de a creste cheltuielile bugetare pentru Aparare. Kelemen Hunor a mentionat ca delegatia UDMR va ridica si alte probleme in cadrul consultarilor de la Cotroceni, pe care nu le poate face, insa, publice.

Delegatia grupului parlamentar al minoritatilor care va participa la consultarile cu presedintele Iohannis va fi formata din 6 deputati, intre care Varujan Pambuccian si Nicolae Paun. Din delegatie vor mai face parte Gabriel Zsopol, Niculae Mircovici, Aurel Vainer si Adrian Merka.

Delegatia Uniunii pentru Progresul Romaniei (UNPR) va fi condusa de ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

Klaus Iohannis a avut, in primele saptamani de la preluarea mandatului, discutii cu mai multi reprezentanti ai Executivului, pe domeniile pe care le gestioneaza, potrivit prevederilor constitutionale. Astfel, seful statului s-a intalnit cu premierul Victor Ponta dar si cu ministrii Gabriel Oprea, Bogdan Aurescu, Mircea Dusa si Eugen Teodorovici. Iohannis a discutat cu reprezentantii Executivului despre situatia executiei bugetare pentru anul 2014 la nivelul MApN, fondurile alocate pentru Aparare in 2015 si perspectivele pentru urmatorii doi ani, dar si stadiul atragerii de fonduri europene, precum si modalitatile de imbunatatire a absorbtiei acestor fonduri.

Intalnirea presedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vine la o saptamana dupa ce presedintele Iohannis a anuntat ca una dintre prioritatile mandatului sau, in perioada urmatoare este gasirea de solutii pentru cresterea bugetului Apararii. ”Voi declansa consultari cu toate partidele parlamentare, pentru incheierea unui acord politic, cu scopul asigurarii, in anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Aparare”, anunta Iohannis, la ceremonia de investitura a noului sef al Statului Major General al Armatei. ”Mai mult, propun tuturor factorilor politici, atat de la guvernare cat si de la Opozitie, sa isi asume clar mentinerea acestui minim obiectiv pentru cel putin zece ani, astfel incat sa asiguram predictibilitatea cheltuielilor, mai ales in ceea ce priveste pregatirea si programele de inzestrare”, mai spunea seful statului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Klaus Iohannis a promis 2% din PIB pentru Armata, din 2017. Presedintele va declansa discutiile cu partidele politice
Klaus Iohannis a promis 2% din PIB pentru Armata, din 2017. Presedintele va declansa discutiile cu partidele politice

Armata va primi, din 2017, 2% din PIB. Este promisiunea facuta marti de presedintele Klaus Iohanis, la ceremonia de numire a noului Sef al Statului Major General al Armatei.

Decizie controversata a lui Putin de Anul Nou: isi face legiune de mercenari. Cine se poate angaja pe bani in armata Rusiei
Decizie controversata a lui Putin de Anul Nou: isi face legiune de mercenari. Cine se poate angaja pe bani in armata Rusiei

Presedintele Rusiei a semnat un decret care pemite armatei sa angajeze mercenari.

Americanii trimit tancuri si vehicule blindate in Romania.
Americanii trimit tancuri si vehicule blindate in Romania. "Exista riscul unei OFENSIVE in primavara"

 Pentagonul vrea sa stationeze in mai multe tari din estul Europei, printre care si Romania, 150 de tancuri si vehicule blindate

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.