Primarii vor putea să conducă afaceri și companii. Opoziția critică proiectul

Ultimul update: Miercuri 16 Mai 2018 19:44
Data publicarii: Miercuri 16 Mai 2018 17:55
Categorie: Politic

Deputaţii le-au făcut miercuri un cadou aleşilor locali. Primarii, viceprimarii şi toţi consilierii vor putea să lucreze în privat, să conducă afaceri şi companii.

Singura condiţie pusă de legea votată miercuri este că treaba din fruntea urbei să nu se suprapună cu cea din timpul liber. Şi ca să stea liniştiţi, orice acuzaţie de incompatibilitate se şterge dacă nu este descoperită în trei ani de la comiterea faptei. Opoziţia a criticat dur proiectul.

Cât nu sunt la birou, primarii, viceprimarii şi toţi consilierii locali vor putea lucra fără grijă oriunde în sectorul privat. Legea votată de deputaţi le permite să aibă propriile afaceri şi să se angajeze la orice firmă. Iniţiatorul, deputatul Cătălin Rădulescu zis şi "mitralieră", a susţinut că numai aşa vor putea ajunge în fruntea localităţilor oamenii competenţi.

Cătălin Rădulescu PSD: "Adică dumnevoastră credeți că un primar care creşte oi sau face miere are vreo problemă cu activiatea primăriei?"

Nicolaie Radu, deputat PSD: "Tre' să le dăm voie să-şi desfăşoare activităţile pe care le-au desfășurat înainte de a ajunge în aceste funcţii, mai ales dacă nu au afaceri cu statul.  să nu uităm că motivaţia universală a muncii e câştigul".

Până acum, edilii puteau fi în paralel doar profesori sau cercetători. Opoziţia a criticat dur modificările. Totuşi, în rândul PNL au fost excepţii.

Florin Roman, deputat PNL: "Vremea clişeelor în administrație tre să treacă. Dacă vrem pregătiţi, incoruptibili, dacă vrem oameni pregătiţi să aducă bani europeni, trebuie plătiţi".

Singura restricţie impusă de lege este că activitatea primarului în afara orelor de program să nu aibă legătură directă cu munca de edil, iar în sprijinul lor iniţiatorii au argumentat că în toate ţările civilizate aleşii pot avea propriile afaceri.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: "În mediul rural, fiecare are animale. Imaginaţi-vă că treț să vândă din produse şi ar fi incompatibili".

Tudor Benga, deputat USR: "În ţările occidentale şi civilizate nu s-a furat că în codru cum s-a furat în România în ultimii 25 de ani. Există o grămadă de de aleşi locali care au avut activitate privată dedicată, spolierii resurselor statului, de la firme de borduri, de asfaltare".

Parlamentarii au modificat şi regimul incompatibilităţilor, iar conflictul de interese se prescrie în trei ani de la săvârşirea faptei.

Un edil aflat în stare de incompatibilitate nu va mai putea fi tras la răspundere dacă fapta sa este descoperită după 3 ani. În prezent sunt cercetaţi aproape 600 de aleşi locali găsiţi incompatibili sau cu diferite conflicte de interese.

Primari din opoziţie, la o şedinţă a PSD.
Primari din opoziţie, la o şedinţă a PSD. "Pe noi ne interesează oamenii"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Gabriela Firea
Firea acuză liderii PSD că "pun la cale un plan de sabotare". Ce i-ar fi răspuns Dragnea
Surse: Preşedintele va chema partidele la Cotroceni pentru consultări pe tema legilor justiţiei
Iohannis, la Bruxelles: România va continua să promoveze activ şi responsabil cooperarea Europa-Asia
Reacția lui Tudorel Toader după ce Klaus Iohannis i-a cerut demisia
O filială PSD cere în continuare demisia lui Dragnea. "Avem nevoie de un lider serios"
Orban: PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă la Parlament. Să spună dacă respectă recomandările Comisiei
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea
Turcan: PNL va demara procesul de revocare din funcţie a Avocatului Poporului
Corina Crețu critică din nou Guvernul: ”Avem miliarde de euro care așteaptă la Bruxelles”
Băsescu: „Doamna” din Voluntari şi „Ţopul” din Teleorman - unul nenoroceşte o ţară, iar altul o capitală
Tăriceanu, despre remaniere: Am discutat cu Dragnea. ALDE nu remaniază pe nimeni
Orban a scris Comisiei de la Veneţia privind OUG pe Justiție. Criticile aduse lui Tudorel Toader
Gabriela Firea, atac voalat la Guvern, acuzând un șantaj: ”Eu nu mai cedez”