Primarii vor putea să conducă afaceri și companii. Opoziția critică proiectul

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 16 Mai 2018 17:55
Categorie: Politic

Deputaţii le-au făcut miercuri un cadou aleşilor locali. Primarii, viceprimarii şi toţi consilierii vor putea să lucreze în privat, să conducă afaceri şi companii.

Singura condiţie pusă de legea votată miercuri este că treaba din fruntea urbei să nu se suprapună cu cea din timpul liber. Şi ca să stea liniştiţi, orice acuzaţie de incompatibilitate se şterge dacă nu este descoperită în trei ani de la comiterea faptei. Opoziţia a criticat dur proiectul.

Cât nu sunt la birou, primarii, viceprimarii şi toţi consilierii locali vor putea lucra fără grijă oriunde în sectorul privat. Legea votată de deputaţi le permite să aibă propriile afaceri şi să se angajeze la orice firmă. Iniţiatorul, deputatul Cătălin Rădulescu zis şi "mitralieră", a susţinut că numai aşa vor putea ajunge în fruntea localităţilor oamenii competenţi.

Cătălin Rădulescu PSD: "Adică dumnevoastră credeți că un primar care creşte oi sau face miere are vreo problemă cu activiatea primăriei?"

Nicolaie Radu, deputat PSD: "Tre' să le dăm voie să-şi desfăşoare activităţile pe care le-au desfășurat înainte de a ajunge în aceste funcţii, mai ales dacă nu au afaceri cu statul.  să nu uităm că motivaţia universală a muncii e câştigul".

Până acum, edilii puteau fi în paralel doar profesori sau cercetători. Opoziţia a criticat dur modificările. Totuşi, în rândul PNL au fost excepţii.

Florin Roman, deputat PNL: "Vremea clişeelor în administrație tre să treacă. Dacă vrem pregătiţi, incoruptibili, dacă vrem oameni pregătiţi să aducă bani europeni, trebuie plătiţi".

Singura restricţie impusă de lege este că activitatea primarului în afara orelor de program să nu aibă legătură directă cu munca de edil, iar în sprijinul lor iniţiatorii au argumentat că în toate ţările civilizate aleşii pot avea propriile afaceri.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: "În mediul rural, fiecare are animale. Imaginaţi-vă că treț să vândă din produse şi ar fi incompatibili".

Tudor Benga, deputat USR: "În ţările occidentale şi civilizate nu s-a furat că în codru cum s-a furat în România în ultimii 25 de ani. Există o grămadă de de aleşi locali care au avut activitate privată dedicată, spolierii resurselor statului, de la firme de borduri, de asfaltare".

Parlamentarii au modificat şi regimul incompatibilităţilor, iar conflictul de interese se prescrie în trei ani de la săvârşirea faptei.

Un edil aflat în stare de incompatibilitate nu va mai putea fi tras la răspundere dacă fapta sa este descoperită după 3 ani. În prezent sunt cercetaţi aproape 600 de aleşi locali găsiţi incompatibili sau cu diferite conflicte de interese.

Primari din opoziţie, la o şedinţă a PSD.
Primari din opoziţie, la o şedinţă a PSD. "Pe noi ne interesează oamenii"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Victor Ponta
Ponta: În 2019 e cea mai gravă corupţie din '95 încoace. Se fură cu ordonanţa de urgenţă
Ministrul Mediului, noi precizări despre „taxa auto”. Ce spune despre formula de calcul
Ministrul Mediului: Cred că în februarie vom putea să adoptăm bugetul în Parlament
Rovana Plumb: România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit
Viorica Dăncilă s-a întâlnit în Israel cu Benjamin Netanyahu
Toni Greblă: Probabil vom trimite la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu
Victor Ponta
Ponta, despre scandalul energetic: ALDE şi PSD au numit proşti şi hoţi
Corina Creţu şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile europarlamentare
Klaus Iohannis a respins a 3-a oară numele propuse de Dăncilă la Transporturi și Dezvoltare
Băsescu: ”Oare cât de nepăsător, prost sau sabotor poate fi un ministru al energiei”
Primarul sectorului 1, acuzat că minte, după o poză pusă pe Facebook: ”Fake news pe față”
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu lideri ai PNL. Orban: "Am fost mai mulţi”