Primarii vor putea să conducă afaceri și companii. Opoziția critică proiectul
Deputaţii le-au făcut miercuri un cadou aleşilor locali. Primarii, viceprimarii şi toţi consilierii vor putea să lucreze în privat, să conducă afaceri şi companii.
Singura condiţie pusă de legea votată miercuri este că treaba din fruntea urbei să nu se suprapună cu cea din timpul liber. Şi ca să stea liniştiţi, orice acuzaţie de incompatibilitate se şterge dacă nu este descoperită în trei ani de la comiterea faptei. Opoziţia a criticat dur proiectul.
Cât nu sunt la birou, primarii, viceprimarii şi toţi consilierii locali vor putea lucra fără grijă oriunde în sectorul privat. Legea votată de deputaţi le permite să aibă propriile afaceri şi să se angajeze la orice firmă. Iniţiatorul, deputatul Cătălin Rădulescu zis şi "mitralieră", a susţinut că numai aşa vor putea ajunge în fruntea localităţilor oamenii competenţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cătălin Rădulescu PSD: "Adică dumnevoastră credeți că un primar care creşte oi sau face miere are vreo problemă cu activiatea primăriei?"
Nicolaie Radu, deputat PSD: "Tre' să le dăm voie să-şi desfăşoare activităţile pe care le-au desfășurat înainte de a ajunge în aceste funcţii, mai ales dacă nu au afaceri cu statul. să nu uităm că motivaţia universală a muncii e câştigul".
Până acum, edilii puteau fi în paralel doar profesori sau cercetători. Opoziţia a criticat dur modificările. Totuşi, în rândul PNL au fost excepţii.
Florin Roman, deputat PNL: "Vremea clişeelor în administrație tre să treacă. Dacă vrem pregătiţi, incoruptibili, dacă vrem oameni pregătiţi să aducă bani europeni, trebuie plătiţi".
Singura restricţie impusă de lege este că activitatea primarului în afara orelor de program să nu aibă legătură directă cu munca de edil, iar în sprijinul lor iniţiatorii au argumentat că în toate ţările civilizate aleşii pot avea propriile afaceri.
Eugen Nicolicea, deputat PSD: "În mediul rural, fiecare are animale. Imaginaţi-vă că treț să vândă din produse şi ar fi incompatibili".
Tudor Benga, deputat USR: "În ţările occidentale şi civilizate nu s-a furat că în codru cum s-a furat în România în ultimii 25 de ani. Există o grămadă de de aleşi locali care au avut activitate privată dedicată, spolierii resurselor statului, de la firme de borduri, de asfaltare".
Parlamentarii au modificat şi regimul incompatibilităţilor, iar conflictul de interese se prescrie în trei ani de la săvârşirea faptei.
Un edil aflat în stare de incompatibilitate nu va mai putea fi tras la răspundere dacă fapta sa este descoperită după 3 ani. În prezent sunt cercetaţi aproape 600 de aleşi locali găsiţi incompatibili sau cu diferite conflicte de interese.
Sursa: Pro TV
Etichete: companii, deputati, primari, afaceri, consilier, viceprimar, privat,
Dată publicare:
16-05-2018 17:55