Presedintele Traian Basescu la PRO TV: GFR nu va avea banii pentru a cumpara CFR Marfa

29-09-2013 12:57

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la ProTV, ca, din cate stie, investitorul GFR, compania care a castigat licitatia pentru achizitionarea CFR Marfa, nu va avea banii pentru cumpararea CFR Marfa.

"Pe 4 octombrie, GFR, cel care a fot declarat castigator al licitatiei, trebuie sa aiba un depozit de 20,2 milioane euro ca garantie, dupa care, in 30 de zile trebuie sa vina cu diferenta de 180 milioane", a spus presedintele Basescu in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si PROTV NEWS.

Intrebat daca, din semnalele pe care le are, GFR va avea banii, Basescu a raspuns: "Nu vreau sa descurajez investitorul, dar din cate stiu nu-i va avea si atunci se cauta tot soiul de tertipuri, cum a fost si acela cu intarzierea semnarii contractului, ca s-a plimbat hotararea de guvern..", a spus Basescu.

Intrebat ce recomnada Guvernului sa faca daca GFR si Gruia Stoica nu reusesc sa aiba acei bani pana pe 4 octombrie, seful statului a raspuns: "Nu, el pana pe 4 octombrie trebuie sa mai puna avansul de 10%, ceea ce inseamna 20,2 milioane".

"Sigur ca, daca nu-i pune, lucrurile sunt inchise. Daca ii depune pe 4 octombrie, are 30 de zile pentru semnarea contractului si atunci lucrurile pot merge inainte", a adaugat Basescu.

El a subliniat faptul ca obligatia de a dezvolta compania CFR Marfa trebuie sa existe in mod expres in contract, a carui negociere nu a fost inca incheiata.

"Dar in negocierea contractului, care nu este incheiata, desi s-au dat niste smenaturi, obligatia de a dezvolta compania trebuie sa existe, pentru ca simpla achizitie a companiei fara sa introduci tehnolgii noi, locomotive noi, mai putin consumatoare de electricitate, de motorina, depourile in care se fac reparatiile upogradate, in masura in care detine astfle de depouri, trebuie facute pentru ca altfel ne prinde liberalizarea transportului feroviar cu o companie de dimesiunile CFR Marfa nepregatita si atunci o sa vajaie vagoane cu insciptia Cailor Ferate germane, austriece, unguresti, dar nu CFR", a spus Basescu.

"Aici este problema investitorului strategic si cat de corect a fost ales investitorul din acest punct de vedere", a adaugat seful statului.

Vedeti aici inregistrarea integrala a emisiunii "Dupa 20 de ani" la care a fost invitat presedintele Traian Basescu


VIDEO PROTVPLUS.RO