Presedintele a semnat decretul de reinvestire a Liviei Stanciu in functia de presedinte al ICCJ

Livia Stanciu

Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, decretul privind reinvestirea Liviei Stanciu in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe o perioada de 3 ani, informeaza Administratia Prezidentiala.

De asemenea, seful statului a semnat numirea ca vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Cristinei Tarcea, pe o perioada de 3 ani.

Presedintele a semnat vineri si decretul pentru reinvestirea Laviniei Curelea ca presedinte al Sectiei I civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de asemenea pe o perioada de 3 ani.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a propus, luni, presedintelui Romaniei, reinvestirea Liviei Stanciu la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce aceasta a fost intervievata de Sectia pentru judecatori a CSM. CSM preciza, intr-un comunicat, ca hotararea de inaintare a propunerii catre seful statului a fost luata cu majoritate de voturi.

Consiliul mai arata ca, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, numirea in functia de presedinte al ICCJ se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, dintre judecatorii instantei supreme care au functionat la ICCJ cel putin doi ani.

Citește și
Livia Stanciu
Judecatoarea Livia Doina Stanciu, numita la conducerea ICCJ
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Livia Stanciu a fost singurul candidat pentru aceasta functie.

Marti, Sectia pentru judecatori a CSM a decis inaintarea catre presedintele Romaniei a propunerii de numire a Cristinei Tarcea ca vicepresedinte al instantei supreme, in timp ce contracandidatele acesteia - actuala ocupanta a functiei, Aida Popa, si Nela Petrisor - au fost respinse.

"In urma interviului organizat astazi, 10 septembrie, Sectia pentru judecatori a CSM a hotarat, cu unanimitate de voturi, inaintarea Presedintelui Romaniei a propunerilor de numire a doamnei judecator Iulia Cristina Tarcea (proiectul managerial) in functia de vicepresedinte al inaltei Curti de Casatie si Justitie si a doamnei judecator Lavinia Curelea (proiectul managerial) in functia de presedinte al Sectiei I civile in cadrul inaltei Curti de Casatie si Justitie", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Judecatoarele Aida Popa, actualul vicepresedinte al inaltei Curti de Casatie si Justitie, si Nela Petrisor nu au obtinut numarul de voturi necesare pentru a fi propuse pentru a doua functie de vicepresedinte a instantei supreme.

"Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, cu majoritate de voturi, respingerea candidaturilor doamnei judecator dr. Rodica Aida Popa si a doamnei judecator dr. Nela Petrisor pentru functia de vicepresedinte al ICCJ", se arata in comunicat.

In conditiile in care instanta suprema trebuie sa aiba doi vicepresedinti, demersurile pentru ocuparea uneia dintre aceste functii vor fi reluate.

Cristina Iulia Tarcea, judecator in cadrul Sectiei a II-a Civila, a fost, in perioada 1985-1990, avocat in Baroul Ialomita si Baroul Bucuresti, iar in 1990 si-a inceput cariera de judecator, la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti. Ulterior, a fost magistrat la Tribunalul Bucuresti, in perioada 2002-2004, secretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei, iar in 2002-2003, agent guvernamental CEDO. Din 2004, Tarcea este judecator la ICCJ.

Lavinia Curelea, care si-a depus candidatura pentru un nou mandat la sefia Sectiei I Civila, si-a propus pentru perioada 2013-2016 mentinerea unei rate ridicate de solutionare a dosarelor vechi , imbunatatirea standardelor de calitate a hotararilor si monitorizarea jurisprudentei, in scopul asigurarii caracterului unitar al acesteia.

"Imi propun ca obiectiv principal transformarea managementului activitatii de pregatire a dosarelor si transferarea acestuia in responsabilitatea judecatorilor cauzelor", a mentionat Lavinia Curelea, in proiectul de management.

Lavinia Curelea si-a inceput cariera de judecator in 1989 la Judecatoria Suceava. Ulterior, a fost magistrat la Tribunalul Suceava, Curtea de Apel Suceava, iar din 1999 la Curtea de Apel Bucuresti. Din 2001, a fost inspector general judecatoresc, in cadrul serviciului de Inspectie Generala si Audit Intern din cadrul Ministerului Justitiei, iar din 2004, magistrat la instanta suprema.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Referendum 2012. Cei 7 judecatori care vor face parte din BEC, trasi la sorti duminica de seful ICCJ
Referendum 2012. Cei 7 judecatori care vor face parte din BEC, trasi la sorti duminica de seful ICCJ

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Livia Doinea Stanciu, a tras la sorti, duminica, pe cei sapte judecatori ce vor compune Biroul Electoral Central (BEC) pentru Referendumul din 29 iulie.

Judecatoarea Livia Doina Stanciu, numita la conducerea ICCJ
Judecatoarea Livia Doina Stanciu, numita la conducerea ICCJ

Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretele de numire a Liviei Doina Stanciu in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), iar a Aidei Popa in functia de vicepresedinte al ICCJ, pentru o perioada de trei ani.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, rămâne în arest preventiv. El ceruse să fie judecat în arest la domiciliu
Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, rămâne în arest preventiv. El ceruse să fie judecat în arest la domiciliu

Vlad Pascu, autorul accidentul de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit, a cerut, marţi, la Tribunalul Constanţa, să fie judecat în arest la domiciliu.