Presedintele a semnat decretul de reinvestire a Liviei Stanciu in functia de presedinte al ICCJ
Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, decretul privind reinvestirea Liviei Stanciu in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe o perioada de 3 ani, informeaza Administratia Prezidentiala.
De asemenea, seful statului a semnat numirea ca vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Cristinei Tarcea, pe o perioada de 3 ani.
Presedintele a semnat vineri si decretul pentru reinvestirea Laviniei Curelea ca presedinte al Sectiei I civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de asemenea pe o perioada de 3 ani.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a propus, luni, presedintelui Romaniei, reinvestirea Liviei Stanciu la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce aceasta a fost intervievata de Sectia pentru judecatori a CSM. CSM preciza, intr-un comunicat, ca hotararea de inaintare a propunerii catre seful statului a fost luata cu majoritate de voturi.
Consiliul mai arata ca, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, numirea in functia de presedinte al ICCJ se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, dintre judecatorii instantei supreme care au functionat la ICCJ cel putin doi ani.
Livia Stanciu a fost singurul candidat pentru aceasta functie.
Marti, Sectia pentru judecatori a CSM a decis inaintarea catre presedintele Romaniei a propunerii de numire a Cristinei Tarcea ca vicepresedinte al instantei supreme, in timp ce contracandidatele acesteia - actuala ocupanta a functiei, Aida Popa, si Nela Petrisor - au fost respinse.
"In urma interviului organizat astazi, 10 septembrie, Sectia pentru judecatori a CSM a hotarat, cu unanimitate de voturi, inaintarea Presedintelui Romaniei a propunerilor de numire a doamnei judecator Iulia Cristina Tarcea (proiectul managerial) in functia de vicepresedinte al inaltei Curti de Casatie si Justitie si a doamnei judecator Lavinia Curelea (proiectul managerial) in functia de presedinte al Sectiei I civile in cadrul inaltei Curti de Casatie si Justitie", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Judecatoarele Aida Popa, actualul vicepresedinte al inaltei Curti de Casatie si Justitie, si Nela Petrisor nu au obtinut numarul de voturi necesare pentru a fi propuse pentru a doua functie de vicepresedinte a instantei supreme.
"Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, cu majoritate de voturi, respingerea candidaturilor doamnei judecator dr. Rodica Aida Popa si a doamnei judecator dr. Nela Petrisor pentru functia de vicepresedinte al ICCJ", se arata in comunicat.
In conditiile in care instanta suprema trebuie sa aiba doi vicepresedinti, demersurile pentru ocuparea uneia dintre aceste functii vor fi reluate.
Cristina Iulia Tarcea, judecator in cadrul Sectiei a II-a Civila, a fost, in perioada 1985-1990, avocat in Baroul Ialomita si Baroul Bucuresti, iar in 1990 si-a inceput cariera de judecator, la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti. Ulterior, a fost magistrat la Tribunalul Bucuresti, in perioada 2002-2004, secretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei, iar in 2002-2003, agent guvernamental CEDO. Din 2004, Tarcea este judecator la ICCJ.
Lavinia Curelea, care si-a depus candidatura pentru un nou mandat la sefia Sectiei I Civila, si-a propus pentru perioada 2013-2016 mentinerea unei rate ridicate de solutionare a dosarelor vechi , imbunatatirea standardelor de calitate a hotararilor si monitorizarea jurisprudentei, in scopul asigurarii caracterului unitar al acesteia.
"Imi propun ca obiectiv principal transformarea managementului activitatii de pregatire a dosarelor si transferarea acestuia in responsabilitatea judecatorilor cauzelor", a mentionat Lavinia Curelea, in proiectul de management.
Lavinia Curelea si-a inceput cariera de judecator in 1989 la Judecatoria Suceava. Ulterior, a fost magistrat la Tribunalul Suceava, Curtea de Apel Suceava, iar din 1999 la Curtea de Apel Bucuresti. Din 2001, a fost inspector general judecatoresc, in cadrul serviciului de Inspectie Generala si Audit Intern din cadrul Ministerului Justitiei, iar din 2004, magistrat la instanta suprema.