Presa internationala: Raportul C.E. compromite sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la Schengen
Presa internationala abordeaza pe larg criticile dure emise de Comisia Europeana in raportul sau privind MCV pentru Romania, subliniind ca acesta compromite clar eforturile Bucurestiului si Sofiei de a adera la spatiul Schengen.
Comisia Europeana a criticat dur, miercuri, atingerile aduse de Guvernul roman statului de drept, care au "zdruncinat" increderea UE si au plasat tara sub supraveghere intensa pentru a o constrange sa respecte normele democratiei, scrie AFP.
Comisia a apreciat, in acelasi timp, ca vecina sa, Bulgaria, trebuie sa depuna in continuare eforturi in lupta impotriva coruptiei si pentru a asigura independenta judecatorilor.
Aceste constatari risca sa intarzie inca o data perspectiva de aderare a celor doua tari foste comuniste la spatiul Schengen, la cinci ani de la intrarea lor in UE, adauga agentia franceza.
Dar, continua AFP, in timp ce Bulgariei i s-a fixat un termen de un an si jumatate, pana la sfarsitul lui 2013, pentru a-si pune in aplicare reformele, Romania a fost plasata sub supraveghere intensa, cu o lista precisa de cerinte a caror punere in aplicare va fi evaluata de Bruxelles la sfarsitul anului.
Premierul roman, Victor Ponta, a promis sa respecte autoritatea Curtii Constitutionale romane, cedand astfel presiunii Uniunii Europene si dezamorsand intr-o oarecare masura criza politica de la Bucuresti, adauga REUTERS.
UE se incrunta la Romania pentru nerespectarea statului de drept, titreaza agentia chineza XINHUA, in timp ce ASSOCIATED PRESS avertizeaza ca, desi UE nu are prevederi pentru a exclude membrii, rapoartele negative repetate ar putea contribui la taierea fondurilor europene.
Agentia germana DPA citeaza insa comentatori care speculeaza ca scopul actiunilor din ultima perioada ale premierului roman este acela de a avea un presedinte care sa fie mai dispus sa il gratieze pe fostul prim-ministru Adrian Nastase.
La randul sau, DER SPIEGEL subliniaza ca raportul se concentreaza pe recenta instabilitate politica din tara, mentionand "evenimente exceptionale" care reprezinta o "sursa majora de ingrijorare".
Cu un asemenea bilant, Bucurestiul va rata fara indoiala unul dintre principalele sale obiective si anume fortarea intrarii in spatiul Schengen, comenteaza LE MONDE. Bucurestiul incearca in acest moment sa obtina sustinere, in special la Paris si Lisabona, dar Olanda, principalul oponent fata de extinderea Schengen, si-a consolidat motivele pentru care se opune intrarii Romaniei si Bulgariei.
Mai multi comisari europeni au incercat, joi dumineata, sa atenueze proportia criticilor impotriva Bucurestiului pentru a nu complica si mai mult situatia politica din tara, adauga cotidianul francez. Viviane Reding, comisar pentru Justitie, a criticat insa dur coalitia aflata la guvernare in Romania care, potrivit ei, "ameninta sa ruineze in cateva saptamani cinci ani de eforturi".
Uniunea Europeana a emis critici severe la adresa Guvernului Romaniei, una dintre cele mai noi si mai sarace tari membre, afirmand ca masinatiile politice de aici au subminat democratia tanara a tarii si cerand extinderea monitorizarii pentru a se asigura respectarea statului de drept, comenteaza WALL STREET JOURNAL. Astfel de conflicte reprezinta o diversiune nedorita in timp ce liderii UE se confrunta cu o criza a datoriilor.
Diplomatii de la Bruxelles isi amintesc cu greu ocazii similare, in care Comisia sa indrazneasca sa critice atat de dur un stat membru, scrie cotidianul american NEW YORK TIMES. Dar Barroso are sustinerea ferma a catorva capitale, inclusiv Berlinul.
Heather Grabbe, directorul Open Society Institute din Bruxelles, sustinut de miliardarul filantrop George Soros, a salutat limbajul dur al Comisiei, dar a afirmat ca UE are nevoie de cai mai bune decat exercitarea de presiuni pentru a se asigura ca toti membrii sai respecta normele.
EUROPEAN VOICE publica o serie de trei articole referitor la situatia din Romania si raportul Comisiei Europene. Intr-unul dintre el, europarlamentarul ungar Andras Gyurk, liderul delegatiei ungare in cadrul Partidului Popular European, sustine ca situatia Romaniei este total diferita de cea a Ungariei, cu care a fost comparata deseori in ultima vreme. Cabinetul Ponta face abuz de putere pentru a submina Constitutia si valorile fundamentale stabilite de aceasta, afirma el. Prin contrast, in Ungaria, un Guvern cu un mandat considerabil desfasoara o reforma profunda in conformitate cu vointa alegatorilor, adauga el.
Comisia Europeana a emis cel mai puternic avertisment adresat vreodata unui stat membru UE, potrivit caruia acesta pune in pericol statul de drept si valorile democratice, se arata intr-un al doilea articol publicat de European Voice. Uniunea Europeana a fost, de-a lungul anilor, reticenta in a interveni in afacerile interne si aranjamentele juridice ale statelor membre, adauga un alt treilea articol. Dar criza politica actuala din Romania este asa de acuta si de grava, incat acest principiu ar trebui revizuit.
Episodul din Romania ilustreaza, de asemenea, de ce este necesara Comisia Europeana. Independent de orice partid politic sau interese nationale, Comisia poate emite o evaluare neutra in legatura cu eventuale incalcari ale normelor UE si intr-adevar, ca gardian al tratatelor, are datoria de a se implica. Ajutata de MCV, Comisia actioneaza mai robust in cazul Romaniei decat in confruntarea sa cu Ungaria, adauga European Voice.
Exista o serie de instrumente, in afara de suspendarea dreptului de vot, pe care institutiile UE le pot folosi impotriva statelor recalcitrante, afirma Lydia Gall, cercetator pentru Europa de Est si Balcani la Human Rights Watch, intr-o scrisoare publicata de FINANCIAL TIMES. Comisia poate initia proceduri de infringement impotriva statelor care incalca legile UE, inclusiv Carta Drepturilor Fundamentale, Parlamentul European poate cere o explicatie oficiala in legatura cu comportamentul unui stat membru, iar Consiliul European poate examina practicile unui stat membru in grupurile de lucru privind drepturile fundamentale si justitie, precum si in intalnirile ministrilor. Principalul impediment este vointa politica, sustine ea.
BBC afirma, la randul sau, ca CE a criticat dur Romania pentru ca nu a reusit sa eradicheze coruptia si influenta politica in institutiile statului, in timp ce IRISH TIMES avertizeaza ca raportul negativ al Comisiei nu ajuta deloc campania Bucurestiului de a adera la Schengen.
Aceeasi idee, a compromiterii sanselor Romaniei si Bulgariei de a adera la Schengen, este reluata atat la site-ul bulgar NOVINITE, cat si de postul de televiziune FRANCE 24.
Publicatia electronica EUOBSERVER prezinta principalele concluzii ale celui de-al zecelea raport al Comisiei de la aderarea celor doua tari la UE, afirmand ca acesta include o privire de ansamblu asupra progreselor si deficientelor din ultimii cinci ani.
Intr-o analiza publicata separat, EUObserver avertizeaza ca declaratiile dure venite din partea presedintelui Comisiei Europene tradeaza faptul ca Bruxelles-ul are putine capacitati de constrangere in acest domeniu. In plus, adauga publicatia, un comisar european a recunoscut ca a fost "socat" de atitudinea trufasa a politicienilor romani atunci cand acestia le-au explicat oficialilor UE rolul Curtii Constitutionale a tarii.
Totodata, adauga publicatia, comisarul Viviane Reding a mentionat posibilitatea suspendarii dreptului de vot al Romaniei in fata colegilor sai, in timpul discutiilor de miercuri, daca raportul nu va aduce schimbari concrete in aceasta tara.