Avertismentul emis de SUA catre Romania din cauza provocarilor "ingrijoratoare" la adresa justitiei

×
Codul embed a fost copiat

Casa Alba este ingrijorata de atacurile la adresa justitiei si ii incurajeaza pe romani sa apere statul de drept. Acesta este unul dintre mesajele cu care a venit la Bucuresti subsecretarul de stat american, Victoria Nuland.

Diplomatul de la Washington a dat asigurari ca Romania va ramane partenerul strategic al Statelor Unite cata vreme tara noastra va fi "democratica, puternica si prospera".

Relatia economica dintre SUA si Romania a fost un alt subiect al discutiilor oficialului american cu presedintele, Traian Basescu si cu ministrul de Externe, Titus Corlatean.

"Atacurile la adresa independentei justitiei sunt ingrijoratoare, e alarmant cand politicieni, din oricare tabera, decid sa puna la incercare independenta justitiei", a declarat Victoria Nuland, subsecretarul de stat american.

Vizita demnitarului american la Bucuresti vine in contextul modificarilor pe care Parlamentul le-a adus codului penal, dar si al comentariilor facute de politicieni in ziua in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat definitiv la inchisoare.

"I-as indemna pe toti romanii, indiferent de partidele pe care le sustin, indiferent de zona in care locuiesc, sa lupte si sa protejeze independenta justitiei, sa o tina departe de jocurile poltice", spune Victoria Nuland.

Citește și
Catalin Ivan
Purtatorul de cuvant al PSD: Victoria Nuland a venit sa transmita un mesaj de felicitare Guvernului

Reprezentanta administratiei Barack Obama s-a intalnit la Cotroceni cu presedintele Romaniei.

- Ma bucur sa va vad din nou in Bucuresti. Este o onoare pentru noi sa va avem aici.
- Va multumesc, domnule presedinte, ma bucur sa va vad.
- Sper ca micile neintelegeri nu vor afecta substanta relatiilor dintre tarile noastre.
- Sunt aici ca sa sarbatorim 10 de ani de apartenenta a Romaniei la NATO si ca sa discutam despre ceea ce am facut impreuna si despre cum vom proceda in continuare.

Iar sambata de dimineata, diplomatul american a discutat si cu ministrul nostru de Externe. Nu inainte sa il felicite pentru implinirea a 46 de ani. "Am vorbit despre intarirea statului de drept si a democratiei in Romania. Este, in primul rand, in interesul nostru, al Romaniei.", a declarat Titus Corlatean, ministrul de externe.

"O Romanie puternica, democrata si prospera este cel mai bun partener pentru SUA, este cel mai bun aliat NATO" - Victoria Nuland.

Intrebata de absenta din programul sau din Romania a unei discutii cu premierul Ponta, Victoria Nuland a dat un raspuns... diplomatic.

"A fost un accident ca eu am putut veni in Romania cind el avea alte angajamente. Am incredere ca mesajul pe care l-am comunicat ministrului de externe va fi transmis ca atare" - Victoria Nuland.

Discutiile reprezentantului SUA cu oficialii romani au vizat si relatia economica dintre cele doua state.

SINTEZA DECLARATIILOR:

In declaratia facuta la sediul Ambasadei SUA din Bucuresti, Victoria Nuland a catalogat drept ingrijorătoare "atacurile" asupra independentei justitiei, precum si "provocarile" oricarui partid politic asupra sistemului judiciar.

Oficialul american a indemnat toti romanii sa sustina independenta sistemului judiciar de interferentele politice, subliniind ca o justitie independenta si o presa libera sunt "esentiale" pentru o democratie puternica.

Intrebata despre absenta premierului Ponta in cursul vizitei sale in Romania, Victoria Nuland a reamintit ca premierul Victor Ponta a avut o intalnire cu vicepresedintele SUA Joseph Biden in octombrie, ocazie cu care au existat "mesaje clare si sincere".

Asistentul secretarului de Stat considera "o coincidenta" faptul ca premierul Ponta a avut "alte obligatii" de onorat in timpul vizitei sale la Bucuresti, subliniind ca nu vrea sa se implice in dezbaterea politica interna din Romania.

Asistenta secretarului american de Stat pe afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, aflata intr-o vizita de doua zile la Bucuresti, a avut o intrevedere, sambata dimineata cu ministrul Afacerilor Externe Titus Corlatean la sediul ministerului.

"SUA doresc o Romanie cat mai puternica posibil, cat mai curata posibil si cat mai democratica, care sa continue sa fie marele nostru aliat aici", a mai spus Nuland in timpul intalnirii cu jurnalistii, la ambasada Statelor Unite la Bucuresti.

"Statele Unite sustin integritatea si suveranitatea Republicii Moldova si dreptul acestei tari de a-si alege propriul drum", a mai spus Nuland in discursul rostit la Ambasada SUA din Bucuresti.

Principalele declaratii:

Titus Corlatean:

- "Ii urez bun venit doamnei subsecretar de stat, e o vizita pe care o apreciem la cel mai inalt nivel. A fost o oportunitate de a discuta despre parteneriatul nostru strategic. Este un parteneriat robust si fundatia relatiilor bilaterale. Apreciez substanta acestor discutii. Am discutat despre cooperarea in cadrul NATO, despre agenda viitorului summit NATO, din septembier, in Marea Britanie"

- "Am discutat despre cooperarea in legatura cu Afganistan, precum si despre un proiect important - scutul de aparare antiracheta, care este in desfasurare. Este esential despre securitatea in Europa"

- "Am discutat si despre alte subiecte - Balcani, largirea UE
Un alt subiect - pozitiile comune pe care avem pentru sustinerea libertatii de miscare in cadrul UE.
Despre sustinerea obiectivelor europene ale R. Moldova"

- "In cele din urma, pentru ca vorbim despre acest robust parteneriat strategic, trebuie sa discutam direct, chiar daca anumite pot parea sensibile, manifestam interes pentru intarirea statului de drept in Romania. Este in primul rand interesul nostru, al guvernului Romaniei"

Victoria Nuland:

- "Sunt foarte incantata sa ma aflu din nou Romania. E ziua domnului ministru de externe, multumesc ca ati alocat timp pentru aceste discutii"

- "Domnul Corlatean mi-a usurat misiunea, sunt de acord cu cele expuse"

- "Multumesc presesdintelui Obama, secretatului de stat Kerry pentru a celebra tot ceea ce am facut impreuna din punct de vedere strategic in cadrul NATO, pentru a multumi Romaniei pentru tot ce a facut in Irak, in Balcani, pentru apararea antiracheta.

- "Acordul de liber schimb intre UE si SUA - Acest acord va aduce beneficii atat SUA cat si UE, este un factor cheie pentru UE si SUA".

- "SUA manifesta un interes profund pentru independenta justitiei. Interesul pentru reforma continua si pentru a vedea statul de drept intarit, pentru ca o Romanie democratica este cel mai bun partener".

- "Statele Unite manifesta un interes profund in dezvoltarea continua a statului de drept, Justitiei, deschiderii economice, transparentei in Romania. Am discutat aceste aspecte astazi. Intotdeauna vom fi deschisi pentru interesul SUA in legatura cu reforma continua si traiectoria democratica a Romaniei si in interesele pe care le avem in a vedea statul de drept intarit, pentru ca o Romanie puternica, democrata si prospera este cel mai bun partener pentru SUA este cel mai bun aliat NATO si cel mai bun membru UE, in slujba responsabilitatii globale pe care o impartim si a parteneriatului nostru strategic".

Victoria Nuland s-a intalnit vineri seara cu presedintele Traian Basescu la Cotroceni, in timp ce premierul Victor Ponta ar fi plecat din tara.

"Ma bucur sa va vad din nou aici, la Bucuresti. Este o onoare sa va avem aici. Trebuie sa fiti obosita dupa zborul prin Europa (...) E o mare placere pentru noi sa discutam problemele pe care le avem", i-a spus presedintele Traian Basescu oficialului american, la inceputul intrevederii de la Palatul Cotroceni, potrivit imaginilor puse la dispozitie de Administratia Prezidentiala.

"Si importanta aliantei noastre (...)", a spus Victoria Nueland.

Presedintele Traian Basescu, a mentionat, la randul sau: "Sper ca micile neintelegeri nu vor afecta substanta relatiilor dintre tarile noastre".

Victoria Nueland a declarat, de asemenea, ca se afla la Bucuresti pentru a sarbatori 10 ani de apartenenta a Romaniei la NATO si a discuta despre ceea ce s-a facut impreuna si despre cum se va proceda in continuare.

Seful statului a primit-o vineri seara, la Palatul Cotroceni, pe Victoria Nuland, adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia al Statelor Unite ale Americii. Intalnirea a durat aproximativ o ora.

Sambata dimineata, la ora 9.00, conform programului anuntat de MAE, Nuland se va intalni cu ministrul de Externe, Titus Corlatean, urmand ca la ora 9.30 cei doi oficiali sa faca scurte declaratii de presa.

De asemenea, oficialul american se va intalni cu reprezentanti ai societatii civile.

Potrivit unui comunicat emis de Biroul purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nuland discuta la Bucuresti despre relatiile bilaterale, probleme regionale si eforturile de consolidare a statului de drept.

Nuland nu are programata o intalnire cu premierul Victor Ponta, care, conform lui Corlatean, avea un program facut de mult timp si nu putea fi modificat.

Vizita de doua zile la Bucuresti a Victoriei Nuland se inscrie intr-un turneu european care a inceput marti in Olanda si care a inclus Germania si Lituania. De la Bucuresti, Nuland va pleca la Paris.

Victoria Nuland a fost numita in functia de asistent pentru afaceri europene si eurasiatice al secretarului american de Stat la 18 septembrie 2013, potrivit CV-ului postat pe site-ul Departamentului de Stat. Din aceasta pozitie, Nuland este responsabila pentru relatiile diplomatice cu 50 de tari din Europa si Eurasia, dar si cu NATO, Uniunea Europeana si OSCE. Anterior, Nuland a fost purtatoarea de cuvant a fostului secretar de Stat Hillary Clinton.

In perioada februarie 2010 - iunie 2011, Victoria Nuland a fost trimis special pentru Fortele Armate Conventionale din Europa. Din 2005 pana in 2008 a fost ambasadorul Statelor Unite la NATO.

In anii '90, a fost adjuncta ambasadorului american in Comunitatea Statelor Independente, unde se ocupa de politica SUA fata de Rusia si tarile din Caucaz. La inceputurile carierei sale in Departamentul de Stat, Victoria Nuland, experta pe probleme rusesti, a lucrat la Ambasada SUA din Moscova.

De asemenea, a contribuit la deschiderea primei misiuni diplomatice americane in Mongolia. In varsta de 52 de ani, Victoria Nuland si-a inceput cariera diplomatica in timpul presedintelui Bill Clinton, cand a lucrat pentru Strobe Talbott, adjunctul secretarului de Stat. Dupa venirea la Casa Alba a lui George W. Bush, Nuland a devenit consilier pe probleme de politica externa a vicepresedintelui Dick Cheney.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Premierul explica de ce nu s-a vazut cu Victoria Nuland:
Premierul explica de ce nu s-a vazut cu Victoria Nuland: "Am fost in vizita privata in Italia"

Premierul Victor Ponta afirma ca nu s-a intalnit cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, deoarece a avut programata o vizita privata de trei zile in Italia.

Purtatorul de cuvant al PSD: Victoria Nuland a venit sa transmita un mesaj de felicitare Guvernului
Purtatorul de cuvant al PSD: Victoria Nuland a venit sa transmita un mesaj de felicitare Guvernului

Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD, a declarat ca vizita asistentului secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland are "o conotatie profund pozitiva", oficialul american neavand ceva de reprosat Guvernului.

Presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului Legea privind parteneriatul public-privat
Presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului Legea privind parteneriatul public-privat

Presedintele Traian Basescu a trimis, joi, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind parteneriatul public-privat.

Recomandări
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta

Deputații și senatorii se reunesc în această dimineață - în ședințe separate - pentru a-și alege noua conducere.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică, la Belgrad, pentru a le cere liderilor sârbi să îşi asume responsabilităţile în dosarul prăbuşirii acoperişului gării din Novi Sad. 

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.