Premierul vrea să taie din banii partidelor politice. Subvenții mai mici cu 30%
Partidele politice primesc lunar sume uriaşe din bugetul de stat, iar Guvernul ar vrea să mai taie din aceste subvenţii.
Legea bugetului de stat ar trebui să prevadă cifre reduse cu 30% pentru partidele politice, iar ideea a fost agreată de toţi liderii coaliţiei. Opoziţia acuză că măsura este populistă.
Anul trecut, cele nouă formaţiuni politice care au primari şi parlamentari au primit de la bugetul de stat peste 37 de milioane de euro.
Cei mai mulţi bani au ajuns la PSD, PNL şi USR. Premierul Florin Cîțu vrea ca în acest an să reducă sumele cu 30%.
Florin Cîțu, prim-ministru: "Este un buget care se uită la perioada 2021-2022, este un buget care începe să repare anomalii introduse în legislaţia din România în ultimii patru ani."
Chiar şi cu această reducere, bugetele partidelor rămân în continuare mari. De aceea, nici liderii coaliţiei nu s-au împotrivit când premierul a venit cu propunerea, în discuţii informale.
Dan Bârna, preşedinte USR: "Este o propunere în actualul buget. Din moment ce trebuie să menţinem un deficit 7 - 7,2, şi această categorie va fi dintre cele de la care se vor face reduceri."
Potrivit legii partidelor politice, formaţiunile au dreptul la subvenţii lunare pentru a-şi achita chiriile sediilor, salariile angajaţilor, utilităţile şi maşinile. Surse din interiorul PSD şi USR susţin că, în decursul anului, au economisit o parte din aceşti bani pentru a-i investi în campania electorală. De aceea, statul trebuie să le deconteze acum 148 de milioane de lei.
Pentru că în 2021 nu sunt programate alegeri, premierului i-a fost cu atât mai uşor să îi convingă pe partenerii de guvernare să accepte măsura.
Gabriel Zetea, vicepreşedinte PSD: "Trebuie modificată legea partidelor politice, că altfel în 2022 se revine la subvenţia mare."
Legea prin care partidele politice se bucură de o finanţare serioasă a fost modificată la iniţiativa PSD şi a avut susţinerea tacită a tuturor formaţiunilor. Din 2017, de când a intrat în vigoare, social-democraţii au încasat şi cele mai mari sume de la bugetul de stat. De altfel, fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, este trimis în judecată pentru modul în care a cheltuit aceşti bani.