Premierul propus Nicolae Ciucă ar putea rămâne fără susținere în Parlament
După ce aseară negocierile liberalilor cu social-democrații au eșuat, premierul propus Nicolae Ciuca ar putea fi al doilea nume, fără susținere în Parlament.
PNL insistă cu formarea unui guvern minoritar, dar pe care nu îl susține nici USR-ul, așa că matematic nu are șanse să treacă de votul de încredere al parlamentarilor. Totuși, echipa Ciucă și-a configurat, pe hârtie, ministerele și chiar au avut loc dezbateri aprinse între politicieni, pe acest subiect.
Lierii PNL sunt la sediul guvernului, iar discutțiile sunt despre modul în care trebuie împărțite cele 18 portofolii de la masa guvernului. Sunt patru funcții care se vor duce către UDMR, către partenerii acestora. UDMR-ul va prelua Mediul, Sportul, Dezvoltarea, sunt funcții pe care le-au avut și până acum, dar vor primi și Ministerul Fondurilor Europene, iar funcția de vicepremier, singura de la masa guvernului, va fi rezervată lui Kelemen Hunor, liderul Uniunii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În ceea ce privește restul funcțiilor, acestea trebuie împărțite între liberali, iar până acum au fost vehiculate mai multe nume. Azi-noapte și în această dimineață, liberalii au început să discute din nou, să reia aceste discuții despre modul în care sunt împărțite portofoliile.
Liberalii, fără cele 234 voturi necesare în Parlament
La Justiție, până acum, era vehiculat numele lui Cătălin Predoiu, dar acesta a fost înlocuit cu numele senatoarei Alina Gorghiu. La Agricultură ar putea să meargă un deputat, Mircea Fechet, la Transporturi era vehiculat până acum Robert Sighiartău și și-ar fi dorit postul, însă acesta a fost mutat la Digitalizare, iar la Transporturi ar putea veni Marcel Boloș.
Așadar, sunt foarte multe discuții, sunt foarte aprinse, în ceea ce privește împărțirea acestor portofolii, cumva surprinzătoare, pentru că liberalii nu au cele 234 de voturi în Parlament, pentru ca acest cabinet să fie învestit. Potrivit unor surse politice, joi seară, după o discuție pe care ar fi avut-o premierul propus cu președintele Klaus Iohannis, liberalii s-au întâlnit și cu social-democrații. Aceștia din urmă au spus că vor susține un guvern minoritar, iar discuțiile de aseară s-au blocat, pentru că social-democrații, spun sursele noastre, ar fi condiționat susținerea lor de participare, de primire a unor funcții la masa Executivului.
Așadar, liberalii se ceartă pe posturi fără să aibă această susținere politică, voturile necesare învestirii Cabinetului. Cel mai probabil, premierul propus va veni cu lista și cu programul de guvernare, sâmbătă, în Parlament, pentru că la miezul nopții îi expiră termenul până la care va putea face acest lucru. Până la mijlocul săptămânii viitoare, vom vedea dacă această a doua nominalizare de premier va avea sau nu susținerea necesară
Sursa: Pro TV
Etichete: PNL, nicolae ciuca, Florin Cîțu, Parlament, cabinet,
Dată publicare:
29-10-2021 14:45