Criză politică. PSD ar fi dispus să susțină un Guvern de tehnocrați, condus de Ciucă

Ultima actualizare: 29-10-2021 09:57
Criză politică. PSD ar fi dispus să susțină u...
Criză politică. PSD ar fi dispus să susțină u...
Criză politică. PSD ar fi dispus să susțină u...

Nicolae Ciucă intenționează să își depună sâmbătă lista de miniștri și programul de guvernare, după ce joi seară a avut o întâlnire cu președintele Iohannis.

Votul de învestire ar putea fi programat miercuri, susțin surse politice, iar liberalii se așteaptă ca şi această a doua nominalizare de prim ministru să fie respinsă de Parlament.

Deși premierul propus, Nicolae Ciucă, le-ar fi dat asigurări colegilor că are voturile necesare și că își va instala cabinetul la palatul Victoria, USR nu îl susține, iar o discuție neoficială cu PSD, purtată joi seară târziu, s-a sfârșit fără nicio înțelegere.

Social democrații ar fi cerut jumătate dintre portofolii în schimbul voturilor, iar surse politice susțin că mandatul liberalilor ar fi fost de a respinge cooptarea PSD în guvern.

Potrivit unor surse politice, premierul propus s-ar fi văzut joi seară cu preşedintele Klaus Iohannis, prospăt întors din Egipt. Nicolae Ciucă încă este convins că va reuşi să îşi instaleze cabinetul la Palatul Victoria.

Şeful PSD şi-a nuanţat mult discursul. Marcel Ciolacu spune în continuare că nu este dispus să susţină un guvern minoritar PNL-UDMR. Dar acum ia în calcul un guvern de specialişti, condus de Ciucă.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: „Deja întindem prea mult răbdarea românilor şi e cazul ca clasa politică să ia o decizie”.
Reporter: „Susţineţi miniștri tehnocraţi?”
Marcel Ciolacu: „Prima propunere a PSD a fost un guvern de tehnocraţi, specialist, până la anticipate”.
Reporter: „Cu un guvern de tehnocraţi condus de Ciucă?”
Marcel Ciolacu: „E foarte serioasă”.

Joi seară, după întâlnirea cu preşedintele Iohannis, liberalii ar fi avut o discuție cu liderii PSD. Social-democraţii ar fi cerut jumătate dintre portofolii, ministere importante precum cel de la Sănătate şi măcar unul din zona economică. Liberalii au respins pretenţiile, iar liderul PNL neagă vehement posibilitatea ca alianţa PNL - PSD să se refacă, deşi nici pe cei de la USR nu îi vede alături.

Florin Cîțu, prim-ministrul demis: „Îmi pare bine ca că PSD merge în această direcţie, varianta de a susţine un guvern minoritar. Sper şi de la USR să vedem acest guvern. Și eu şi românii ne uităm şi nu înţelegem această atitudine a USR. It takes two to tango...”

Proaspăt întors din Egipt, preşedintele Klaus Iohannis ar putea avea o discuţie lămuritoare cu liberalii vineri seară. Aceştia se vor întâlni apoi cu cei de la PSD.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO