Premierul Orban, nervos, despre moțiunea de cenzură: ”Sunt nişte minciuni gogonate”

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că moţiunea de cenzură a PSD este una "manipulatorie" şi reprezintă "o colecţie de minciuni".

"Eu o asemenea colecţie de minciuni, de date falsificate, o asemenea moţiune manipulatorie nu am văzut văzut niciodată în istoria moţiunilor de cenzură în ultimii 30 de ani. Deci, aici, sunt nişte minciuni gogonate, care sunt contrazise de orice statistică oficială. Vă dau exemplu: milionul de şomeri. La ora actuală, în România, la data de 10 august, numărul de angajaţi cu contract de muncă este de 5.589.435, faţă de numărul de angajaţi la 1 ianuarie 2020 de 5.582.009. Adică noi avem în România, la data de 10 august, mai mulţi cu 7.400 de angajaţi faţă de data 1 ianuarie înainte de debutul crizei economice provocate de pandemie. (...) Sigur că, atunci când voi avea posibilitatea, la moţiunea de cenzură, să prezint toate datele corecte, toate argumentele, toată lumea va vedea că este un balon de săpun, este o minciună cap-coadă. Ca să nu mai zic că e şi o hoţie: ei îşi asumă măsuri care au fost adoptate de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, înainte ca ei să iasă cu proiecte de lege", le-a spus Orban jurnaliștilor, puțin nervos, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că o altă "minciună gogonată" este cea privitoare la scăderea salariului net.

"Dacă compari mere cu pere, niciodată nu se face comparaţie o lună din an raportată la luna decembrie. Întotdeauna, în toţi anii, luna decembrie este luna în care este cel mai mare salariu mediu net pentru că atunci se iau prime de Crăciun, se calculează sporuri şi aşa mai departe. Calculul se face lună la lună. (...) În România salariul mediu net în iunie 2020 este de 3.298 de lei, iar în iunie 2019, când era la putere PSD, în creştere economică, fără pandemie, fără criză economică, an în care practic a fost o conjunctură economică extrem de favorabilă, salariul mediu net era 3.142", a explicat Orban, potrivit Agerpres.

Premierul a adăugat că social-democraţii au menţionat în moţiune date "incorecte" privind numărul de zile fără posibilitatea de carantinare, fiind vorba, de fapt, despre 20 de zile.

Citește și
Ludovic Orban
Premierul: "Am luat decizia să declanșăm conflictul juridic de natură constituțională”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Cum să treci într-o moţiune de cenzură că au fost 8 zile fără posibilitate de carantinare? Orice om poate să vadă data la care s-a publicat în Monitorul Oficial motivarea Curţii Constituţionale prin care a fost declarată neconstituţională (...) ordonanţa de urgenţă aprobată prin lege care permitea izolarea şi carantinarea, Ordonanţa 21, dacă nu mă înşel, ordonanţă emisă în guvernarea PSD şi aprobată de Parlament în majoritate parlamentară PSD, (...) şi data când a intrat în vigoare Legea 136 a carantinei şi izolării. Este o distanţă de 20 de zile. (...) Noi, 20 de zile (...) nu am avut nicio posibilitate să dispunem o măsură de a împiedica răspândirea virusului. (...) Este vorba de aproximativ 5.000 de români infectaţi în perioada respectivă şi de aproape 50.000 de mii de oameni care erau în anchetă epidemiologică", a spus prim-ministrul.

Pe de altă parte, Orban a respins acuzaţiile privind folosirea banilor din Programul Operaţional Infrastructură Mare, susţinând că Guvernul a utilizat "toate" pârghiile care i-au fost puse la dispoziţie prin decizia Comisiei Europene de flexibilizare între fonduri şi între proiecte.

"Nu le e ruşine baronilor PSD să scrie aşa ceva într-o moţiune de cenzură că am luat bani de la POIM de la investiţiile pe apă şi canal, în condiţiile în care nu au fost în stare să semneze contractul de finanţare, nesprijiniţi de Guvernele PSD pentru că nu le-au asigurat cofinanţarea, nu le-au asigurat decontarea cheltuielilor neeligibile, rezultate în urma tâmpeniilor prin care s-au crescut manopera în construcţii, respectiv Ordonanţa 114. (...) Societăţile care sunt sub controlul baronilor PSD încă mai conduc judeţele", a completat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, ideea de a depune moţiune de cenzură în situaţia în care se află ţara arată "iresponsabilitate" şi "o totală sfidare a interesului fundamental pe care îl are România astăzi".

"Să depui o moţiune de cenzură, înainte de alegerile parlamentare, cu aproximativ trei luni de zile, arată aventurism politic", a încheiat Orban.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Zegrean: Parlamentul poate retrage votul de încredere acordat Guvernului oricând
Zegrean: Parlamentul poate retrage votul de încredere acordat Guvernului oricând

Fostul preşedinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a declarat că în Constituţie nu se vorbeşte despre vacanţă parlamentară, ci că Legislativul lucrează în două sesiuni ordinare.

Premierul:
Premierul: "Am luat decizia să declanșăm conflictul juridic de natură constituțională”

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că a luat decizia de a declanșa un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, pe tema moțiunii de cenzură depusă de PSD în timpul sesiunii parlamentare extraordinare. 

PSD a prezentat în Parlament moțiunea ”Guvernul PNL- de la pandemie la pande-mită generalizată”
PSD a prezentat în Parlament moțiunea ”Guvernul PNL- de la pandemie la pande-mită generalizată”

Parlamentarii opoziției au citit in plen reunit textul moțiunii de cenzura. "Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită" este titlul documentului prin care PSD ar vrea sa dea jos Cabinetul Orban.

PSD: Putem să depunem o moțiune de cenzură în fiecare sesiune extraordinară
PSD: Putem să depunem o moțiune de cenzură în fiecare sesiune extraordinară

Liderul PSD Robert Cazanciuc, care este și președinte interimar al Senatului, susține că inițiativa social-democraților de a depune o moțiune de cenzură în timpul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului este ”curat constituțională”.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.