Orban, la ”Ora prim-ministrului" în Parlament: ”Nu vom creşte taxele şi impozitele”

Ludovic Orban, Parlament
Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, în Camera Deputaţilor, că în construcţia bugetară pe care Guvernul o pregăteşte pentru 2021, nu vor fi crescute taxele şi impozitele.

Orban a fost chemat la dezbaterea "Ora prim-ministrului" din Parlament la solicitarea grupului PSD,  pentru a prezenta stadiul elaborării proiectelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021.

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea anunţa recent că social-democraţii au decis să îl cheme în Parlament pe premier, menţionând că nu înţelege de ce Guvernul nu a publicat acest proiect al bugetului de stat.

Guvernul nu are obligaţia de a prezenta Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat în faţa Parlamentului spre dezbatere, întrucât este un an electoral, dar "suntem în procedurile legale de întocmire a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor de stat", a declarat, în replică, prim-ministrul Ludovic Orban.

"În ceea ce priveşte reglementările legale, aici lucrurile sunt clare, an electoral, cum este anul 2020, sigur că unii dintre dumneavoastră nu vor ca alegerile să se organizeze în data de 6 decembrie, cu toate astea alegerile parlamentare sunt programate să se desfăşoare în data de 6 decembrie. Deci sunt în an electoral, iar obligaţia de depunere a Legii bugetului de stat este aceea ca Guvernul să depună proiectul de lege al bugetului de stat în termen de 15 zile de la învestirea noului Guvern. Ca atare, sincer, sunt un pic nedumerit privitor la această chemare în faţa Camerei Deputaţilor, cu toate astea respect instituţia Parlamentului, m-am prezentat şi vă spun că, chiar dacă actualul guvern nu are obligaţia de a prezenta Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat în faţa Parlamentului spre dezbatere întrucât suntem într-un an electoral, noi suntem în procedurile legale de întocmire a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor de stat", a declarat Ludovic Orban, în plenul Camerei Deputaţilor la "Ora prim-ministrului".

Citește și
Sedinta in plen a Camerei Deputatilor
4 iunie va fi celebrată în România drept Ziua Tratatului de la Trianon. Deputații au decis
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

El a adăugat că fiecare ordonator principal de credit a transmis propunerile de buget Ministerului Finanţelor şi desfăşoară activitatea de pregătire a Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

"De asemenea, ne pregătim cu toate actele normative care sunt necesare pentru adoptarea Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, Legea plafoanelor şi celelalte legi", a declarat Orban.

Şeful Executivului a subliniat că în construcţia bugetară pe care o pregăteşte Guvernul pentru anul viitor nu vor fi crescute taxele şi impozitele.

"Munca noastră este îngreunată de faptul că, din păcate, foarte multe legi adoptate de Parlament au generat cheltuieli suplimentare fără să fie asigurate resursele financiare pentru a putea susţine aceste cheltuieli. Este extrem de greu, mai ales într-un an de criză economică provocată de pandemia de coronavirus să se adopte noi şi noi acte normative care să genereze creşteri de cheltuieli fără să existe niciun fel de bază în veniturile bugetului. Ce pot să vă spun că este că în construcţia bugetară pe care o pregătim nu vom creşte taxele şi impozitele. Orice creştere de venituri pe care o vom include în construcţia bugetară va avea la bază creşterea economică, o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor pe baza unei eficientizări a activităţii ANAF, Ministerului Finanţelor, pe baza digitalizării activităţii de colectare a taxelor şi impozitelor, pe baza lovirii evaziunii fiscale acolo unde ea există", a spus Orban.

El a arătat că în viitorul buget vor fi asiguraţi banii necesari pentru "a susţine creşterea pensiilor", în baza ordonanţei de urgenţă adoptată de Guvern în acest sens.

"Vom asigura resursele financiare necesare pentru a face faţă cheltuielilor de personal şi cheltuielilor sociale", a mai spus Orban, dar şi pe cele pentru a menţine trendul de creştere a investiţiilor publice.

"Trebuie să ţineţi cont că va trebui să introducem în Legea bugetului de stat sumele necesare pentru cofinanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene, care vor creşte şi în 2021, şi în 2022, şi în 2023, pentru că noi am crescut absorbţia fondurilor europene şi, odată ce noi şi noi proiecte cu finanţare europeană intră în execuţie, va trebui să asigurăm resursele financiare pentru a putea cofinanţa aceste proiecte care sunt finanţate din fonduri europene. Pe lângă regula 'n+3' în care se vor derula proiectele care au fost începute în exerciţiu 2014-2020, va trebui să asigurăm cofinanţare pentru toate proiectele de investiţii pe care le vom realiza din Planul Naţional de Rezilienţă şi Recuperare, de asemenea, pentru toate proiectele de investiţii care vor începe, având la bază finanţarea din bugetul UE 2021-2027 ", a spus Orban, potrivit Agerpres.

Premierul a subliniat că dezvoltarea României trebuie să aibă la bază alte politici economice decât politicile care au fost folosite până la instalarea guvernului pe care îl conduce.

"Creşterea artificială a unor categorii de venituri fără niciun fel de suport în realitate, creşterea cheltuielilor publice fără a asigura veniturile necesare, accentuarea dezechilibrelor macroeconomice, care au caracterizat politicile economice ale guvernării PSD, au afectat extrem de grav economia românească. Toată construcţia dezvoltării economice trebuie să aibă la bază resursele de care dispunem, resursele pe care le putem atrage şi, mai ales, câteva principii extrem de importante, cum ar fi principiul echilibrului cheltuielilor publice, principiul echilibrului între tipurile de cheltuieli publice, în care va trebui pus un accent şi mai mare în continuare pe investiţiile publice, care sunt cele care pot să asigure motorul de dezvoltare economică alături de investiţiile private", a afirmat Orban.

Premierul a transmis majorităţii PSD din Cameră să nu aibă nicio emoţie, întrucât Guvernul are capacitatea de a pune pe masa Parlamentului "un buget realist, un buget care să aibă la bază fundamente economice reale, care să se bazeze pe indicatori economici reali" şi care "să aibă capacitatea să genereze ceea ce îşi doreşte fiecare român: creştere economică, dezvoltare, creşterea veniturilor pentru fiecare cetăţean".

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Cum se va desfăşura campania electorală pentru parlamentare în condiții de pandemie
Cum se va desfăşura campania electorală pentru parlamentare în condiții de pandemie

De vineri, 6 noiembrie, suntem oficial, în campanie electorală. Cei care vor să prindă un mandat de deputat sau de senator vor încerca să convingă electoratul să-i voteze în condiții speciale, impuse de vremurile pe care le trăim.

4 iunie va fi celebrată în România drept Ziua Tratatului de la Trianon. Deputații au decis
4 iunie va fi celebrată în România drept Ziua Tratatului de la Trianon. Deputații au decis

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind declararea în 4 iunie a Zilei Tratatului de la Trianon. Astfel, deputații au respins cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a acestui proiect.

Ludovic Orban va merge în Parlament să prezinte proiectul de buget pentru anul viitor, la solicitarea PSD
Ludovic Orban va merge în Parlament să prezinte proiectul de buget pentru anul viitor, la solicitarea PSD

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat luni solicitarea PSD ca premierul Ludovic Orban să vină la raport şi să prezinte proiectul de buget pentru anul viitor.

Recomandări
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi prima legislaţie europeană menită să combată violenţele la adresa femeilor, un text ce exclude însă violul, în lipsa unui acord asupra unei definiţii comune, informează AFP.  

Kievul anunță că a dejucat un nou complot rus de asasinare a lui Zelenski. Planul pus la cale de Moscova | VIDEO
Kievul anunță că a dejucat un nou complot rus de asasinare a lui Zelenski. Planul pus la cale de Moscova | VIDEO

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță că a dejucat planurile unei rețele de agenți ruși de a-l asasina pe președintele Ucrainei și a altor reprezentanți ai celei mai înalte conduceri politico-militare a statului.

Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ
Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ

Meteorologii au emis, marţi, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, pentru 25 de judeţe, până aproape de miezul nopţii. Vor cădea şi 40 de litri de apă pe metru pătrat.