Premierul este ”revoltat”, după ce Senatul a amânat Legea privind carantinarea: ”Un risc major”
Premierul Ludovic Orban s-a arătat, sâmbătă, revoltat față de decizia senatorilor de a amâna pentru luni dezbaterile asupra legii privind carantinarea şi izolarea.
Orban a transmis un mesaj de îngrijorare după ședința în sistem videoconferință cu prefecții și șefii structurilor MAI și ai celorlalte instituții și autorități cu atribuții în gestionarea situației generate de creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.
"Daţi-mi voie să transmit un mesaj de revoltă şi de indignare faţă de amânarea dezbaterii şi aprobării de către Senat a legii care să ne pună la dispoziţie instrumentele de luptă indispensabile de care avem nevoie în lupta contra epidemiei. Amânarea adoptării legii înseamnă o creştere dramatică a riscului de infectare (...) Nu pot să înţeleg de ce PSD se încăpăţânează să tragă de timp, să ne pună beţe în roate şi să împiedice adoptarea unor decizii care sunt vitale pentru a apăra sănătatea şi viaţa românilor. Acest joc politicianist, acest sabotaj sistematic la care sunt supuse autorităţile din România în bătălia contra epidemiei deja nu ne afectează pe noi, afectează viaţa oamenilor, afectează sănătatea oamenilor, deci, capacitatea noastră de a lupta în mod eficient contra acestei epidemii. Le mai solicit odată: adoptaţi legea! Legea nu este foarte complicată, legea permite ca într-o situaţie de epidemie autorităţile competente să dispună măsuri simple: izolare la domiciliu, carantină, carantină zonală. Ce s-ar fi întâmplat în Ţăndărei, de exemplu, dacă nu puteam institui carantina? S-ar fi împrăştiat virusul, probabil, în tot judeţul Ialomiţa şi nu numai", a declarat Ludovic Orban, sâmbătă, la plecarea de la sediul MAI.
Șeful Guvernului a atras atenția că ”în toate țările democratice” autoritățile au la dispoziție ceste instrumente, respetiv carantinarea și izolarea la domiciliu. El a avertizat că, în ultima perioadă, au ieșit din spitalele din România ”foarte mulți pacienți”, ceea ce înseamnă o creștere dramatică a riscului de infectare.
”Nu pot sa înțeleg de ce se amână adoptarea acestui act normativ care este vital. Fiecare zi care se amână înseamnă un risc major”, a spus premierul României.
El le-a cerut parlamentarilor PSD să nu mai tragă de timp și să nu mai bage ”bețe în roate”, precizând că dacă este nevoie de prezena sa în parlament pentru a explica riscurile lipsei unei astfel de lei este disponibil ”oricând”.
”Parlamentul are atribut de legiferare. Este o lege absolut necesara. Sunt la capatul răbdarii”, a mai spus Orban.
”Le mai solicit o data, adoptați legea. Legea nu este complicată”, a mai spus șeful Guvernului.
PSD a amânat dezbaterea din Senat asupra legii privind carantinarea și izolarea
Comisia juridică a Senatului a decis, sâmbătă, la solicitarea reprezentanţilor PSD, amânarea până luni a dezbaterii asupra proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea.
S-au înregistrat 6 voturi pentru propunerea PSD, două împotrivă şi 3 abţineri.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a solicitat în Comisia juridică amânarea până luni a dezbaterilor asupra proiectului privind carantinarea şi izolarea, pentru a studia practicile Uniunii Europene în domeniu, menţionând că actul normativ venit de la Guvern nu este coerent şi “cetăţenii au dreptul la o lege care să-i protejeze”.
Orban: Prefecţii vor coordona zilnic acţiunile de control ale instituţiilor cu atribuţii în gestionarea pandemiei de COVID
Prefecţii vor coordona în fiecare zi, pe baza unui plan, acţiunile de control ale instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiei generate de creşterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19, a declarat premierul Ludovic Orban.
"Obiectivul acestei videoconferinţe a fost acela de a asigura mobilizarea generală a tuturor instituţiilor statului cu atribuţii de control care au obligaţia de a asigura respectarea legii. În cadrul videoconferinţei am stabilit o strategie, am stabilit priorităţile şi mecanismele de organizare a activităţilor de control, a activităţilor de impunerea a reglementărilor de protecţie a sănătăţii cetăţenilor români. În fiecare zi, prefecţii vor coordona, pe baza unui plan, toate acţiunile de control, toate instituţiile care sunt implicate şi au atribuţii în domeniu. (...) Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, Inspecţia Muncii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor, Inspecţia de Stat pentru Controlul Transportului Rutier şi toate celelalte entităţi care au atribuţii de control sunt mobilizate la maxim, au obligaţia de a stabili un plan zilnic, raportare zilnică, au obligaţia de a se coordona şi de asigura controale pentru echipe comune în zonele cu cel mai mare risc de transmitere a virusului", a declarat Orban, sâmbătă, la plecarea de la sediul MAI.
Sursa: C.M.
Etichete: coronavirus, guvern, PSD, lege, ludovic orban, Parlament, izolare, carantinare,
Dată publicare:
11-07-2020 11:38