Ministrul Tătaru și Raed Arafat, detalii despre noul proiect de lege privind carantinarea

Dată publicare: 06-07-2020 12:51
Dată actualizare: 06-07-2020 13:40


Nelu Tataru, Raed Arafat

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat au prezentat, luni, cele mai importante detalii din noua Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Rafat a precizat că proiectul de lege privind carantina aprobat în Guvern va putea fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic, nu doar cu referire la Covid-19.

CITIȚI AICI ce prevede documentul aprobat în ședința de Guvern!

De asemenea, secretarul de stat a precizat că proiectul de lege prevede o definiţie a carantinei asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar, iar izolarea la domiciliu este soluţia la care se va recurge doar când capacitatea spitalelor este depăşită.

”E un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic. El începe prin mai multe definiţii, termenul carantina persoanelor are o definiţie acum asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar. Separarea fizică a persoanelor bolnave în vederea administrării unui tratament adecvat pentru reducerea gradului de contagiozitate, aici se vorbeşte despre internarea pacientului. În cazul în care capacitatea e depăşită total, izolarea să aibă loc inclusiv la domiciliu, dar acest lucru e o excepţie, deoarece capacitatea integral e depăşită. Carantina persoanelor care vin din zone de risc - aici decizia o ia Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar implementarea ei se face de către ministerul subordonat. Se supun aprobării CNSU, dar să nu se aştepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective. Iar comitetele judeţene pot aproba, la cererea Comitetului Naţional, carantinarea unor zone din judeţele lor, dar nimeni nu ia decizia singur. Peste tot o să găsiţi fie că e Comitetul Naţional, fie că e Comitetul judeţean, fie că vorbim de DSP, fie că vorbim de Institutul Naţional de Sănătate Publică, toate având în ele epidemiologi, infecţionişti”, a explicat Raed Arafat.

El a mai explicat că noua lege face referire la situațiile în care se poate declara epidemie în România: prin ordin al minsitrului Sănătăţii sau urgenţă de sănătate publică de importantă internaţională declarată de directorul OMS sau pandemie declarată de directorul OMS sau eveniment neobişnuit constat de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă sau de instituţiile din subordine.

”La toate acestea poate fi luată măsura carantinei. Prin excepţie, în cazul în care un medic constată transmiterea comunitară, mai ales dacă vine cineva care vine cu o boală neidentificată, atunci acesta poate decide izolarea în unitatea respectivă şi informează Direcţia de Sănătate Publică Judeţean sau Direcţia de Sănătate Publică bucureşti. Adică el nu trebuie să aştepte ordinul ministrului”, a precizat Raed Arafat.

Ministrul Sănătății, despre proiectul de lege: ”Este necesar pentru a gestiona şi controla pandemia prin care trecem”

 

"Astăzi a fost aprobat în şedinţă de Guvern un proiect legislativ care să iniţieze nişte măsuri igienico-sanitare pentru situaţii desoebite de risc epidemiologic sau biologic. De ce este necesar ? Este necesar pentru a gestiona şi controla pandemia prin care trecem. Aţi putut observa de vineri şi până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ce a însemnat carantină, a tot ce înseamnă izolare, chiar şi internarea în spital", a declarat Nelu Tătaru, luni, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Sănătăţii a precizat că autorităţile evaluează numărul de persoane care au părăsit izolarea sau carantinarea voluntară şi au solicitat punerea în concordanţă cu decizia CCR.

"Dacă e să facem o evaluare de ieri până astăzi, deşi astăzi avem 250 de cazuri noi la 4.600 de teste, avem o diferenţă de număr de pacienţi în spitale de 550. Deci, vă gândiţi că avem 300 de ieri, cu 250, 550 mai puţini pacienţi internaţi, în acest moment, în spitale. Suntem într-un moment în care acest proiect de lege a fost aprobat în şedinţa de Guvern, va merge în regim de urgenţă în Parlament, sper ca un interes naţional, un interes de sănătate publică, sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică", a declarat Tătaru.

Sinteza declarațiilor ministrului Nelu Tătaru:

- Acest proiect de lege va merge în regim de urgență în Parlament. Sper ca sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică.

Sinteza declarațiilor secretarului de stat Raed Arafat

- Este un proiect de lege care poate fi aplicat și în alte situații de risc epidemiologic, nu doar Covid. El începe prin mai multe definiții, termenul carantina persoanelor.

- Carantina se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse. Termenul izolare, reprezintă o măsură de izolare a persoanelor bolnave.

- Prefecturile, la propunerea DSP, pot aproba caratinarea unor zone din județul lor. Nimeni nu ia decizia singur. Întotdeauna există și o implicare a direcției științifice, epidemiologi, medici.

- În cadrul legii se referă și la cazurile de izolare și carantinare. Epidemie declarată prin ordin al ministrului Sănătății sau urgență publică. Sau pandemie declarată de directorul general al OMS.

- Carantinarea bagajelor este un lucru obligatoriu. Aici vorbim de probleme mai multe, nu numai Covid. Cât despre amenzi, aici este corelat cu Codul Penal.

Nelu Tătaru, despre aglomerația de pe litoral: Partea medicală a fost îngrădită de hotărârea CCR.”

Nelu Tătaru, despre deschiderea restaurantelor: ”Noi vrem să se întâmple cât mai repede.”

 

Astfel, Guvernul a aprobat, luni, Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Legea va ajunge în Parlament spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă.

CCR a decis săptămâna trecută că pacienții cu Covid nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare în lipsa unei legi speciale.

Ministrul Nelu Tătaru anunţa, vineri seara, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru ”punerea în concordanţă” a cerinţelor CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.

Sursa: C.M.


VIDEO PROTVPLUS.RO