Dacian Ciolos s-a intalnit cu liderii de partide. Ar intentiona sa aduca in mai multe ministere specialisti straini

×
Codul embed a fost copiat

Dacian Ciolos a avut miercuri o prima zi extrem de lunga in calitatea sa de premier desemnat. Nici nu au trecut 12 ore de cand Klaus Iohannis l-a numit pe post ca i-a si sunat pe toti liderii de partide si le-a cerut sa-l primeasca la discutii.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
►Dragnea: PSD va lua o decizie privind sustinerea sau nesustinerea noului Guvern, duminica, in cadrul CExN
►PNL: Ministri fara carnet de partid
►UDMR: Putem sustine Cabinetul Ciolos
►Surse politice: Ciolos ar fi mers la negocieri cu o lista de ministri
►Surse politice: Ciolos ar intentiona sa aduca in mai multe ministere specialisti straini
►Pana sambata Cilos interntioneaza sa anunte programul de guvernare si lista de ministri

UPDATE 22:00 PSD va lua o decizie privind sustinerea sau nesustinerea noului Guvern in cadrul CExN al partidului care urmeaza sa se desfasoare duminica, a declarat presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea, miercuri seara, la finalul discutiilor cu premierul desemnat Dacian Ciolos.

"Pe noi ne intereseaza programul de guvernare si calitatea Cabinetului. Si dupa ce va fi investit acest Guvern, daca va fi investit, o sa ne uitam cu atentie la ceea ce face fiecare ministru si cum gestioneaza functiile publice, cum isi aleg oamenii, cum numesc oamenii. Duminica o sa avem un Comitet Executiv National (...) pentru ca pana duminica sper sa avem si noi si opinia publica lista Cabinetului si atunci vom putea lua o decizie politica avand mai multe informatii", a declarat presedintele PSD.

Totodata, Dragnea a adaugat ca in cadrul discutiilor i-a transmis premierului desemnat ca "parlamentarii PSD vor avea o atitudine corecta in comisii, dar vor fi foarte atenti la prestatia fiecarui ministru".

Citește și
Dacian Ciolos
Cum este vazut la nivel european Dacian Ciolos, desemnat sa conduca ceea ce Euractiv numeste un "Guvern de salvare nationala"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Vor pune intrebari decente, dar l-am rugat sa le spuna membrilor Cabinetului sa ia foarte in serios audierile la comisii pentru ca noi avem incredere in Dacian Ciolos, dar nu stim ce echipa guvernamentala va forma. Si pentru noi conteaza prestatia fiecarui ministru pentru ca se vorbeste de un guvern format din experti, ca asa s-a decis la Cotroceni. Asta inseamna ca un ministru, daca este considerat expert, trebuie sa dovedeasca in primul rand in comisie, in fata parlamentarilor", a declarat liderul social-democratilor.

Presedintele PSD a precizat ca discutia cu premierul desemnat a fost una "buna, civilizata".

"Ne-a spus ca are cateva prioritati, pe care cred ca le-a spus tuturor partidelor, la care se gandeste si pe care vrea sa-si centreze programul de guvernare. Noi i-am prezentat un pachet de obiective si imediate si pentru anul viitor, pachet de obiective pe care l-am prezentat si presedintelui Iohannis, de care speram ca va tine cont pentru ca pentru noi sunt foarte importante", a declarat Dragnea.

El a precizat ca, in primul rand, ca si masuri imediate, reprezentantii PSD i-au solicitat lui Ciolos sa se preocupe de "asigurarea functionarii statului".

"Stiti toti ca in aceste zile majoritatea functionarilor statului nu mai lucreaza la capacitate maxima pentru ca este un Guvern interimar, pe de alta parte vin mesaje politice, din partea unui partid, mesaje care spun ca toti trebuie sa plece. Si vorbim in primul rand de asigurarea serviciilor vitale, spitale, institutii care asigura siguranta si protectia cetateanului, vorbim de functionarea scolilor si a tuturor celorlalte utilitati, furnizarea caldurii, a apei, a apei calde", a spus Dragnea.

Presedintele PSD a adaugat ca premierului desemnat i s-a transmis ca pentru social-democrati este important sa se continue masurile si programele care au facut ca guvernarea Ponta sa fie una ''foarte buna, cu rezultate palpabile si concrete".

"Este important ca in 2016 sa se mentina cresterea economica cel putin la cota ultimei prognoze a Comisiei Europene, de 4,1%. De asemenea, masurile adoptate prin codul fiscal sa fie implementate si sa nu fie stopate. De asemenea, angajamentele pe care le are Romania, angajamentele strategice, economice, financiare sa fie respectate. Discutiile in ceea ce priveste salarizarea bugetara trebuie duse la capat si in Parlament sa ajunga proiectul de lege al salarizarii bugetarilor", a declarat Dragnea.

El a spus ca in ceea ce priveste statul de drept este foarte important ca noul Guvern sa dea un semnal ca va asigura functionarea statului de drept, independenta justitiei si asigurarea resurselor financiare necesare pentru ca aceste institutii sa-si desfasoare activitatea in conditii bune. La discutiile cu premierul desemnat, din partea PSD au mai participat Valeriu Zgonea, Marian Neacsu si Mihai Fifor

Dragnea: Ciolos mi-a spus ca nu intentioneaza sa inceapa o actiune brutala, cantitativa, de schimbare a administratiei

"Domnul Dacian Ciolos mi-a zis ca nu intentioneaza ca, daca va fi votat Guvernul pe care-l va prezenta, sa inceapa o actiune brutala de schimbare a administratiei, schimbare pur si simplu cantitativa. Din cate am inteles, se pare ca va avea o atitudine corecta, normala", a declarat presedintele PSD. Dragnea a adaugat ca reprezentantii PSD i-au spus premierului desemnat ca "un guvern politic ce s-a dovedit ca a avut o guvernare foarte buna are resurse umane care sa-i poata furniza oameni care sa poata ocupa anumite functii".

"Un guvern tehnocrat nu are baza de resurse umane pe care sa o foloseasca pentru recrutare, pentru a ocupa anumite functii publice. In aceste conditii cred ca are doua variante, varianta in care cedeaza la presiuni, nu din partea noastra, sa schimbe de dragul schimbarii (...) sau varianta corecta si echilibrata in care asigura functionarea institutiilor statului si implementeaza programul de guvernare. Se pare ca va adopta varianta moderata si inteleapta", a declarat presedintele PSD.

UPDATE  21:00 Premierul desemnat Dacian Ciolos a plecat, miercuri seara, de la sediul PSD, dupa aproximativ 40 de minute de discutii cu liderii social-democrati privind formarea noului guvern. Ciolos a avut discutii, in cursul acestei zile, si cu reprezentantii ALDE, UDMR si UNPR.

Surse politice: Ciolos ar fi mers la negocieri cu o lista de ministri

UPDATE 19:30 Ciolos le-a cerut sustinerea si i-a anuntat ca nu are de gand sa accepte politicieni in noul Executiv. Le-ar fi aratat si o prima lista a viitorului cabinet, in care se vor regasi, doar doi, dintre actualii ministri. Potrivit unor surse politice, Ciolos ar fi mers la negocieri cu o lista de ministri. Pentru unele portofolii, premierul desemnat a propus mai multe variante, toti tehnocrati, neinregimentati politic, angajati ai unor companii multinationale. Dacian Ciolos le-a cerut politicienilor sa pastreze discretia si sa il lase pe el sa anunte formula guvernului.

In discutii, liberalii au insistat ca noul premier sa schimbe si aparatul din subordinea Guvernului si sa ii indeparteze din posturi pe secretarii de stat si pe prefectii numiti de PSD. Potrivit unor surse, Ciolos ar intentiona sa aduca in mai multe ministere specialisti straini care sa fie numiti consilieri sau directori de departamente. Dupa pranz, premierul desemnat s-a vazut si cu reprezentantii UNPR, care au anuntat ca il vor sustine. Dar si cu liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu.

Cel mai probabil, doi dintre actualii ministri se vor regasi in viitorul cabinet. Este vorba de Ministrul educatiei, Sorin Cimpeanu, si de seful diplomatiei, Bogdan Aurescu, ambii tehnocrati. Pentru portofoliul Finantelor este vehiculat numele consilierului prezidential pe probleme economice, Cosmin Marinescu, iar pentru ministerul Justitiei ar fi vizata Laura Stefan, expert anticoruptie din cadrul unui ONG. Pentru sefia Ministerului Apararii, Dacian Ciolos ar intentiona sa il propuna pe ambasadorul romaniei in Marea Britanie, Mihnea Motoc, in timp ce Sorin Mindrutescu, director general la Oracle ar putea fi noul sef de la Economie.

Premierul desemnat a stabilit si calendarul formarii noului cabinet. Pana sambata interntioneaza sa anunte programul de guvernare si lista de ministri, astfel incat acestia sa fie audiati luni in comisii si marti sa primeasca votul de incredere al parlamentului.

Ciolos, discutii cu PNL si UDMR

UPDATE 19:00 Parlamentarii UDMR pot sustine, in principiu, in Legislativ Cabinetul Ciolos, dar decizia va fi luata dupa ce vor afla lista ministrilor propusi si care trebuie sa corespunda profilului tehnocrat, a declarat miercuri presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, dupa intalnirea cu premierul desemnat. "Suntem interesati sa vedem cum va arata Guvernul, structura Guvernului si cum va arata lista ministrilor, cu ce ministri va veni domnul Ciolos. Noi consideram ca oameni care au fost in partide politice, daca vorbim de Guvern tehnocrat, nu trebuie sa fie in Cabinet. Acum nu conteaza, nu asta este important, daca au carnet de partid si au platit cotizatiile la zi sau nu, ci alte lucruri sunt importante, fiindca poti sa nu ai carnet de partid si sa nu platesti cotizatia la zi, dar lumea stie foarte clar ca apartii de un anumit partid cu tot sufletul si cu toata fiinta ta. Deci noi consideram ca, daca se vorbeste despre un Guvern tehnocrat, ceea ce noi am sustinut si trebuie sa aiba mana libera premierul desemnat de a forma Guvernul, atunci intr-adevar avem nevoie de oameni care mai tarziu nu vor avea parti-pris-uri intr-o anumita zona", a afirmat, miercuri, Kelemen Hunor, dupa intalnirea cu Dacian Ciolos de la sediul UDMR.

Potrivit acestuia, UDMR nu va propune niciun ministru in Cabinetul Ciolos. El a precizat ca nu s-a discutat despre secretarii de stat. "Noi nu vom propune, nu vom sugera, nu vom recomanda pe nimeni pentru acest Cabinet, vom respecta ceea ce va alege premierul desemnat. In functie de programul de guvernare pentru un an de zile, in functie de lista de ministri vom stabili, poate saptamana viitoare, cand, vom vedea, luni, marti, cand va veni in Parlament, vom stabili ce sustinere vom acorda acestui Guvern. Eu sunt convins ca va avea sustinerea grupurilor parlamentare, grupurilor politice, fiindca dincolo de investitura, dincolo de buget, urmeaza o perioada destul de dificila, un an electoral cu doua randuri de alegeri si nu poti sa stai un an de zile sa administrezi doar treburile curente. Pentru orice alta initiativa, pentru orice alta schimbare, si cea mai mica schimbare, e nevoie de sprijin parlamentar", a punctat presedintele UDMR.

Kelemen Hunor considera ca trebuie facuta reforma in administratia centrala, iar minoritatea maghiara "trebuie sa stie ca poate sa aiba incredere" in aceasta.

"Trebuie pornita o reforma in administratia centrala si locala, trebuie aratat ca se poate face descentralizare si dorim sa se faca astfel de descentralizare. (...) Trebuie, si vom insista, sa fie un capitol pentru dezvoltarea infrastructurii mari, pentru dezvoltarea economiei, locuri de munca si crestere economica in continuare. Un capitol pentru minoritati nationale trebuie sa aiba in Guvern fiindca si intr-un an electoral si intr-o perioada mai dificila fiecare om, fiecare cetatean, indiferent de ce etnie apartine, si comunitatea maghiara trebuie sa simta, trebuie sa stie ca este tratata egal, este considerata un cetatean cu drepturi depline si trebuie sa stie ca poate sa aiba incredere in administratia centrala, in Guvernul Romaniei. De aceea, mesajele premierului desemnat, mesajele Guvernului vor fi extrem de importante din acest punct de vedere si sunt convins ca pot ajuta la detensionarea relatiilor romano-maghiare", a mai spus Kelemen Hunor.

UPDATE 18:00 Premierul desemnat Dacian Ciolos a plecat de la sediul UNPR dupa aproximativ o jumatate de ora de discutii cu liderii progresistilor privind formarea noului guvern.

Dacian Ciolos a precizat la finalul intalnirii ca nu va face declaratii presei pana cand nu isi va forma noua echipa guvernamentala si programul de guvernare. Ciolos mai are prevazute miercuri intalniri cu reprezentantii ALDE, UDMR si PSD.

UPDATE 16:00 Dacian Ciolos s-a intalnit cu liderii UNPR pentru  "discutii exploratorii". Dacian Ciolos a precizat la finalul intalnirii ca nu va face declaratii pentru presa pana cand nu isi va forma noua echipa guvernamentala si programul de guvernare. La ora 19:30, Ciolos se va intalni si cu presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Alina Gorghiu a declarat la finalul intalnirii cu premierul nominalizat ca noul guvern nu o sa fie format din "ministri cu carnet de partid" si ca nu a fost adus in discutie niciun nume.

Potrivit liderului de grup al deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, PNL doreste ca programul de guvernare al viitorului Cabinet sa cuprinda si principiile promovate de partid.

"Este normal ca un prim-ministru desemnat sa discute cu liderii principalelor partide parlamentare, iar PNL cred ca este principalul partid din Romania. Probabil ca primul-ministru isi va anunta intentiile pentru anul 2016, anumite intentii de persoane care sa faca parte din Cabinet", a spus Nicolaescu, la Parlament.

El a precizat ca PNL nu va face propuneri pentru Cabinetul Ciolos.

"Ce am inteles eu din discutiile cu colegii"

Deputatul liberal Radu Zlati a facut pe Facebook o interesanta sinteza a discutiilor care au loc la ora actuala in PNL:

Dacian Ciolos e un om foarte strict, precis si nu foarte sociabil, considera liderul deputarilor PNL, Eugen Nicolaescu

"Eu cu Dacian Ciolos am fost coleg in Guvern, in Guvernul Tariceanu, si atunci am lucrat cu el foarte bine. Era un coleg serios si, in acelasi timp, nu foarte sociabil, dar suficient de receptiv la argumentele pe care le aveai. Sociabil in sensul ca nu era 'hai sa mergem la prietenie sa bem ceva', sa vorbim nu stiu ce. Era foarte strict, foarte precis, ceea ce mi se pare un lucru bun", a declarat miercuri Nicolaescu, la Parlament, la finalul sedintei grupurilor reunite ale PNL.

Eugen Nicolaescu a adaugat ca le-a cerut parlamentarilor liberali sa formuleze pana la sfarsitul saptamanii un set de prioritati pentru anul 2016.

"Am avut o intalnire a grupurilor reunite de la Senat si Camera Deputatilor pentru a-i informa pe colegii nostri despre faptul ca trebuie sa ne pregatim in ceea ce inseamna audierile viitorilor ministri, ceea ce inseamnă un program de guvernare pentru 2016 si sa formam cat putem prioritatile pe care noi le consideram importante pentru anul viitor. Le-am solicitat colegilor sa ne faca propuneri pana la sfarsitul acestei saptamani , astfel incat sa avem pentru saptamana viitoare setul de prioritati pe care PNL il considera important", a precizat Eugen Nicolaescu.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Presa internationala, despre desemnarea lui Dacian Ciolos:
Presa internationala, despre desemnarea lui Dacian Ciolos: "Un tehnocrat cu o imagine impecabila pentru a conduce Romania"

Presedintele roman Klaus Iohannis l-a desemnat prim-ministru pe fostul comisar european Dacian Ciolos, un tehnocrat, pentru a conduce un guvern cu sprijin larg care sa-l inlocuiasca pe cel al lui Victor Ponta.

Cum este vazut la nivel european Dacian Ciolos, desemnat sa conduca ceea ce Euractiv numeste un
Cum este vazut la nivel european Dacian Ciolos, desemnat sa conduca ceea ce Euractiv numeste un "Guvern de salvare nationala"

Dacian Ciolos a fost desemnat premier de catre presedintele Klaus Iohannis.

Premierul Dacian Ciolos are la dispozitie 10 zile pentru a forma Guvernul:
Premierul Dacian Ciolos are la dispozitie 10 zile pentru a forma Guvernul: "Trecem printr-o perioada cheie pentru societate"

Previziunile presei s-au adeverit. Fostul Comisar European Dacian Ciolos este alegerea lui Klaus Iohannis pentru functia de premier al Romaniei.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.