Premierul Dacian Ciolos are la dispozitie 10 zile pentru a forma Guvernul: "Trecem printr-o perioada cheie pentru societate"

×
Codul embed a fost copiat

Previziunile presei s-au adeverit. Fostul Comisar European Dacian Ciolos este alegerea lui Klaus Iohannis pentru functia de premier al Romaniei.

Cititi in articol:

Klaus Iohannis l-a desemnat prim-ministru pe Dacian Ciolos
Iohannis: Este nevoie de un premier independent, o persoana curata
Dacian Ciolos: Trecem printr-o perioada cheie pentru societatea romaneasca
Cine este Dacian Ciolos

Ciolos are la dispozitie zece zile sa formeze cabinetul de independenti, sa scrie programul de guvernare si sa mearga in fata Parlamentului pentru a cere votul de investitura.

Desfasurarea evenimentelor de marti, 10 noiembrie:

Citește și
Mugur Isarescu arata cu degetul in jos
Ultimul premier tehnocrat al Romaniei, despre un nou Guvern de specialisti. "Doar daca va avea un mandat clar si limitat"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

UPDATE 18:30 Klaus Iohannis a semnat decretul privind desemnarea lui Dacian Ciolos in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern

UPDATE 17:35 Premierul desemnat Dacian Ciolos a ajuns, in urma cu putin timp, la Palatul Victoria.

El va avea o intalnire cu premierul interimar Sorin Cimpeanu.

UPDATE 17:05 Presedintele Klaus Iohannis a anuntat marti seara ca l-a desemnat prim-ministru pe Dacian Ciolos.

"Il desemneze pentru functia de prim-ministru al Romaniei pe domnul Dacian Ciolos", a anuntat presedintele.

"Am ajuns la cateva concluzii importante. Mi-am format o opinie si vreau sa o prezint si dumneavoastra pe scurt. Dupa parerea mea, in aceasta etapa pentru a rezolva problema rezolvarii si a avea garantia ca vom avea o imbunatatire neta a performantei clasei politice este nevoie de un premier independent sau tehnocrat, o persoana curata, adica sa nu fi fost implicat in scandaluri, o persoana integra, care a dovedit practic ca sctie sa gestioneze situatii complicate", a mai spus Iohannis.

Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis:

- Este nevoie sa fie promovati ministri care sunt performanti, care au dovedit aceasta performanta si asupra carora nu planeaza niciun dubiu.

- Este nevoie de partide fara corupti, ca partidele sa faca curatenie in interior si sa nu promoveze in pozitii publice persoane care sunt suspectate de coruptie sau au fost vreodata implicate in acte de coruptie. Avem nevoie de alegeri corecte in 2016, alegeri locale si parlamentare. Avem in continuare mare nevoie de intarirea statului de drept

- Este nevoie de deschiderea competitiei politice. Nu putem sa asteptam o imbunatatire, o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este cu siguranta nevoie si de oameni noi, am incurajat oameni tineri sa intre in politica. Nu inseamna ca cei vechi trebuie sa plece, cei buni este nevoie sa ramana

- Romania ramane ferma pe calea europeana si euroatlantica. De asemenea, dupa prerea mea este nevoie ca orice guvern vom avea sa fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua masuri care garanteaza o crestere economica sustenabila. Aceste lucruri le-am prezentat partidelor politice.

Sinteza declaratiilor lui Dacian Ciolos:

- Doresc sa ii asigur pe toti de faptul ca voi face tot ce imi sta in putinta pentru a ma ridica la inaltimea increderii care mi-a fost acordata. Sunt constient ca trecem printr-o perioada, cred eu cheie, pentru societatea romaneasca, in care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesita o prezenta publica a guvernului in asa fel incat sa asigure puntea de legatura intre politic si societate.

- Sunt constient ca acest lucru se asteapta de la viitorul guvern, sa fie aiba urechea apleacata la cei care au idei, pentru a identifica solutiile pentru a merge mai departe, iar guvernul sa aiba maturitatea sa lucreze cu Parlamentul. Cred ca acest mod de lucru ne va dovedi maturitate si ne va permite sa schimbam ce este nevoie in societate

- Un an de zile este o perioada lunga, dar in acelasi timp scurta. Lunga pentru ca nu o sa ne putem limita la anumite actiuni si decizii strict administrative, si prea scurta pentru a declansa si finaliza reformele pe care foarte multi le asteapta

- Am intentia sa deschid guvernul si administratia spre societate, sa ascultam si sa pregatim decizii impreuna.

- In masura in care Parlamentul va decide sa dea mandat acestui guvern, voi lucra indeaproape cu parlamentul, cu grupurile politice, pentru a progresa impreuna pe proiectele propuse.

- O sa va rog sa ma intelegeti, in perioada urmatoare imi voi concentra energia pentru formarea echipei. Imediat ce va fi formata, o sa putem discuta mai in detaliu legat de proiecte. Pentru mine, lucrul in echipa e esential si vreau sa imi concentrez energiile spre a-mi structura echipa, atat ca persoane, cat si ca program de guvernare.

Cine este Dacian Ciolos:

Dacian Ciolos este din Zalau si are 46 de ani. Sotia sa Valerie este cetatean francez, dar a lucrat in consultanta agricola atat in Romania cat si in Republica Moldova. Cei doi s-au cunoscut la cursuri in Franta.

Ciolos a lucrat ani de zile in strainatate. Cat a stat in Romania a ocupat mai multe functii in administratie. A fost subsecretar de stat iar apoi ministru al Agriculturii in guvernul Tariceanu. A fost nominalizat pentru functia de Comisar European de guvernul Boc.

In mandatul sau de comisiar european a fost negociata si adoptata Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene. Este documentul care stabileste cum se va dezvolta agricultura in toata Europa in urmatorii 7 ani si pe baza caruia se imparte un buget de 362 de miliarde de euro !

Ciolos era in carti si pentru al doilea mandat de Comisar, sustinut de popularii europeni. Insa in urma negocierilor politice din partea Romaniei a fost numita propunerea PSD-ului: Corina Cretu.

Ciolos a ramas insa consilier al presedintelui Comisiei Europene Jean Claude Juncker. Daca Parlamentul il voteaza , Ciolos se va intoarce la Bucuresti, pentru un mandat de 1 an.

Dacian Ciolos a absolvit liceul Agroindustrial din Simleul Silvanei iar apoi Universitatea de Stiinte Agricole din Cluj. Au urmat studii postuniversitare in Franta la Rennes si Montpellier. Oficial nu a facut parte din niciun partid. Insa la nivel European este considerat un apropiat al familiei PPE din care au facut parte fostul PDL si actualul PNL.

Potrivit declaratiei de avere din anul 2014, Dacian Ciolos detine un teren de 10.000 de metri patrati, o casa si o masina de teren. In 2014 avea peste un sfert de milion de euro in conturi si castiga de la Comisia Europeana aproape 160.000 de euro pe an. Ca premier al Romaniei va incasa in jur de 60.000 de euro pe an, adica de aproape trei ori mai putin.

UPDATE 16:09 Presedintele Klaus Iohannis propune partidelor un acord in 8 (opt) puncte in vederea sustinerii noului Guvern al Romaniei. Acestea ar putea fi:

1. Prim ministru tehnocrat;
2. Ministrii tehnocrati, fara sprijin politic si, mai ales, fara probleme penale;
3. Deschiderea competitiei politice/ incurajarea tinerilor sa faca politica;
4. Asigurarea unor alegeri locale si parlamentare corecte in 2016;
5. Asigurarea cresterii economice a Romaniei;
6. Intarirea statului de drept;
7. Asigurarea independentei justitiei;
8. Continuarea parcursului euro-atlantic al Romaniei.

UPDATE 16:00 Fostul comisar european, Dacian Ciolos, a primit garantii ca isi va alege singur echipa de ministri, fara influenta din partea partidelor, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Presedintele Klaus Iohannis ar urma sa anunte la ora 17.00 numele premierului desemnat.

UPDATE 13:20 Presedintele Klaus Iohannis va anunta marti, la ora 17,00, intr-o declaratie de presa, numele premierului desemnat si concluziile consultarilor cu partidele si formatiunile parlamentare, relateaza Agerpres.

UPDATE 13:00 Potrivit Mediafax, Klaus Iohannis va respinge propunerea PSD-ului pentru postul de premier, Liviu Voinea.

Se contureaza astfel tot mai mult optiunea Dacian Ciolos prim-ministru. Presedintele va face anuntul oficial privind postul de premier cel mai tarziu la sfarsitul acestei zile.

UPDATE 12:35 Co-presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu face declaratii, dupa ce a iesit de la consultarile cu presedintele Iohannis.

"I-am precizat presedintelui Iohannis care este pozitia noastra fata de actuala situatie de impas, dupa demisia lui Victor Ponta. I-am explicat ca din punctul nostru de vedere, solutia corecta este de a forma un guvern politic, cu premier politic, cu ministri care impreuna alcatuiesc o echipa si obtin sustinerea parlamentara.

Din discutiile cu celelalte partide, am inteles ca presedintele favorizeaza solutia unui guvern tehnocrat. Noi credem ca trebuie sa o evitam, deoarece traim intr-o democratie reprezentativa, in care cetatenii investesc incredere in partide cu programe politice. Pe baza acestora, oamenii politici isi asuma o serie de responsabilitati de la care nu trebuie sa se derobeze. Un guvern tehnocrat inseamna ca liderii politici se derobeaza de responsabilitati si le paseaza tehnocratilor.

ALDE se va pozitiona in functie de propunerea presedintelui."

UPDATE 12:20 UNPR va sprijini propunerea pe care presedintele Klaus Iohannis o va face pentru functia de sef al Executivului, adica "un premier competent si un guvern tehnocrat", a declarat marti presedintele formatiunii, Gabriel Oprea.

"UNPR este un partid serios, un partid care intotdeauna s-a tinut de cuvânt in sensul ca niciodata nu a dat jos un Guvern din care a facut parte (...) si l-am sprijinit pe presedintele României in probleme de securitate nationala, cum este si acest moment. Am fost informati de catre PSD - propunerea de prim-ministru domnul Voinea, un om foarte serios, un adevarat profesionist, poate fi o formula de prim-ministru. In schimb, UNPR considera ca, in actualul context de securitate, complicat, regional, european, national, presedintele Romaniei trebuie sa desemneze un prim-ministru competent. Vom sprijini propunerea pe care domnul presedinte o va face, un prim-ministru competent, un guvern de ministri competenti, tehnocrati", a spus Oprea, dupa consultarile cu seful statului de la Palatul Cotroceni.

El a adaugat ca a vorbit cu presedintele PSD, Liviu Dragnea, despre pozitia UNPR, iar Coalitia de guvernare exista.

"Suntem in continuare intr-o coalitie parlamentara. Partenerii de la PSD ne-au informat de dl Voinea, pe care il apreciem foarte mult. La fel i-am spus si lui Liviu Dragnea ca noi vom merge cu propunerea presedintelui", a precizat Oprea.

UPDATE 12:10 S-a terminat jumatatea de ora alocata UNPR-ului, iar acum la consultari a intrat partidul lui Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, ALDE.

UPDATE 11:35 UNPR a intrat in aceste momente la consultari cu presedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 11:30 UDMR a iesit de la negocierile pentru Guvern, declarand ca se contureaza un guvern tehnocrat.

 

"Se contureaza un guvern tehnocrat (...) condus de un prim-ministru tehnocrat, care va avea libertatea de a-si alege Cabinetul si acele criterii de integritate sunt pe primul loc, pe baza carora se va face nominalizarea primului-ministru si ministrilor. Este un pas important, trebuie sa avem un Guvern cat mai repede. (...) Noi vom asuma si responsabilitatea politica de a sustine un Guvern tehnocrat cand vom vedea ce contine programul noului Guvern. (...) Saptamana trecuta, am spus un lucru care cred ca este valabil in continuare, am spus gen Dacian Ciolos, Bogdan Olteanu si, din acest punct de vedere, cred ca am raspuns la toate intrebarile posibile. Nu am facut o nominalizare, pentru ca este atributul presedintelui. Profilul pe care noi l-am conturat cred ca este un profil important", a spus Kelemen Hunor, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni.

El a aratat ca este nevoie de un Guvern care sa aiba sprijin politic. De asemenea, Kelemen Hunor a precizat ca UDMR ar fi dorit alegeri anticipate, insa acestea nu pot fi organizate.

"Un Guvern fara sprijin parlamentar nu va avea posibilitatea de a impune niste politici publice cel putin pentru cateva domenii, doar sa gestioneze treburile tarii. Nu este de dorit, un an de zile este o perioada lunga si de aceea vom astepta nominalizarea primului-ministru, o discutie sa vedem ce va asuma, cu ce obiectiv si cu ce program politic va veni pentru un an de zile", a afirmat liderul UDMR.

In opinia sa, un guvern tehnocrat este o solutie acceptabila si buna, insa va avea nevoie de sprijin politic.

"Primul detaliu pe care il asteptam este cine va fi nominalizat pentru a forma noul Guvern. In cursul zilei de azi, maine, cand va face presedintele acest anunt, asteptam o alta discutie cu premierul desemnat", a aratat Kelemen Hunor.

El a precizat ca nu s-au pus in discutie semnarea unui acord pentru desemnarea unui premier si nici varianta PSD cu Liviu Voinea premier.

Marti este randul UNPR, UDMR, ALDE si al minoritatilor sa-i comunice presedintelui Klaus Iohannis propuneri pentru viitorul sef de la Palatul Victoria.

Liviu Voinea, viceguvernator la BNR, este propunerea PSD pentru functia de premier.

Social democratii i-au transmis lui Klaus Iohannis ca Voinea, poreclit "Tom Bugetel", este tehnocratul care ar putea continua cresterea economica si raspunde si la solicitarile strazii. Nu are carnet de membru de partid.

Citeste si: Ce spune Liviu Voinea despre porecla "Tom Bugetel"

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Ne-am gandit la dl. Liviu Voinea care indeplineste atat criterii de integritate cat si de expertiza, care se bucura de crediilitatea unor institutii financiare, care are experienta in acest domeniu. Domnul presedinte a spus ca i se pare o propunere rezonabila. Este un om pe care il cunoaste, si care, ma rog, a fost si in Guvern si este recunoscut de foarte multi oameni ca a fost cel care a gestionat relatia cu FMI."

In schimb, liberalii au renuntat la ideea alegerilor anticipate si sustin ideea unui Guvern cu un premier tehnocrat, dar pe care sa nu il propuna ei, ci presedintele Iohannis.

Alina Gorghiu, copresedintele PNL: "Presedintele a adus in discutie, ne-a propus varianta unui cabinet tehnocrat, unui prim-ministru tehnocrat. Este o varianta cu care PNL evident este de acord, este o varianta care impune, din partea noastra, o agenda pe care acest cabinet condus de un tehnocrat sa o aiba, un calendar foarte precis."

Vasile Blaga, copresedintele PNL: "Un premier care sa cunoasca administratie si evident care sa nu aiba asupra sa nicio umbra ca nu ar indeplini criteriile de moralitate necesare unei astfel de functii. Si ministrii, evident, vor fi la fel."

Consultarile continua si marti cu celelalte partide parlamentare, iar la finalul zilei, Klaus Iohannis va anunta numele premierului pe care il doreste in locul lui Victor Ponta la Palatul Victoria.

Potrivit unor surse politice, Dacian Ciolos ar putea fi numele surpriza rostit in aceasta seara de Klaus Iohannis. Acesta ar urma sa isi formeze cabinetul si sa scrie un program de guvernare pentru care sa ceara votul de incredere al Parlamentuui.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Cum este vazut la nivel european Dacian Ciolos, desemnat sa conduca ceea ce Euractiv numeste un
Cum este vazut la nivel european Dacian Ciolos, desemnat sa conduca ceea ce Euractiv numeste un "Guvern de salvare nationala"

Dacian Ciolos a fost desemnat premier de catre presedintele Klaus Iohannis.

Ultimul premier tehnocrat al Romaniei, despre un nou Guvern de specialisti.
Ultimul premier tehnocrat al Romaniei, despre un nou Guvern de specialisti. "Doar daca va avea un mandat clar si limitat"

''Solutia unui guvern tehnocrat este perfect fezabila, dar numai daca acel guvern va avea un mandat clar si limitat '', crede guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

Lucian Croitoru refuza categoric functia de premier:
Lucian Croitoru refuza categoric functia de premier: "Ma intereseaza cariera de bancher central"

Lucian Croitoru, consilierul pentru politica monetara al guvernatorului BNR, nu este intersat sa preia functia de prim-ministru, in cazul unei nominalizari.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.