Ponta: Un document CE trebuie sa fie foarte serios privind coruptia, nu poti sa vorbesti ca in presa

Victor Ponta

Un document oficial precum cel al Comisiei Europene trebuie sa prezinte foarte clar si serios problemele legate de coruptie si nu poate indica, ca in presa, pe surse, ca ar fi trei ministri cercetati pentru fapte de coruptie, a declarat Victor Ponta.

"Dincolo de ceea ce se poate scrie in presa, intr-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene lucrurile trebuie sa fie foarte clare. «Pentru fapte de coruptie sunt trei ministri»: nu e adevarat. Pentru fapte eventual asimilate coruptiei, este vorba de abuz in serviciu, a fost trimis in judecata Fenechiu. Dragnea nu este cercetat pentru fapte de coruptie, ci pentru Legea referendumului si legi electorale, iar pe al treilea nu l-am gasit. Intr-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene nu poti sa vorbesti ca in presa, pe surse, ca sunt trei, trebuie sa vorbesti serios, ori lucrul asta, daca eram consultati cu o zi inainte, l-am fi putut indrepta. La fel, nu poti sa spui ca cu cei patru ministri care au sesizare de la ANI nu s-a intamplat nimic. S-a intamplat, nu mai sunt in Guvern, niciunul din cei patru, chiar daca nu exista niciun fel de condamnare definitiva impotriva lor", a spus Ponta, aflat la Viena.

Raportul MCV precizeaza ca noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, dar trei dintre noii ministri erau cercetati penal, iar cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functie a unui ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate.

Un oficial din cadrul Comisiei Europene citat de AFP a precizat ca doi dintre ministrii la care face referire raportul elaborat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare sunt vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, si Varujan Vosganian, ministrul Economiei, care este vizat de o ancheta a DIICOT.

AFP reaminteste ca Liviu Dragnea este cercetat pentru presupusa implicare in fraudele din referendumul privind destituirea presedintelui Traian Basescu. Al treilea ministru la care face referire raportul Comisiei Europene este Relu Fenechiu, titularul portofoliului Transporturilor, precizeaza AFP, reluand o declaratie a premierului Victor Ponta.

Citește și
Victor Ponta
Reactia premierului Victor Ponta dupa raportul CE. "Contine anumite erori materiale"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a catalogat drept "fantezie" informatia conform careia in Guvernul Romaniei ar exista trei ministri cercetati pentru coruptie, spunand ca, daca ar fi existat o ancheta a DIICOT in ceea ce-l priveste, ar fi trebuit sa stie si el, si premierul, dar si presa.

In plus, Vosganian a lasat sa se inteleaga ca in spatele surselor care dau presei internationale nume de ministri romani acuzati de coruptie s-ar afla europarlamentarul Monica Macovei. Premierul Ponta a declarat, miercuri, ca raportul CE contine anumite erori materiale, precum faptul ca nu s-ar fi intamplat nimic in cazul ministrilor verificati de ANI sau ca ar fi ministri cercetati pentru coruptie, iar acestea puteau fi indreptate daca "Mecanismul era si de Cooperare, nu doar de Verificare".

"Nu a fost discutat si cu noi, pentru ca sunt cateva erori, acolo, materiale. In primul rand, inteleg ca nu s-a intamplat nimic cu cei patru ministri care aveau sesizare de la ANI. S-a intamplat, nu mai sunt in Guvern si imi pare rau ca nu mai sunt: si Silaghi, si Hellvig, si Pop, si Andronescu. Tocmai ca i-am sacrificat pentru ca aveau o sesizare de la ANI, de care nu ati mai auzit si de care probabil nici nu o sa mai auziti nimic in viitor, dar i-am sacrificat tocmai din acest motiv, iar acum se trece ca nu s-a intamplat nimic. S-a intamplat, ca nu mai e niciunul dintre cei patru si regret ca nu mai e niciunul, dar a fost un semnal politic pe care am vrut sa-l dau. Am mai citit ca sunt trei ministri cercetati pentru coruptie. Nu am reusit sa-i identific. Inteleg, sigur, Fenechiu e trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, dar pe ceilalti doi nu i-am gasit oricat i-am cautat. Care sunteti va rog sa spuneti, recunoasteti singuri. Probabil ca e o eroare si lucrurile astea se puteau indrepta daca Mecanismul era si de Cooperare, nu doar de Verificare", s-a adresat Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.

Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat, miercuri, ca s-a pus in Guvern intrebarea referitoare la care ar fi ministrii acuzati de coruptie, el aratand ca Relu Fenechiu, Varujan Vosganian si Liviu Dragnea nu se incadreaza in categoria celor acuzati de coruptie.

Intrebat daca Relu Fenechiu, Varujan Vosganian si Liviu Dragnea ar trebui sa demisioneze ca urmare a acuzatiilor care li se aduc in dosarele pe care le au, Chitoiu a raspuns negativ, aratand ca cei trei nu sunt acuzati de coruptie.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Victor Ponta:
Victor Ponta: "L-am convins pe Arnold Schwarzenegger sa vina in Romania"

Premierul Victor Ponta, aflat la Viena pentru o conferinta privind energia, s-a intalnit cu fostul guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger, participant la aceeasi conferinta.

Reactia premierului Victor Ponta dupa raportul CE.
Reactia premierului Victor Ponta dupa raportul CE. "Contine anumite erori materiale"

Premierul Victor Ponta a declarat ca este de acord cu observatia Comisiei Europene privind exercitarea unor presiuni media asupra judecatorilor, spunand ca si el a vazut astfel de presiuni si ca se va delimita de toate aceste practici.

Victor Ponta: Parlamentarii USL au fost solidari, au inteles ca e momentul in care facem treaba
Victor Ponta: Parlamentarii USL au fost solidari, au inteles ca e momentul in care facem treaba

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, dupa intrevederea cu grupurile USL carora le-a prezentat bugetul, ca parlamentarii USL au fost solidari si au inteles ca "e momentul in care facem treaba".

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.