Ponta s-a razgandit in privinta statutului procurorilor: "Am fost subiectiv". 3 modificari care au impartit opinia publica
Trei modificari ale legilor penale sunt dezbatute in spatiul public si toate sunt efectul numarului mare de arestari si puneri sub acuzare operate de Directia Nationala Anticoruptie.
Suspectii de coruptie sa nu mai fie incatusati, procurorii sa nu mai fie magistrati si retinerea unui suspect sa dureze 72 de ore si nu 24 de ore, cum este acum. Parerile sunt impartite, iar in unele cazuri se contrazic flagrant.
Procurorii sa devina functionari publici si sa nu mai fie magistrati. Ideea a fost readusa in atentia opiniei publice de premier.
"Eu atunci m-am opus. Poate ca am fost subiectiv ca fost procuror, am crezut ca trebuie sa ramana magistrati. Acum, daca PNL isi sustine propunerea din ce am discutat cu ceilalti colegi din comisie, ar avea sprijin”, a spus Victor Ponta.
Curios, dar ministrul justiitei crede contrariul.
"Cat timp la conducerea ministerului se va afla un fost procuror, nu se va schimba. Cat timp la conducerea Guvernului este un fost procuror nu se va intampla acest lucru", spune Robert Cazanciuc, ministrul justitiei.
Iar procurorii se considera amenintati si citeaza din comisia de la Venetia.
"Modificarea statutului procurorilor din Romania ar putea avea un efect de amenintare a independentei Ministerului Public”, spune Bogdan Gabor, procuror CSM.
Transformarea din magistrati in functionari publici ii face pe procurori mai vulnerabili. Pot fi schimbati din functie mult mai usor. Pe de alta parte, un senator propune ca retinutii sau arestatii pentru fapte de coruptie sa nu mai fie incatusati.
"De ce o persoana este incatusata cu mainile la spate alta cu mainile in fata, de ce una este incatusata numai pe spatiul public alta si in masina si in centrul de detentie. Pe mine ma preocupa asta”, spune Nicolae Serban.
Propunerea s-a lovit de Consiliul Superior al Magistraturii, care s-a opus, fapt ce l-a suparat pe senator. "Ne luati in bascalie si ne mai si certati..."
In ceea ce priveste intervalului de timp in care o persoana poate fi retinuta de la 24 la 72 de ore, aceasta propunere, mai veche a DNA, este supusa dezbaterii. In timp ce in unele state din Europa retinerea poate dura mai mult de 24 de ore, in altele este considerata o ingradire a drepturilor omului.