Un MILIARD de dolari a disparut fara urma din Republica Moldova chiar inainte de alegeri. "O parte din suma a ajuns in Rusia"

lei moldovenesti

Un scandal urias risca sa afecteze tara vecina: o suma echivalenta cu 12% din PIB-ul tarii pur si simplu a disparut fara nicio urma. Detectivii americani sunt acum pe urmele banilor.

Procurori anticoruptie, parlamentari si chiar experti americani cauta de saptamani intregi un miliard de dolari care s-au evaporat din Republica Moldova. „Un imens scandal bancar care ar putea destabiliza aceasta fosta republica sovietica, cea mai saraca din Europa” ,scrie AFP.

-► Credit rapid de un miliard de dolari
-► „Cum sa furi atat de mult?”
-► Teorii despre disparitia banilor
-► Solutia ar putea fi la ministrul senegalez
-► „Ordinele vin de sus”
-► Detectivi americani si procurori moldoveni

Credit rapid de un miliard de dolari
Scandalul a izbucnit atunci cand Banca Centrala a Moldovei (BNM) a descoperit ca trei institutii financiare de la Chisinau au acordat imprumuturi in valoare totala de 1 miliard de dolari. Este vorba despre banci importante - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, care impreuna detin aproape o treime din activele bancare ale tarii, inclusiv banii pentru plata pensiilor. Pe de alta parte, si suma este enorma pentru Moldova, al carei PIB nu trece de 8 miliarde de dolari.

In ciuda dimensiunilor – aproape 12% din Produsul Intern Brut al tarii - tranzactia financiara a fost incheiata rapid, in cateva zile. Poate nu intamplator, creditele au fost acordate chiar inainte de alegerile parlamentare de la sfarsitul lunii noiembrie, care au fost castigate la limita de partidele cu orientarea pro-europeana in fata opozitiei proruse. Mai mult, inca nu se stie cine sunt beneficiarii acestor fonduri.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu: Vladimir Putin va ajunge la gurile Dunarii in jumatate de an; Occidentul a ratat ocazia sa-l opreasca
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

„Cum sa furi atat de mult?”
Situatia l-a uimit si pe seful misiunii Uniunii Europene in Republica Moldova, Pirkka Tapiola. „Cum este posibil sa furi atat de multi bani de la o tara mica?”, a intrebat oficialul cu ocazia unei recente conferinte de presa. „Trebuie sa se faca investigatii profunde, sa fie adusi vinovatii in fata justitiei si sa fie recuperat ceea ce mai poate fi recuperat”.

Deputatii din parlamentul de la Chisinau s-au sesizat in aceasta afacere. Agerpres citeaza raportul unei comisii parlamentare, discutat cu usile inchise dar din care s-au scurs informatii in presa si conform caruia o parte din aceste fonduri au fost transferate in patru banci din Rusia.

Teorii despre disparitia banilor
Deputatii Partidului Liberal, care nu au participat la sedinta acestei comisii, au alta teorie. Ei spun ca adevarat cauza a deprecierii leului moldovenesc la inceputul lui 2015 a fost cererea masivă de valută, generata de aceste credite.

Liderul opozitiei pro-ruse, socialistul Igor Dodon, are propria sa varianta: banii au ajuns in conturile mai multor companii offshore, „unde li s-a pierdut urma”. „Aceste credite au fost acordate stiindu-se ca nu vor fi rambursate”, a declarat el pentru AFP.

Pe de alta parte, exista si experti care neaga ca frauda ar fi avut loc. „Nu am observat o prabusire a sistemului bancar din Moldova”, a declarat un reprezentant al companiei rusesti QB Finance, citat de Unimedia. „Desi vedem o situatia dificila, dar seamana a fi una stabila. Daca de pe piata financiara a Moldovei ar fi fost scos un miliard, piata ar fi cazut in deriva”.

Si noul guvern de la Chisinau este rezervat. Premierul Chiril Gaburici a facut aluzie la acest scandal in contextul unor acuzatii privind diploma sa de studii. „Ma uimeste faptul ca se fura milioane si noi uitam de lucrul ista si ne amintim de detalii atat de mici”, a spus Gaburici. Iar vicepremierul Stéphane Bridé s-a referit prudent la „tranzactii suspecte”.

Solutia ar putea fi la ministrul senegalez
Se pare inca Bridé, un francez nascut in Senegal si care inainte a fost directorul unei companii de audit, stie mai multe despre miliardul de dolari. In 2013, el a condus auditul la mai multe banci din Moldova, printre care si Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, audit despre care a dezvaluit doar ca „arata existenta unor probleme majore legate de credite

Intre timp, Banca Nationala a Moldovei a instituit regim de administrare speciala la cele trei institutii financiare, pentru a evita falimentul acestora, care ar provoca panica in intregul sistem bancar al tarii. In plus, Banca de Economii, Unibank si Banca Sociala au primit un credit de urgenta de 9,4 miliarde de lei moldovenesti (aproximativ 700 milioane de dolari). Credit care a dat nastere unei noi probleme: el trebuia sa fie rambursat la 27 martie, dar acest lucru nu s-a intamplat.

„Ordinele vin de sus”
Presedintele Ligii bancherilor din Moldova spune, pentru AFP, ca nici nu se va intampla prea curand. „Sunt convins 100% ca suma in cauza nu va fi rambursata integral si ca diferenta va fi transformata in datorie publica”, a declarat el,
acuzand de neglijenta atat banca centrala cat si CNPF, autoritatea care verifica pietele financiare.

Ca urmare, pe 24 martie, viceguvernatorul BNM, Emma Tabarta, si presedintele CNPF, Artur Gherman, au fost demisi. Analisti citati de AFP spun insa ca asta nu va rezolva situatia, deoarece de vina sunt „ordinele venite de sus”, din partea unor oameni politici influenti care ar fi deturnat o parte din bani.

Detectivi americani si procurori moldoveni
Situatia e insa suficiente de alarmanta pentru ca „partenerii de dezvoltare ai Moldovei”, intre care Banca Mondiala, Uniunea Europeana si SUA, sa ceara guvernului de la Chisinau „sa faca publica valoarea cu care a fost prejudiciat statul in urma acestei afacerri”. Asa incat Parchetul general din Moldoba a deschis o ancheta. Pana in prezent, doua persoane, a caror identitate nu a fost facuta publica, au fost plasate in arest preventiv si proprietatile altora au fost puse sub sechestru.

Intre timp, tranzactiile suspecte de la cele trei banci sunt investigate si de un grup de detectivi financiari de la cea mai mare companie din domeniu, Kroll. Acestia au venit la Chisinau pe 11 februarie si, potrivit guvernatorului Bancii nationale a Moldovei, care administreaza momentan cele trei institutii, experții vor determina ce persoane fizice și juridice sunt implicate în aceste tranzacții si au ajuns banii. Experții vor evalua și daca recuperarea miliardului de dolari e posibila, macar partial.

Surse: Agerpres, AFP, ProTV Chisinau, Unimedia, Timpul, Bani.md

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Dosar urias de coruptie in Rep. Moldova: procurorii au retinut un fost ministru al Sanatatii si mai multi oficiali din sistem
Dosar urias de coruptie in Rep. Moldova: procurorii au retinut un fost ministru al Sanatatii si mai multi oficiali din sistem

Centrului National Anticoruptie (CNA) din Republica Moldova, impreuna cu procurorii anticoruptie, au efectuat miercuri perchezitii extinse la institutii precum Ministerul de Interne, Departamentul Institutii Penitenciare si la alte institutii medicale.

Traian Basescu: Vladimir Putin va ajunge la gurile Dunarii in jumatate de an; Occidentul a ratat ocazia sa-l opreasca
Traian Basescu: Vladimir Putin va ajunge la gurile Dunarii in jumatate de an; Occidentul a ratat ocazia sa-l opreasca

Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu a declarat, luni, ca "pentru noi, totul este pierdut acum in Republica Moldova", adaugand ca tarii noastre nu ar trebui sa ii fie teama, dar ar trebui sa fie ingrijorata de Moscova.

Povestea prim-ministrului fara Bac. De ce examenele picate in liceu ii dau cosmaruri premierului
Povestea prim-ministrului fara Bac. De ce examenele picate in liceu ii dau cosmaruri premierului "tehnocrat" al Moldovei

Avem mult mai multe lucruri in comun cu fratii de peste Prut decat ati crede. De pilda, stiati ca si premierul lor a ajuns in mijlocul unui scandal legat de una dintre diplomele sale de studii?

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.