Ponta: Romania a fost defavorizata prin fondurile UE alocate pe 2014-2020
Romania a fost evident defavorizata prin fondurile europene alocate pentru 2014-2020 comparativ cu alte state, raportat la numarul de locuitori, deoarece se putea negocia mai bine, afirma Ponta.
Prezent in Camera Deputatilor pentru prezentarea Acordului de parteneriat intre Romania si UE privind mecanismul financiar multianual 2014-2020, Ponta a aratat ca Romania (cu circa 1.000 euro/locuitor) a primit jumatate din fondurile structurale alocate Cehiei (2.000 euro/locuitor), Ungariei (2.000 euro/locuitor), Portugaliei (1.900 euro/locuitor), Slovaciei (2.200 euro/locuitor), Poloniei (1.900 euro/locuitor), Lituaniei (2.200 euro/locuitor) si Croatiei (1.900 euro/locuitor) raportat la numarul de locuitori ai tarii.
Alocarea UE pentru Romania in perioada 2014-2020 este de aproximativ 39 de miliarde de euro, suma din care fondurile structurale si de coeziune reprezinta circa 21 de miliarde de euro.
Alegeri 2024
12:30
Un bărbat din Ploieşti a încercat să voteze la două secţii din oraş. Poliţia face verificări
12:26
Unde votăm la alegerile prezidențiale 2024. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
Suma totala a fondurilor structurale si de coeziune alocate Romaniei de UE pentru perioada 2007-2013 a fost de 19,668 miliarde euro.
"Important este acum, cum spune Comisia Europeana, sa nu plangem dupa laptele varsat. Nu plangem, doar trebuie sa stim ca in cana Romaniei este mai putin lapte decat in cana vecinilor nostri", a spus Ponta, aratand ca presedintele Traian Basescu ar fi trebuit sa ceara Parlamentului un mandat de negociere a unui buget pentru o perioada in care el nu va mai fi presedinte.
"Cred ca si atunci cand reprezentantul Romaniei, in speta presedintele, a negociat alocarea sumelor pentru Romania, ar fi trebuit sa faca acest lucru in baza unui mandat dat de Parlament", a spus Ponta.
Premierul a precizat ca fondurile alocate Romaniei de Comisia Europeana pentru perioada 2014-2020 vor fi utilizate in principal pentru reducerea discrepantelor grave dintre diferite regiuni si judete ale tarii, implicit prin dezvoltarea infrastructurii rutiere si feroviare si prin continuarea proiectelor de canalizare si acces la gaze.
Ponta a amintit totodata ca, potrivit unei intentii anuntate anterior, doar ministerele Agriculturii, Administratiei Publice si Fondurilor Europene vor mai avea autoritati de management, restul ministerelor si autoritati urmand sa aiba doar organisme intermediare, pentru o mai buna coordonare.
Intr-un comunicat transmis de Guvern se arata ca Ministerul Fondurilor Europene urmeaza sa transmita serviciilor Comisiei Europene, informal, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, dar negocierile cu reprezentantii Comisiei se vor desfasura in continuare, in cadru informal, pana la aprobarea regulamentelor europene pentru perioada 2014-2020.
"Documentul nu prezinta inca alocarea financiara a fondurilor disponibile pentru finantarea prioritatilor identificate, deoarece aspectele financiare nu au fost definitivate la nivelul regulamentelor europene. Exista inca aspecte importante asupra carora nu s-a ajuns la un acord final la nivel european, cum ar fi: alocarile financiare la nivelul ficarui fond prin care se acorda finantarile europene, conditionalitatile ex-ante, Initiativa Comunitara privind Ocuparea Tinerilor, Fondul de Ajutor European pentru Persoanele cele mai Defavorizate, cuantumul rezervei de performanta. Cu toate acestea, in procesul de elaborare a Acordului de Parteneriat, autoritatile romane au luat in considerare si planificarea financiara, astfel incat odata cu definitivarea si aprobarea cadrului financiar european sa fie disponibila o propunere coerenta", se arata in comunicat.
Si Guvernul precizeaza ca vor fi stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere, respectiv Ministerul Fondurilor Europene pentru managementul a patru programe operationale (Infrastructura mare - transport, mediu si energie; Competitivitate- cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala; Capital Uman si Asistenta Tehnica), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru managementul programelor de dezvoltare regionala, a programelor dedicate cooperarii teritoriale europene si a programului Capacitate Administrativa si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului si acvaculturii.
Sursa: Mediafax
Etichete: romania, guvern, fonduri europene, victor ponta,
Dată publicare:
08-10-2013 13:17