Inspectia Judiciara:Declaratiile premierului au afectat reputatia profesionala a procurorului Papici

×
Codul embed a fost copiat

Inspectia Judiciara din Consiliul Superior al Magistraturii arata ca reputatia profesionala a lui Papici a fost afectata de declaratiile lui Ponta facute dupa ce procurorul general a dispus incetarea delegarii in functia de sef al Sectiei I din DNA.

Inspectia Judiciara a finalizat raportul in cazul cererii procurorului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmeaza sa ia in discutie raportul Inspectiei Judiciare, acesta fiind pe ordinea de zi a sedintei de marti.

Inspectia Judiciara a notat in raport ca reputatia profesionala a procurorului Lucian Papici a fost afectata prin declaratiile la adresa sa.

Procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Sectiei de combatere a coruptiei a DNA, a solicitat, in 3 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii sa ii apere reputatia profesionala si imaginea publica in legatura cu afirmatiile facute de premierul Victor Ponta in mass-media.

Citește și
Traian Basescu si Victor Ponta
Basescu va rupe pactul de coabitare cu Ponta "foarte probabil". Premierul: "El l-a incalcat"
Hoțul român care a furat produse de 60.000 de lire sterline din mai multe magazine din UK

In solicitarea adresata CSM, procurorul Lucian Papici considera ca "afirmatiile denigratoare facute de primul ministru ii afecteaza reputatia profesionala, deoarece acestea pun la indoiala obiectivitatea sa in instrumentarea dosarelor penale, probitatea morala si profesionala".

Afirmatiile au fost facute in 2 octombrie, in cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, in contextul in care, cu putin timp inainte, fusese transmis, de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ordinul prin care s-a dispus incetarea delegarii in functia de procuror sef de sectie a lui Lucian Papici, preciza DNA intr4-un comunicat de presa.

"In cererea adresata CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe sustine ca, prin afirmatiile facute de primul ministru - din care reproduce textual «Papici a facut dosare politice» si «De ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii?» - se creeaza opiniei publice sentimentul ca primul ministru, care este om politic, este in realitate cel care hotaraste asupra mentinerii sau nu in functia de conducere a unui procuror, cu toate ca nu are atributii legale in acest sens", a mai aratat DNA in comunicat.

In sustinerea cererii catre CSM, procurorul Papici subliniaza ca aceste exprimari creeaza un potential de asociere a magistratilor, ca reprezentanti ai institutiilor statului, cu mediul politic si considera ca modul tendentios, aprecierile personale si judecatile de valoare exprimate de primul ministru ii afecteaza imaginea publica.

"Procurorul Papici Lucian Gheorghe reaminteste ca reputatia profesionala este o consecinta a integritatii profesionale si morale, aflata in stransa legatura cu independenta, impartialitatea si integritatea pe care, ca magistrat, le manifesta in exercitarea profesiei, iar acestea au fost incalcate prin comportamentul public al primului ministru", se mai arata in comunicatul DNA.

Reprezentantii CSM declarau atunci, pentru MEDIAFAX, ca cererea procurorul Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale a fost transmisa Inspectiei Judiciare, care va intocmi un raport ce va fi prezentat Plenului Consiliului.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a decis, in 2 octombrie, incetarea delegarii procurorului Lucian Papici, sef al Sectiei I din DNA, si a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, in locul lor fiind delegati procurorii Iuliana Bendeac, ca sef de sectie, si Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Parchetului instantei supreme.

Miercuri, la ora 17.09, Nitu a informat Directia Nationala Anticoruptie, printr-un fax, ca delegarea lui Papici ca sef al Sectiei I din DNA inceteaza cu 2 octombrie, data incepand cu care functia este ocupata de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioada de sase luni.

Directia Nationala Anticoruptie arata ulterior, intr-un comunicat de presa, ca activitatea profesionala a procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru s-a remarcat "prin rigoare si rezultate remarcabile si nu exista motive care sa justifice incetarea exercitarii functiilor de conducere".

Directia Nationala Anticoruptie a precizat ca incetarea delegarii lui Papici ca sef al Sectiei de combatere a coruptiei din DNA a fost dispusa in 2 octombrie de procurorul general, dupa ce tot Tiberiu Nitu, in 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiasi procuror pe aceeasi functie.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmarirea penala in dosarul referendumului, in care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

DNA a anuntat luni ca Liviu Dragnea si alte 74 de persoane - presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt - au fost trimisi in judecata in dosarul cunoscut sub numele de "Frauda la referendum".

Premierul Victor Ponta a declarat, in 2 octombrie, la RTV, ca Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de sef al Sectiei I din DNA, el precizand ca acesta va fi simplu procuror si mentionand ca, la fel ca Daniel Morar, Papici a facut "dosare politice".

"Cine, ce victima e Papici? (...) Si-a terminat omul dosarul (in cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate sa fie procuror simplu. Cum sa fie sef cand si-a terminat mandatul? Ce stam si plangem?", s-a intrebat, retoric, Ponta, precizand ca acesta va fi in continuare simplu procuror.

Premierul a fost intrebat ce anume dosare politice a facut procurorul Papici impreuna cu Daniel Morar. "Dosarele de anul trecut impotriva oamenilor care au votat la referendum sunt dosare politice", a replicat premierul.

In 3 octombrie, premierul Ponta a reafirmat ca Lucian Papici nu a fost schimbat, ci doar i s-a terminat mandatul, iar in locul acestuia si a adjunctului sau au fost numiti procurori care vor avea stabilitate pe trei ani, ca sa "nu stea toata ziua pe telefon cu Cotroceniul", precum fostii sefi DNA, Morar si Papici.

"Vrem sa avem stabilitate, de aia nu l-am mai vrut pe Morar, am vrut sa vina cineva care are un mandat de trei ani, ca sa fiu foarte sincer, care un mandat si dupa ce expira mandatul domnului Basescu, sa nu mai stea toata ziua, cum stateau Morar si Papici, pe telefon cu Cotroceniul, sa aiba un mandat de trei ani, sa aiba stabilitate si cu asta basta", a afirmat Ponta.

El a adaugat ca, potrivit legii, Lucian Papici nu avea dreptul la un al treilea mandat, fiind inlocuit cand si-a terminat dosarele, iar cei care ii inlocuiesc sunt tot procurori din cadrul DNA, care au lucrat acolo si in mandatul lui Daniel Morar.

Ponta a sustinut ca e absolut hotarat sa asigure independenta DNA atat fata de Guvern, Parlament sau coalitia pe care o conduce, dar si fata de Macovei si Morar, subliniind ca este normala schimbarea conducerii la o institutie publica.

"Ideea ca nu mai poate sa fie nimeni sef in Romania decat Morar sau Papici... Ei, na, mai pot sa mai fie! Ca nu poate sa fie nimeni sef decat Basescu... Ei, uite o sa fie si altii. Si nu moare Romania daca nu mai sunt Basescu si Morar", a afirmat prim-ministrul.

Premierul a reiterat totodata ca, in opinia sa, dosarele privind fraudele la referendum, la care a lucrat si Lucian Papici, sunt dosare "politice".

"Imi mentin opina (...) ca dosarele impotriva celor care au votat la referendum sunt dosare politice, pornite de catre Morar, Papici si de catre toata trupa, nu-mi schimb aceasta parere si cu asta basta", a aratat Ponta.

El a mai sustinut ca astfel de schimbari, realizate conform legii, nu pot afecta raportul MCV, asa cum a sustinut prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, raspunzand unei intrebari, ca isi reproseaza faptul ca a iesit cu o declaratie, dupa inlocuirea lui Papici, el aratand ca nu trebuia sa vorbeasca despre persoane.

"Trebuia sa spun insa un lucru, pentru ca tine de ministrul Justitiei si ministrul Justitiei e in Cabinetul meu, si anume ca s-a respectat legea, ca sustinerile presedintelui Basescu sunt absurde si impotriva legii, ca este inacceptabil - asta mi se pare intr-adevar inacceptabil - ca presedintele Basescu sa dea telefoane la procurorul general si sa-i spuna sa nu aplice legea. Foarte bine ca a aplicat-o, conform legii", a spus Ponta.

El a aratat ca ii place aceasta dezbatere "politica" cu presedintele Traian Basescu si i-a transmis acestuia ca atunci cand si se termina al doilea mandat "pleci acasa".

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Victor Ponta: Vreau sa pastrez USL unita. Nu ii raspund in public lui Crin Antonescu
Victor Ponta: Vreau sa pastrez USL unita. Nu ii raspund in public lui Crin Antonescu

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Focsani, intrebat despre atacurile lui Crin Antonescu la adresa sa, ca vrea sa faca eforturi ca sa pastreze USL unita, adaugand ca nu doreste sa-i raspunda in public liderului liberal.

Basescu va rupe pactul de coabitare cu Ponta
Basescu va rupe pactul de coabitare cu Ponta "foarte probabil". Premierul: "El l-a incalcat"

Presedintele Basescu a declarat, joi, ca ca va face o analiza privind pactul de coabitare cu premierul Ponta si se va pronunta in cursul dupa-amiezii, mentionand ca cel mai important punct, independenta justitiei, "s-a prabusit ieri".

Basescu, despre schimbarile la DNA: O imixtiune a politicului, care a dat ordin procurorului general
Basescu, despre schimbarile la DNA: O imixtiune a politicului, care a dat ordin procurorului general

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, referitor la recentele schimbari la nivelul DNA, ca "este o imixtiune a politicului, care pur si simplu a dat ordin procurorului general sa faca ceva".

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, pentru stabilitate și echilibru.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat 4 milioane de români la secțiile din țară
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat 4 milioane de români la secțiile din țară

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.