Cine sunt suspectii de terorism pe care CIA i-a adus in inchisorile secrete din Romania
Un nou raport include Romania pe lista tarilor care ar fi gazduit inchisori secrete ale CIA. 6 presupusi teroristi Al Qaida ar fi fost inchisi in tara noastra.
In timp ce autoritatile neaga de ani de zile toata povestea sau se abtin de la comentarii, documentul ne aduce totusi o veste buna: suspectii ar fi fost detinuti pret de cateva luni aici, fara sa fie torturati cu bestialitate, cum li s-a intamplat in tari din Orient.
Romania a ajuns inca o data pe harta tarilor care ar fi detinut teroristi arestati de CIA din cauza zecilor de zboruri operate si la noi de avioane ale unor firme fantoma, subordonate guvernului american. Aeronavele veneau si plecau in si din locuri care au o singura legatura: razboiul impotriva terorismului. Cum altfel poti alatura SUA, Afghanistan, Maroc, Guantanamo, Thailanda, Iordania...
Din cei 6 presupusi teroristi, care ar fi stat in inchisorile secrete ale CIA din Romania, cinci ar fi ajuns in iadul de la Guantanamo, sustin reprezentantii organizatiei ''Open Society Justice Initiative''.
Autoritatile romane au negat vehement orice legatura cu planurile antitero ale americanilor, iar comisia parlamentara nu a putut dovedi nimic. Cu toate acestea, Associated Press a anuntat ca una dintre inchisori ar fi fost gazduita in actualul sediu ORNISS.
Printre suspectii adusi in Romania s-ar fi numarat:
KHALID SHEIKH MOHAMMED. Capturat in Pakistan in 2003. Este banuit ca a fost cel care a planuit la ordinele lui Ossama Ben Laden atacurile de la 11 septembrie.
RAMZI BIN AL SHIBH. Capturat in Pakistan in 2002. Implicat in organizarea atacurilor din Statele Unite din 2001.
ABD AL RASHIM AL NASHIRI. Capturat in Dubai in 2002. Implicat in atacarea navei militare americane USS Cole in 2000.
Sauditul al Nashiri, aflat la Guantanamo a cerut prin avocatii sai Parchetului General sa investigheze daca a fost adus si torturat in Romania. Cata vreme televiziunea CBS sustine ca teroristii adusi in Romania l-ar fi turnat pe Ben Laden si ar fi condus la arestarea sa, e lesne de inteles de ce autoritatile tac.
Si totusi au existat cazuri, cei drept extrem de rare, in care unele tari au fost obligate sa plateasca despagubiri pentru detentia unor indivizi presupusi teroristi, care s-au dovedit in cele din urma nevinovati.