Ponta nu stie "ce a ajuns la presa" cu salariile directorilor, care sunt de fapt propuneri

29-05-2013 22:11

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta sustine ca nu stie "ce a ajuns la presa" referitor la indemnizatiile directorilor din companii de stat, date transmise chiar de Guvern.


"Nu stiu exact ce a ajuns la dumneavoastra, azi ministrul Bugetului a prezentat propunerile pentru bugetele pe 2013, iar aceasta era o analiza din sumele propuse pentru a fi prevazute in bugetul pe 2013. Eu recunosc ca am cerut o situatie - poate nu suta la suta exacta sau poate erau doar propuneri - pentru sa fusesem informat ca la Nuclearelectrica astazi trebuia sa aiba loc o sedinta a consiliului de administratie unde se propusesera niste salarii de 14.000 euro si mi s-a parut absolut incorect", a spus Ponta la RTV, citat de Mediafax.

El a aratat ca propunerile au fost inaintate de catre consiliile de administratie si a precizat totodata ca plafonul de sase salarii medii acceptat pentru directori este unul maxim. "Asta inseamna ca cine are acum salariul mai mic il pastreaza de trei ori sau de patru ori. Deci, nu este de sase ori o suma fixa, ci este plafonul maxim. Cei care au 2.500 sau 3.000 nu vor avea cresteri de salarii", a spus Ponta.

Guvernul a transmis anterior declaratiei premierului un tabel in care in dreptul managerilor din companiile de stat sunt prezentate, fara explicatii suplimentare, ci doar cu precizarea ca este lista indemnizatiilor la care a facut referire Ponta la inceputul sedintei de guvern, indemnizatii lunare cuprinse intre 11.250 lei si 66.642 lei, iar pentru membrii consiliilor de administratie sunt indicate indemnizatii intre 132 lei si 33.000 lei, cu mari alocatii la Transgaz, Imprimerie, CN Uraniu, CE Oltenia, Electrica, Cuprumin, Romatsa, Tarom, CFR.

Potrrivit datelor prezentate, cel mai mare nivel lunar al indemnizatiei de manager este prezentat la CN Cai Ferate CFR SA, de 14.583 euro, si la Posta Romana, de aproximativ 14.280 euro. Mai sunt prezentate indemnizatii de manager de peste 11.000 euro in cazul Electrica, la circa 10.000 euro la Nuclearelectrica, Cuprumin, Tarom si Romatsa, la 9.500 euro in cazul CFR Marfa si 9.100 euro pentru CFR Calatori, la peste 8.500 euro in cazul CN Imprimeria Romana sau Electrrica Furnizare si la peste 7.500 euro in cazul Administratei Porturilor Maritime Constanta.

Indemnizatii intre 5.000 si 6.000 euro lunar mai sunt prezentate la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta, Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati, Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu, Complexul Energetic Oltenia, Transgaz, Electrica Distributie Muntenia Nord.
Totodata, pentru un membru de CA la Electrica este prezentata o indemnizatie de peste 7.300 euro, pentru un membru de CA la RA Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati este prezentata o indemnizatie de peste 5.000 euro lunar, iar pentru un membru al CA la CFR este indicata o suma de peste 3.400 euro lunar.

La inceputul sedintei de guvern, in fata presei, premierul Ponta a afirmat ca cei mai "amarati" directori din companiile de stat "au" indemnizatii de 6.000 euro. "Mai avem astazi o ordonanta de urgenta, nu era pe ordinea de zi, si o anunt de fata cu presa, inspirata din modelul aplicat in Polonia, si un model agreat, evident, de Comisia Europeana si de Fondul Mondial International, privind salarizarea in companiile cu capital integral sau majoritar de stat. Am vazut si eu companii de stat la care punem manageri privati. Nu stiu de ce suntem ministri, de ce nu lucram la Nuclearelectrica, ca cel mai mic venit este de 484.000 de ron pe an. Deci, peste 100.000 de euro. Am tot discutat despre aceasta problema. Este valabil... Domnul ministru de finante zice sa nu stam toti si sa castigam lucrand la companii de stat, dar vad aici salarii de 11.000 de euro, de 8.000 de euro, cei mai amarati au asa 6.000 de euro", a spus Ponta.

Ulterior, Executivul a anuntat ca a decis, prin aceasta ordonanta de urgenta, sa limiteze salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentand de sase ori salariul mediu brut in ramura respectiva.

Surse din cadrul companiei au declarat, marti, agentiei MEDIAFAX da directorii companiei Nuclearelctrica ar putea castiga pana la 210.000 euro pe an, in timp ce membrii Consiliului de Administratie ar putea incasa 84.000 euro pe an, daca AGA, controlata de stat, aproba propunerea ca directorii executivi sa primeasca indemnizatii lunare de pana la 76.800 lei.
 

Sursa: Mediafax

Tags: victor ponta,


VIDEO PROTVPLUS.RO