Vizita premierului Chinei in Romania provoaca ingrijorare printre diplomatii de la Bruxelles
Vizita premierului chinez, Li Keqiang, la Bucuresti, unde va participa la summit-ul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est, a creat ingrijorare la Bruxelles.
Financial Times scrie ca aceasta vizita este vazuta ca o strategie "divide si cucereste", pentru a pune presiune pe UE in disputele cu Beijingul.
"Aceasta decizie are in mod cert aparenta unei strategii «divide si cucereste», care pare calculata pentru a pune presiune pe Bruxelles intr-o perioada in care sunt in desfasurare mai multe dispute comerciale", a declarat un diplomat european, sub protectia anonimatului, pentru Financial Times.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Deplasarea lui Li in Romania pentru intalniri cu liderii statelor din Europa Centrala si de Est a cauzat ingrijorare printre diplomatii de la Bruxelles, potrivit FT.
Li va efectua o vizita oficiala in Romania si va participa la o intalnire a liderilor China - Europa Centrala si de Est, la invitatia premierului Victor Ponta, a anuntat, saptamana aceasta, intr-o conferinta de presa Qin Guang, purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de agentia Xinhua.
Vizita va avea loc in perioada 25-29 noiembrie, cand premierul chinez are programata si o deplasare in Uzbekistan, unde va participa la o intalnire a premierilor statelor membre ale Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai.
Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est va avea loc pe 26 noiembrie la Palatul Parlamentului, in Bucuresti. La reuniune vor fi prezenti aproximativ 1.000 de reprezentanti ai sectorului privat, public si de stat din China, Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania si Macedonia. Premierul Li va prezenta masuri pentru promovarea cooperarii Chinei cu tarile din regiune si va discuta cu lideri din 16 state despre imbunatatirea cooperarii, potrivit reprezentantului ministerului chinez de Externe.
China si UE au anuntat, joi, ca au convenit sa incheie un acord bilateral de investitii, care sa imbunatateasca accesul reciproc pe cele doua piete.
Intelegerea a fost prezentata de presedintele UE - Herman Van Rompuy, presedintele Comisiei Europene - Jose Manuel Barroso si premierul chinez la finalul unui summit anual bilateral organizat la Beijing.
Liderii UE si ai Chinei s-au angajat, de asemenea, sa creasca schimburile comerciale de la 580 miliarde de dolari anul trecut la 1.000 de miliarde de dolari pana in 2020.
Europa este cea mai mare piata de export a Chinei de noua ani consecutiv, in timp ce China este pentru livrarile externe ale UE a doua piata ca marime, depasita doar de SUA. Investitiile bilaterale de ambele parti sunt insa reduse.
Relatiile China-UE au fost afectate in acest an de o serie de dispute privind comertul bilateral, de la panouri solare la vin, telecomunicatii si otel.
Un pact privind investitiile ar putea fi la o distanta de 2-3 ani, dar ar fi primul astfel de acord la nivel UE negociat de Comisia Europeana, dupa ce a dobandit aceste atributii prin Tratatul de la Lisabona, intrat in vigoare in 2009.
China si UE au mai convenit sa studieze un posibil acord de liber schimb, pe care Beijingul il sustine, in timp ce Europa nu este inca pregatita sa ia in calcul o astfel de intelegere, afirma diplomati europeni, citati de Financial Times.
Investitiile chineze in Europa aproape s-au dublat in fiecare din ultimii ani, dar reprezinta mai putin de 1% din investitiile straine directe de 3.000 de miliarde de euro in UE.
Investitiile UE in China reprezinta 2-4% din investitile totale de 4.200 de miliarde de euro realizate de europeni in afara spatiului comunitar, in functie de includerea sau nu a Hong-Kongului. Investitiile catre SUA reprezinta 30% din totalul investitiilor realizate de europeni in afara spatiului comunitar.
Noul acord trebuie sa contribuie la reducerea acestui dezechilibru si sa ajute UE sa-si pastreze relevanta in fata preferintei Beijingului de a trata direct cu capitalele europene, mai ales cu Berlinului.
Sursa: Mediafax
Etichete: China, ue, bruxelles, diplomatie, beijing, victor ponta, Li Keqiang,
Dată publicare:
22-11-2013 09:26