Ponta cere pe Facebook Opozitiei 10 raspunsuri inainte de dezbaterea pe Codul Fiscal. "Cand au votat au stiut ce voteaza?"

Victor Ponta - stiri

Premierul Victor Ponta afirma ca partidele parlamentare au obligatia sa raspunda, in contextul dezbaterii asupra noului Cod Fiscal, la 10 intrebari fundamentale pentru viitorul economic si social al Romaniei.

Intr-o postare pe Facebook, Ponta intreaba, in primul rand, daca partidele parlamentare considera ca noul Cod Fiscal propus de Guvern este un instrument legislativ categoric mai bun decat cel aflat acum in vigoare.

"Ajuta economia romaneasca sa se dezvolte in continuare, pastrand si crescand numarul de locuri de munca, platind salarii mai decente, achitand taxe mai mici si mai putine (sprijinind efortul autoritatilor de combatere a birocratiei si evaziunii fiscale)? Daca nu sunt de acord cu aceste afirmatii, de ce voteaza pentru?", continua premierul.

In al doilea rand, el intreaba daca parlamentarii au citit acest document inainte sa-l voteze. "Cand au votat in unanimitate Codul Fiscal au stiut ce voteaza? Au citit textul, specialistii lor au inteles prevederile si consecintele? Daca da, de ce unele partide au considerat dupa vot si dupa trimiterea la reexaminare ca noul Cod Fiscal este iresponsabil, nesustenabil, prost conceput etc.?", adauga Ponta.

O alta intrebare pe care premierul o adreseaza partidelor parlamentare se refera la propunerea Opozitiei ca TVA sa scada de la 20% la 19%. "Au avut calcule de impact sau a fost o simpla propunere electoralista si populista? Daca era o propunere buna, de ce au solicitat acum sa se revina la varianta Guvernului de 20%?", intreaba Ponta.

Citește și
Politicieni cover - AGERPRES
Noul Cod Fiscal - argumente PRO si CONTRA. Cine va invinge in razboiul predictiilor economice: ratiunea sau populismul?
Cele 14 cuvinte scrise de Cristian Tudor Popescu, imediat după ce Călin Georgescu a ajuns pe primul loc în rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale

Apoi, premierul cere un raspuns despre impactul estimat al cresterii TVA de la 19% la 24% si al taierilor de salarii si ajutoare sociale din 2010. "Care dintre partidele actuale considera si acum ca a fost corecta si utila viziunea economica a guvernarii PDL de atunci, cand sute de mii de firme au dat faliment, s-au pierdut peste 170.000 de locuri de munca stabile, s-a redus cu 0,5 puncte procentuale potentialul economic, a avut loc o cadere economica drastica, a explodat evaziunea fiscala, rata inflatiei s-a dublat fata de 2009, iar puterea de cumparare a scazut dramatic chiar cu 40% in cazul profesorilor, medicilor si categoriilor sociale cu venituri reduse?", afirma Ponta.

O alta intrebare este legata de tintele de deficit ESA. "Care este opinia partidelor politice actuale - Romania ar trebui sa renegocieze tintele de deficit bugetar ESA mai mici de 1% din PIB prevazute in actualul Medium Term Objective sau sa tina cura de slabire (austeritate) si sa acumuleze deficite de dezvoltare? Sau ar fi mai bine tintirea unor deficite bugetare ESA in jurul a 2% din PIB si astfel sa se accelereze procesul de convergenta fata de media UE28?", intreaba Ponta.

Premierul chestioneaza partidele parlamentare si cu privire la deficitul tarii noastre in comparatie cu altor state ale UE. "De ce Romania ar fi nesustenabila in conditiile unui deficit de 2 - 2,5% din PIB si o datorie bruta guvernamentala de 40% din PIB, iar Spania cu un deficit bugetar de 3,7% din PIB si cu o datorie de 103% din PIB, Franta cu un deficit bugetar estimat de 4,1% din PIB si o datorie publica de 98% din PIB, Portugalia cu 2,8% din PIB si o datorie publica de 124% din PIB, Polonia cu un deficit bugetar de 2,7% din PIB si o datorie de 50% din PIB sau Marea Britanie cu un deficit bugetar de 3,6% din PIB si o datorie bruta de 91% din PIB s.a.m.d. ar fi cu toate sustenabile?", intreaba Ponta.

El mai intreaba daca partidele politice stiu ca 2014 a fost primul an din ultimii 12 cand Romania a obtinut sold bugetar primar pozitiv, de 0,1% din PIB (adica soldul bugetar fara plata de dobanzi a fost pe plus). "Este nevoie in continuare de austeritate sau de masuri de crestere economica si noi locuri de munca? (o dezbatere ideologica fundamentala azi in cadrul Uniunii Europene)", adauga Ponta.

Totodata, premierul chestioneaza partidele si cu privire la faptul daca acestea stiu ca "in 2014 Romania a atins tinta de deficit bugetar structural de 1% din PIB definita drept regula fiscala in Tratatul privind coordonarea, stabilitatea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare alaturi de Olanda, Germania, Danemarca si Austria" si ca "tara noastra a avut un deficit bugetar mai mic decat cel prevazut in acordurile cu FMI/CE/BM".

"Este bine sa pastram aceasta situatie sau sa cheltuim mai mult din banii nostri pentru dezvoltare si cresterea nivelului de trai?", intreaba Ponta.

Premierul le solicita parlamentarilor sa spuna daca doresc un nou acord Stand By cu Fondul Monetar International, stiind ca Romania indeplineste criteriile de calificare pentru un alt tip de acord - accesarea unei Linii de Credit Flexibile (avand conditii macroeconomice similare cu ale Poloniei).

"Considera partidele politice ca actualul curs de crestere economica neintrerupta din 2012, scadere a somajului si ridicare a puterii de cumparare si a nivelului de trai al populatiei este sau nu afectat de crize si scandaluri politice avand ca pretext masuri economice? Sau de inconsecvente legislative absolut ridicole (de felul 'votam in unanimitate Codul fiscal si dupa o luna anuntam ca este gresit si nu il mai sustinem')? Este necesar si se poate incheia un acord politic pentru dezvoltare economica si cresterea nivelului de trai (care sa cuprinda cel putin principalele obiective privind nivelul de fiscalizare, salariul si pensia medie, modul de finantare in educatie si sanatate) - asa cum s-a facut pentru Aparare?", mai intreaba Ponta.

Senatul se reuneste luni de la ora 15,00 in sesiune extraordinara pentru dezbaterea si votarea cererii de reexaminare a noului Cod Fiscal transmisa de seful statului Klaus Iohannis.

Articol recomandat de sport.ro
Becali, îngrozit după eșecul lui Ciolacu la prezidențiale: de ce rezultatul e o mare lovitură pentru FCSB
Becali, îngrozit după eșecul lui Ciolacu la prezidențiale: de ce rezultatul e o mare lovitură pentru FCSB
Citește și...
Senatul, convocat luni in sesiune extraordinara. Tariceanu:
Senatul, convocat luni in sesiune extraordinara. Tariceanu: "Suntem intr-o situatie inedita"

Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca lunea viitoare, de la ora15:00, va avea loc o sesiune parlamentara extraordinara in care se va dezbate si vota cererea de reexaminare a noului Cod fiscal transmisa de seful statului, Klaus Iohannis.

Noul Cod Fiscal - argumente PRO si CONTRA. Cine va invinge in razboiul predictiilor economice: ratiunea sau populismul?
Noul Cod Fiscal - argumente PRO si CONTRA. Cine va invinge in razboiul predictiilor economice: ratiunea sau populismul?

Reprezentantii partidelor parlamentare se intalnesc astazi, la Palatul Parlamentului, pentru o discutie extrem de importanta pentru Romania: Codul Fiscal.

Victor Ponta: Este foarte important sa avem saptamana viitoare Codul fiscal aprobat cu 20% TVA
Victor Ponta: Este foarte important sa avem saptamana viitoare Codul fiscal aprobat cu 20% TVA

Premierul anunta ca Taxa pe Valoare Adaugata va scadea la 20 la suta, de la 1 ianuarie 2016. Potrivit lui Victor Ponta, decizia ar fi fost convenita cu presedintele Klaus Iohannis, cu care s-a intalnit miercuri dimineata la Palatul Cotroceni.

Recomandări
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi

Cu peste 99% dintre secții numărate, candidatul independent Călin Georgescu este pe primul loc în rezultatele parțiale publicate de AEP. Georgescu are peste 2 milioane de voturi și un avans detașat.

Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu câștigă 13 judeţe şi diaspora. Lasconi, 5 judeţe şi București
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu câștigă 13 judeţe şi diaspora. Lasconi, 5 judeţe şi București

Candidatul independent Călin Georgescu este pe primul loc la alegerile prezidenţiale în 13 judeţe şi în diaspora, iar Elena Lasconi este câştigătoare în 5 judeţe şi în Bucureşti.

Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii
Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii

Candidatul independent Călin Georgescu conduce în continuare cu 22,86% din voturile exprimate, după centralizarea a peste 99% din procesele verbale.