Politicienii romani prezenti la TV, absenti la datorie
Deputatii au fost mai harnici decat senatorii, dar cu toate acestea prezenta alesilor in Parlament lasa de dorit. In plus, cel mai adesea politicienii care apar la TV sunt campioni la chiulit, conform unui studiu al IPP.
Deputatii, mai harnici decat senatorii
O prima observatie care retine atentia este faptul ca prezenta la vot a fost semnificativ mai mare in cazul deputatilor decat in cazul senatorilor, potrivit Institutului pentru Politici Publice (IPP).
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Vedetele TV ale Parlamentului
Nume sonore din actualul Parlament, prezente frecvent in mass-media, se regasesc pe lista celor care au absentat masiv de la voturile din plenul Camerei in perioada monitorizata.
Crin Antonescu, Gabriel Oprea si Viorel Hrebenciuc sunt printre deputatii cu cea mai slaba prezenta. La Senat, C.V. Tudor, Mircea Geoana si Aristide Roibu sunt printre campionii la absenteism.
Record negativ
Un calcul simplu arata ca peste 10% dintre actualii senatori au participat la mai putin de un sfert din voturile exprimate in plen in ultimii 2 ani. Media prezentei la lucrarile Parlamentului in perioada februarie 2006 - iunie 2008 a fost doar putin peste jumatate! (59,8%).
O treime dintre deputati au avut un grad de prezenta intre 70%si 100%, 120 de deputati au avut un grad de prezenta la vot intre 50% si 70%, in timp ce alti 100 de deputati - adica aproape o treime - au avut un grad de prezenta de sub 50% din totalul voturilor exprimate in plen.
Partidele parlamentare nu au „reusit” sa isi mobilizeze senatorii sa voteze la aproape jumatate din legile care au trecut de aceasta Camera in perioada aprilie 2006 - iunie 2008.
Au vrut, dar n-au putut
In aceasta categorie se incadreaza deputatii Daniel Ionescu, de la PD-L, care din 32 de propuneri a avut 26 respinse si nicio lege, Vasile Soporan, PSD, cu 40 de propuneri – nicio lege, Vasile Puscas, PSD, 30 de propuneri - nicio lege, Vlad Gabriel Hogea, PC, 22 de propuneri - nicio lege, Ion Calin, PSD, 20 propuneri - nicio lege si lista poate continua.
Senatorul PRM, Gheorghe Funar, care desi a initiat 328 de propuneri legislative in decursul acestui mandat, doar 9 dintre acestea au devenit legi, adica mai putin de 3%!
Topul ineficientei
Trei senatori PRM care, desi au avut initiative legislative, nu au reusit ca acestea sa fie adoptate: Viorica Moisuc, senator PRM de Neamt, care a avut 38 de initiative, din care 30 respinse si nicio lege, Corneliu Vadim Tudor, cu 33 de propuneri si nicio lege adoptata, Ioan Nasleu, senator PRM de Timis cu 27 de initiative legislative si nicio lege adoptata.
Guvernul legifereaza pe banda rulanta
Desi Parlamentul este institutia care adopta legile, initiativele legislative avand ca initiator Guvernul au avut o rata de adoptare net superioara celor inregistrate de parlamentari/partidele parlamentare (aproximativ 80%).
Puteti consulta intreg studiul mai jos. Monitorizarea activitatii parlementarilor s-a derulat intre 6 februarie 2006 - 24 iunie 2008 la Camera Deputatilor, respectiv 19 aprilie 2006 - 30 iunie 2008 la Senat.
Ataca politicienii cu o intrebare! Ei iti vor raspunde in cadrul emisiunii "Romania, m-ai ales".
Sursa: Pro TV
Etichete: studiu, camera deputatilor, senat, Parlament, absenteism, IPP,
Dată publicare:
17-11-2008 00:00