PNL și USR îi cer Avocatului Poporului să conteste la CCR ordonanța de urgență a Guvernului

Ultimul update: Miercuri 17 Octombrie 2018 15:27
Data publicarii: Miercuri 17 Octombrie 2018 12:00
Categorie: Politic
Raluca Turcan

Parlamentarii Partidului Național Liberal și cei ai Uniunii Salvați Români au anunțat miercuri că îi cere Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională ordonanța de urgență a Guvernului pe legile justiției.

 

USR reclamă că Guvernul PSD-ALDE a transformat într-o modă legiferarea prin ordonanțe de urgență care ascund de opinia publică diverse surprize legislative și nu pot fi contestate decât de Avocatul Poporului.

 

”În momentul de față, avem o ordonanță prin care Liviu Dragnea și-a concediat procurorul din dosarul Teldrum. Este un rezumat foarte clar și plastic a ceea se întâmplă în momentul de față. Forma Ordonanței este de neacceptat pentru stabilitatea și funcționarea justiției în România. Prin această ordonanță, Direcția Națională Anticorupție, unul din elementele fundamentale ale Tratatului de Aderare a României la UE, care trebuie să fie o instituție independentă, devine nu doar o instituție la discreția Ministrului Justiției, devine o instituție nefuncțională, pentru că din ce scrie în această ordonanță majoritatea procurorilor, cei tineri, cei activi, cei implicați în Dosarul 10 august sau cei implicați în Dosarul Mineriadei, trebuie să se retragă sau să meargă la parchete inferioare”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Cu toate acestea, parlamentarii USR nu au putut să discute cu Avocatul Poporului, deoarece Victor Ciorbea a plecat exact astăzi în concediu și nu și-a delegat atribuțiile către adjuncții săi.

 

Barna a susţinut că mai există şi alte mijloace la care USR va apela pentru a bloca această ordonanţă.

"Vom apela şi la alte mijloace pentru a bloca ca această ordonanţă să îşi producă efectele, pentru că, prin această ordonanţă, Direcţia Naţională Anticorupţie, unul dintre elementele fundamentale în Tratatul de aderare a României, care trebuia să fie instituţie independentă, devine nu doar o instituţie la discreţia ministrului Justiţiei, devine o instituţie nefuncţională, pentru că, în formă literală a ceea ce scrie în această ordonanţă, vedem că majoritatea procurorilor, cei tineri, cei activi, cei implicaţi în dosarul 10 august, cei implicaţi în dosarul mineriadei, mare parte dintre ei trebuie să se retragă sau să se întoarcă la Parchete inferioare, ceea ce este de neacceptat, este pur şi simplu un atac la stabilitatea Justiţiei în România", a explicat Barna, potrivit Agerpres.

La rândul său, liderul deputaților PNL Raluca Turcan a afirmat că ordonanța de urgență adoptată luni este mai gravă decât OUG 13.

Ordonanța adoptată luni, la prima oră, într-o grabă și cu o hărnicie nemaiîntâlnită este mai gravă decât OUG 13. Tudorel Toader a desființat practic, printr-o șmecherie, activitatea DNA și a paralizat parchetul antimafia. A modificat, de la 8 ani la 10 ani, vechimea minimă pe care trebuie să o aibă procurorii care activează la DNA sau DIICOT. Zeci de procurori vor fi scoși din DNA și DIICOT, iar dosarele cercetate de aceștia vor rămâne în aer. Corupții au deschis deja șampania!

Prin acestă scamatorie neconstituțională, Dragnea și-a dat afară, cu mâna lui Tudorel Toader, procurorul de caz din dosarul Teldrum. Tot cu mâna lui Toader, Dragnea vrea să-și aleagă și judecătorii care îi judecă dosarele aflate pe rol. Mai trebuie ca Dragnea să demareze și acțiuni disciplinare față de magistrații care nu fac ceea ce trebuie pentru el. Totul a ajuns în România să fie despre o singură persoană, pentru o singură persoană. Agenda publică este confiscată de agenda personală a lui Liviu Dragnea. Instituțiile lucrează, rând pe rând, pentru Liviu Dragnea. Până la dictatură, mai sunt doar câțiva pași.

Nu mă aștept ca Tudorel Toder să-și dea demisia, căci ar fi un act de demnitate și nu e deloc cazul. Premierul Dăncilă trebuie să-l demită de îndată, pentru că a mințit că ordonanța este în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția. Nu respectă niciuna dintre recomandările acesteia. Ca fost judecător CCR a semnat o ordonanță neconstituțională care impune, retroactiv, condiții de vechime procurorilor din DNA și DIICOT. Ca ministru, nu dă doi bani pe avizele CSM. Ministrul Justiției ar desființa și CSM dacă ar putea.

Tudorel Toader a demonstrat că este, fără îndoială, avocatul tuturor infractorilor din România și protectorul corupților. Pentru că-i place funcția, s-a agățat cu două mâini de fotoliul de ministru și execută tot ceea ce-i impune Liviu Dragnea.” - a susinut Raluca Turcan. 

Raluca Turcan Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Dan Barna Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Zegrean, despre efectele OUG: ”Nu suntem totuși într-o țară bananieră”
Zegrean, despre efectele OUG: ”Nu suntem totuși într-o țară bananieră”
CSM a decis. Noile prevederi ale OUG 92 nu se aplică retroactiv: ”Nu pleacă nimeni”
CSM a decis. Noile prevederi ale OUG 92 nu se aplică retroactiv: ”Nu pleacă nimeni”
Predoiu (PNL): Toader a închis practic DNA. Ordonanţa trimite acasă zeci de procurori DNA
Predoiu (PNL): Toader a închis practic DNA. Ordonanţa trimite acasă zeci de procurori DNA
Procurorul general, despre OUG pe Legile Justiției: ”Numeroase probleme, în special pentru DNA”. CCR ar putea fi sesizată
Procurorul general, despre OUG pe Legile Justiției: ”Numeroase probleme, în special pentru DNA”. CCR ar putea fi sesizată
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
traian basescu
Băsescu spune că PSD e ”o menajerie cu porci și hipopotami”, iar Dragnea e ”dresorul”
Ce ar fi pățit profesorii români în Ungaria. Tomac: ”Sunt de-a dreptul șocat”
Tăriceanu, despre aderarea la spațiul Schengen: „Putea fi un obiectiv al președinției Consiliului UE”
Tăriceanu vrea să-i certe printr-o scrisoare pe liderii ALDE europeni, după rezoluție
Orban, despre închisoarea la domiciliu: ”PNL va ataca această lege idioată la CCR”
Iordache: „E incorect ca intrarea României în Schengen să fie condiţionată de MCV”
Traian Băsescu
Băsescu acuză: "Acesta se numeşte jaf! Au săvârşit cea mai mare samavolnicie”
Iohannis a semnat decretul pentru numirea Ecaterinei Andronescu în funcția de ministru al Educației
Fondul Suveran de Investiții, adoptat de Guvern prin OUG, după ce CCR a respins legea
PSD va decide luni ce miniştri sunt remaniaţi. Şi Gabriela Firea riscă sancţiuni
Rădulescu, despre raportul MCV: "Ipocrit. Anumite ţări sunt tratate într-un fel, altele în alt fel"
Tăriceanu, despre dosarul de la DNA: ”Au pus numai lucrurile ce duc la o anumită concluzie - că eu aş fi vinovat”