PNL ii cere Avocatului Poporului sa sesizeze CC in privinta OUG de retragere a titlului de doctor

Ultimul update: Miercuri 14 Ianuarie 2015 07:11
Data publicarii: Duminica 11 Ianuarie 2015 11:50
Categorie: Politic
victor ponta

PNL a adresat o scrisoare Avocatului Poporului in care ii cere sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta Ordonantei de Urgenta privind retragerea titlului de doctor, aratand ca Ordonanta a fost initiata de ”interesele private ale lui Ponta”.

Potrivit unui comunicat de presa remis MEDIAFAX, PNL a adresat o scrisoare Avocatului Poporului in care ii cere sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta Ordonantei de Urgenta a

Guvernului nr.94/2014, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.968 din 30 decembrie 2014.
PNL mentioneaza in scrisoarea deschisa ca ”prevederea introdusa de OUG in cadrul Legii educatiei nationale este, pe un plan mai larg, una de natura sa aduca un prejudiciu semnificativ cetatenilor romani detinatori ai unui titlu de doctor”.

”Pe aceasta cale, prin reglementarea unei proceduri in contradictie cu spiritul si cu litera reglementarilor tarilor din Uniunea Europeana in materie, se creeaza un precedent ce va afecta onorabilitatea interna si externa a invatamantului superior romanesc. O astfel de initiativa este inacceptabila si periculoasa”, afirma PNL.

Liberalii ii cer Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu neconstitutionalitatea prevederilor mentionate in scrisoare. ”In caz contrar suntem nevoiti sa sesizam Comisia de la Venetia cu o incalcare flagranta a statului de drept in Romania”, mai adauga PNL.

Semnatarii sesizarii, Catalin Predoiu, prim-vicepresedinte PNL, si Raluca Turcan, vicepresedinte PNL, precizeaza ca, potrivit prevederilor art. 115 alin. (4) din Constitutie, Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acesteia.

”Niciunul dintre argumentele invocate de Guvern in sprijinul adoptarii ordonantei de urgenta criticata, nu se refera la prevederile invocate mai sus, in alte cuvinte nu este motivata urgenta adoptarii acestor texte, ceea ce incalca prevederile art. 115 alin. (4) din Constitutie. De asemenea, decizia Primului Ministru de a initia aceasta Ordonanta a fost determinata de interesele private ale lui Victor Viorel Ponta, cel confruntat personal cu riscurile decurgand din detinerea unei diplome de doctor in drept al Universitatii Bucuresti, in conditii frauduloase”, se mentioneaza in comunicat.
Potrivit PNL, ”natura privata a actului normativ este, in acest context, evidenta iar procedura de initiere a lui, neconstitutionala”.

Liberalii acuza faptul ca ”printr-o dispozitie legala se incearca inlaturarea consecintelor infractiunii de plagiat si protejarea unei persoane, primul-ministru, care a savarsit-o”.

”In alte cuvinte, cei care au semnat sau au contrasemnat ordonanta de urgenta in cauza favorizeaza infractorul care a savarsit o infractiune de plagiat prevazuta si pedepsita de o lege. Toate acestea in conditiile in care renuntarea la titlul universitar in cauza este o operatiune care este legata de persoana celui care a savarsit infractiunea de plagiat! Persoana in cauza va stabili daca plagiatul a fost savarsit sau nu. Mai mult, cercetarea penala in cazul plagiatului se porneste la plangerea celui care a fost plagiat, iar daca acesta nu face plangere penala, iar plagiatorul renunta la titlu, fapta ar putea sa nu mai existe”, se arata in scrisoarea PNL adresata Avocatului Poporului.

Liberalii considera ca ”o asemenea reglementare incalca prevederile art. 75 alin. (1) din Constitutie care reglementeaza obiectul proiectelor de legi, printre care si cele prin care o ordonanta de urgenta poate fi aprobata. In alte cuvinte, in momentul in care ordonanta de urgenta in cauza va fi supusa aprobarii sau respingerii prin lege, Parlamentul o va respinge, pentru ca legea de aprobare ar incalca dispozitiile constitutionale mai sus citate, iar in caz contrar, va fi necesara sesizarea Curtii Constitutionale”.

victor ponta Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Reactia Universitatii Bucuresti cu privire la OUG prin care Ponta poate renunta la doctorat.
Reactia Universitatii Bucuresti cu privire la OUG prin care Ponta poate renunta la doctorat. "Ne exprimam public dezacordul"
Scrisoare deschisa: Ponta incearca sa renunte la titlul de doctor fara ca plagiatul sa fie oficial recunoscut
Scrisoare deschisa: Ponta incearca sa renunte la titlul de doctor fara ca plagiatul sa fie oficial recunoscut
VIDEO PROTVPLUS.RO
comisie, legea offshore
Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au dat aviz favorabil proiectului legii offshore
Ciorbea va da explicații în Comisia pentru drepturile omului în scandalul legat de legile justiției
Iohannis: Nu sunt pregătit pentru nimic în lume să-mi cobor standardele privind justiţia
Încă un scandal din cauza legii offshore. "Ia-le de acolo că le rup". "Ce, eşti în Piaţa Victoriei?”
Klaus Iohannis: Avem dosare extrem de grele pe care dorim să le tratăm într-un mod echitabil
Comisia juridică din Senat a respins proiectul legislativ privind parteneriatul civil
Victor Ponta
Ponta acuză PSD că dă UDMR o ”șpagă legală”: ”Pentru un VOT Dragnea ne vinde de TOT”
Discursul lui Iohannis în Parlamentul European: Românii și-au făcut auzită vocea ca să apere statul de drept
Moțiune. PNL şi USR: ”Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4, care a trimis România în trecut”
Ţuţuianu, despre consultările cu preşedintele: ”Acum e doar o chestiune de imagine”
Klaus Iohannis: Independenţa justiţiei este pusă la grea încercare. Atacuri frecvente din partea unor politicieni
Lider PNL Iaşi: Din cauza ticăloşiei PSDragnea, proiectul Autostrăzii Moldova- Transilvania este blocat