PNL ii cere Avocatului Poporului sa sesizeze CC in privinta OUG de retragere a titlului de doctor


Ultimul update: Miercuri 14 Ianuarie 2015 07:11
Data publicarii: Duminica 11 Ianuarie 2015 11:50
Categorie: Stiri Politice
victor ponta

PNL a adresat o scrisoare Avocatului Poporului in care ii cere sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta Ordonantei de Urgenta privind retragerea titlului de doctor, aratand ca Ordonanta a fost initiata de ”interesele private ale lui Ponta”.

Potrivit unui comunicat de presa remis MEDIAFAX, PNL a adresat o scrisoare Avocatului Poporului in care ii cere sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta Ordonantei de Urgenta a

Guvernului nr.94/2014, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.968 din 30 decembrie 2014.
PNL mentioneaza in scrisoarea deschisa ca ”prevederea introdusa de OUG in cadrul Legii educatiei nationale este, pe un plan mai larg, una de natura sa aduca un prejudiciu semnificativ cetatenilor romani detinatori ai unui titlu de doctor”.

”Pe aceasta cale, prin reglementarea unei proceduri in contradictie cu spiritul si cu litera reglementarilor tarilor din Uniunea Europeana in materie, se creeaza un precedent ce va afecta onorabilitatea interna si externa a invatamantului superior romanesc. O astfel de initiativa este inacceptabila si periculoasa”, afirma PNL.

Liberalii ii cer Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu neconstitutionalitatea prevederilor mentionate in scrisoare. ”In caz contrar suntem nevoiti sa sesizam Comisia de la Venetia cu o incalcare flagranta a statului de drept in Romania”, mai adauga PNL.

Semnatarii sesizarii, Catalin Predoiu, prim-vicepresedinte PNL, si Raluca Turcan, vicepresedinte PNL, precizeaza ca, potrivit prevederilor art. 115 alin. (4) din Constitutie, Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acesteia.

”Niciunul dintre argumentele invocate de Guvern in sprijinul adoptarii ordonantei de urgenta criticata, nu se refera la prevederile invocate mai sus, in alte cuvinte nu este motivata urgenta adoptarii acestor texte, ceea ce incalca prevederile art. 115 alin. (4) din Constitutie. De asemenea, decizia Primului Ministru de a initia aceasta Ordonanta a fost determinata de interesele private ale lui Victor Viorel Ponta, cel confruntat personal cu riscurile decurgand din detinerea unei diplome de doctor in drept al Universitatii Bucuresti, in conditii frauduloase”, se mentioneaza in comunicat.
Potrivit PNL, ”natura privata a actului normativ este, in acest context, evidenta iar procedura de initiere a lui, neconstitutionala”.

Liberalii acuza faptul ca ”printr-o dispozitie legala se incearca inlaturarea consecintelor infractiunii de plagiat si protejarea unei persoane, primul-ministru, care a savarsit-o”.

”In alte cuvinte, cei care au semnat sau au contrasemnat ordonanta de urgenta in cauza favorizeaza infractorul care a savarsit o infractiune de plagiat prevazuta si pedepsita de o lege. Toate acestea in conditiile in care renuntarea la titlul universitar in cauza este o operatiune care este legata de persoana celui care a savarsit infractiunea de plagiat! Persoana in cauza va stabili daca plagiatul a fost savarsit sau nu. Mai mult, cercetarea penala in cazul plagiatului se porneste la plangerea celui care a fost plagiat, iar daca acesta nu face plangere penala, iar plagiatorul renunta la titlu, fapta ar putea sa nu mai existe”, se arata in scrisoarea PNL adresata Avocatului Poporului.

Liberalii considera ca ”o asemenea reglementare incalca prevederile art. 75 alin. (1) din Constitutie care reglementeaza obiectul proiectelor de legi, printre care si cele prin care o ordonanta de urgenta poate fi aprobata. In alte cuvinte, in momentul in care ordonanta de urgenta in cauza va fi supusa aprobarii sau respingerii prin lege, Parlamentul o va respinge, pentru ca legea de aprobare ar incalca dispozitiile constitutionale mai sus citate, iar in caz contrar, va fi necesara sesizarea Curtii Constitutionale”.

victor ponta Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Reactia Universitatii Bucuresti cu privire la OUG prin care Ponta poate renunta la doctorat.
Reactia Universitatii Bucuresti cu privire la OUG prin care Ponta poate renunta la doctorat. "Ne exprimam public dezacordul"
Scrisoare deschisa: Ponta incearca sa renunte la titlul de doctor fara ca plagiatul sa fie oficial recunoscut
Scrisoare deschisa: Ponta incearca sa renunte la titlul de doctor fara ca plagiatul sa fie oficial recunoscut
VIDEO PROTVPLUS.RO
Remus Opriș
A murit Remus Opriș. Fostul ministru avea 60 de ani
Iohannis: Îi cunoaştem pe cei care nu luptă, cu adevărat, cu birocraţia şi corupţia
Ponta, despre arestarea lui Mazăre: Ca în Narcos, Dragnea îi va da pe toţi, ca să scape el
Răzvan Cuc a rupt un contract important în fața jurnaliștilor. ”Așa ceva nu se poate”
Iohannis în Piaţa Victoriei. "Dacă pierdem independenţa justiţiei, pierdem tot"
Reacţia Vioricăi Dăncilă, după ce i s-a strigat "Hoţii!". "Eşti un om slab"
Viorica Dancila, Zalau
Protestatar, către Dăncilă: ”Iau 22 de milioane și în mână 13. Unde sunt restul banilor?”
Dăncilă a fost așteptată de protestatari în Zalău: ”Nu am de ce să mă tem”
Iohannis: Cei care guvernează să înţeleagă că situaţia din învăţământ este dezastruoasă
Dragnea spune că ar fi posibilă reducerea cu 50% la transportul aerian intern pentru studenți
De ce a amânat Iohannis ceremonia în care urma să fie declarat ”Anul omagierii victimelor comunismului”
Al doilea parlamentar PSD care invită un jurnalist la baie. "Vreţi să intraţi cu mine?"