Reactia Universitatii Bucuresti cu privire la OUG prin care Ponta poate renunta la doctorat. "Ne exprimam public dezacordul"

Victor Ponta

Universitatea din Bucuresti reactioneaza cu privire la Ordonanta de Guvern prin care Victor Ponta poate renunta la titlul de doctor, dupa ce a fost acuzat de plagiat.

Pozitia Universitatii din Bucuresti referitoare la Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 94/2014 privind posibilitatea de renuntare la titlurile stiintifice

Universitatea din Bucuresti isi exprima public dezacordul fata de prevederea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 94/2014 care permite detinatorilor unui titlu stiintific sa renunte la titlul in cauza printr-o simpla solicitare adresata Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Posibilitatea renuntarii de catre detinator la un titlu stiintific va genera un precedent ce arunca in derizoriu procesul educational si promoveaza un comportament iresponsabil si lipsit de etica fata de studiile universitare. Consideram ca articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizeaza educatia superioara prin alternativa ca detinatorul unui titlu stiintific sa se sustraga, din motive subiective, unui angajament institutional obiectiv, care a angrenat un intreg ansamblu de resurse umane si financiare.

Universitatea din Bucuresti considera ca aceasta prevedere a ordonantei de urgenta creeaza premise care favorizeaza eludarea procedurilor de investigare de catre organismele abilitate (comisiile de etica ale universitatilor, Consiliul National de Etica etc.) a lucrarilor asupra carora planeaza suspiciuni referitoare la buna conduita in cercetarea stiintifica. In plus, o astfel de reglementare poate aduce grave prejudicii in practica eticii cercetarii.

Citește și
Lia Olguta Vasilescu
Universitatea Bucuresti a analizat doctoratul Olgutei Vasilescu. "Capitolul 7 se gaseste in totalitate pe Internet"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Ca si in cazul modificarilor anterioare ale Legii Educatiei Nationale, Universitatea din Bucuresti isi exprima surprinderea privind faptul ca universitatile nu au fost consultate in privinta elaborarii acestei ordonante de urgenta.
Pe aceasta cale, Universitatea din Bucuresti isi reafirma dorinta de a contribui, nu numai prin activitatea specifica, ci si prin nivelul inalt de expertiza si de calificare academica de care dispune, la conturarea unor politici publice care sa serveasca cresterii calitative a educatiei in Romania.

Consideram nedemocratice si daunatoare sistemului de invatamant modificarile masive si repetate ale Legii Educatiei Nationale, lege organica, prin Ordonante de Urgenta, fara o dezbatere publica prealabila a modificarilor propuse si fara consultarea prealabila a institutiilor marcante de invatamant, cum este Universitatea din Bucuresti.

Nu in ultimul rand, Universitatea din Bucuresti mentioneaza ca va face uz de toate parghiile oferite de lege pentru ca art. I pct. 12 al OUG 94/2014, referitor la posibilitatea renuntarii la titlurile stiintifice, sa nu isi produca efectele.

In acest sens, Universitatea din Bucuresti urmeaza sa se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atributiile ce ii sunt conferite, poate sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor.

In mod evident, in cazul in speta a fost incalcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentala a tarii, care precizeaza fara echivoc ca „Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta din cuprinsul acestora”.
Cu toate acestea, crearea in mod artificial a cadrului legal care sa permita detinatorului unui titlu stiintific sa renunte la acest titlu nu reprezinta o situatie extraordinara, a carei reglementare sa nu poata fi amanata. Acesta este si motivul pentru care in cuprinsul OUG 94/2014 nu se regaseste justificarea ceruta de textul constitutional.

Totodata, Universitatea din Bucuresti urmeaza sa se adreseze Parlamentului Romaniei cu solicitarea expresa de a nu adopta completarea art. 168 din Legea educatiei nationale prin introducerea art. 7¹.

Aceste demersuri vor fi initiate de Universitatea din Bucuresti cu scopul de a contribui la consolidarea si dezvoltarea unui sistem national de invatamant care sa promoveze formarea si sprijinirea valorilor autentice din toate domeniile de activitate.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Predoiu: Opozitia este interesata de un dialog intens cu domnul Ponta pe tema ordonantei plagiatului
Predoiu: Opozitia este interesata de un dialog intens cu domnul Ponta pe tema ordonantei plagiatului

Opozitia este interesata de un dialog ”intens” cu Ponta pe teme ”presante” ca ”prabusirea” investitiilor”, gradul scazut al absorbtiei fondurilor UE, ordonanta ”care reglementeaza problema de plagiat a unei singure persoane”, a declarat Catalin Predoiu.

Universitatea Bucuresti a analizat doctoratul Olgutei Vasilescu.
Universitatea Bucuresti a analizat doctoratul Olgutei Vasilescu. "Capitolul 7 se gaseste in totalitate pe Internet"

 Un nou caz de plagiat a facut valuri in ultimele zile in politica romaneasca. In centrul scandalului se afla lucrarea de doctorat a Olgutei Vasilescu, in cazul careia Universitatea Bucuresti a sesizat Consiliul National de Etica

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.