Pîrvulescu, despre „campania NATO împotriva șefiei lui Iohannis”: „Plătește prețul asocierii cu lideri iliberali”
Reuniune importantă la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis este gazda unei întâlniri informale, la care participa președintele Consiliului European, premierul Ungariei și cel al Croației.
Tema discuției este agenda europeană pentru următorii 5 ani, însă președintele a vorbit și despre candidatura sa la șefia NATO.
Statele Unite ale Americii și țări din Europa și-au reafirmat recent susținerea pentru contracandidatul său, premierul olandez. Iar presa străină a scris că anunțul lui Iohannis a iritat cancelariile străine.
La final de mandat, liderii europeni trebuie să traseze liniile politicilor pe care instituțiile de la Bruxelles le vor urma în următorii cinci ani. De aceea, președintele Klaus Iohannis este gazdă, împreună cu liderul Consiliului European, Charles Michel, a unei reuniuni informale la care participă premierul croat, dar și șeful guvernului de la Budapesta. Ungaria va prelua din toamnă președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
După reuniunea de la Palatul Cotroceni, președintele îi va invita pe înalții oaspeți la un dineu. Analiștii prevedeau că va fi discutată și candidatura lui Iohannis la șefia NATO, mai ales că, de curând, premierul Estoniei și președintele Lituaniei au anunțat că îl vor susține pe premierul olandez.
Klaus Iohannis, președintele României: „Nu intenționez nici să ma retrag nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO și da sunt câteva afirmații în spațiul public și consider că șansele mele sunt rezonabile”.
Pîrvulescu: „Este o campanie împotriva lui Iohannis la nivel internațional”
Și statele unite au reafirmat susținerea pentru Mark Rutte.
Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO: „Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă în cadrul Alianţei”.
Cea mai importantă funcție în fruntea NATO se obține prin consens, iar cutuma spune că anunțul privind dorința de a accede la vârful Alianței se face abia după ce candidatul a obținut girul cancelariilor tuturor statelor membre. Mark Rutte ar avea în acest moment sprijinul a 28 din cele 32 de state membre. Pe Iohannis l-ar putea susține Bulgaria, Ungaria și Turcia.
Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Este o campanie împotriva lui Iohannis la nivel internațional. Pare să fie o campanie îndreptată împotriva acestei candidaturi, dar în primul rând pentru că este susținută de lideri considerați iliberali. De altfel, unul din argumentele în favoarea lui Mark Rute a fost acela că acesta ar avea o capacitate extraordinară de discuție cu Donald Trump, ceea ce nu poate fi încă dovedit. În ceea ce-l privește pe Iohannis, știm că acesta a reușit performanța să se înțeleagă bine cu Donald Trump. Poate prea bine”.
Despre șansele reduse ale președintelui României au scris și publicații internaționale precum Le Figaro, Financial Times și World Street Journal.
Sursa: Pro TV
Etichete: NATO, klaus iohannis, campanie, Cristian Pirvulescu,
Dată publicare:
03-04-2024 20:07