Partidul lui Tariceanu este nemultumit de actuala varianta a proiectului legii votului prin corespondenta
Copresedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca parlamentarii ALDE vor depune, luni, o serie de amendamente la legea votului prin corespondenta, adoptata de Senat si aflata in dezbaterea Camerei Deputatilor.
"Am anuntat in cateva luari de pozitie anterioare ca nu sustinem aceasta formula referitoare la votul romanilor din strainatate pentru ca este o formula extrem de birocratica, de greoaie, care in loc sa aiba atuul principal de a le permite romanilor sa voteze, are exact efectul contrar. Proiectul de lege contine foarte multe prevederi care ii vor face pe cei care sunt in strainatate sa renunte la vot.
Noi sustinem necesitatea unui mecanism cat mai simplu care sa permita unui numar cat mai mare de cetateni romani aflati in strainatate, fie ca sunt la munca, fie ca au sedere permanenta, fie ca sunt pur si simplu in trecere sa poata sa voteze in orice conditii. (...) Am pregatit un set de modificari la actuala formula care este la Camera", a afirmat Tariceanu duminica, intr-o conferinta de presa, conform Agerpres.
El a explicat ca amendamentele ALDE "practic elimina cam toate prevederile greoaie si se bazeaza (...) prin inscrierea prealabila in resedintele ambasadelor si consulatelor din strainatate a celor care doresc sa voteze cu minim sase luni inainte de data alegerilor, urmand ca MAI si MAE sa redimensioneze sectiile de votare".
"Am mai subliniat si in trecut, este bine sa invatam din experienta tarilor din Europa Occidentala, Franta si Germania, care au experimentat votul prin corespondenta si au renuntat la aceasta procedura. De ce sa facem complicat, cand putem sa facem simplu. Vrem inca o data sa fim bine intelesi.(...) Parca aceasta lege este facuta sa exemplifice cum sunt facute multe din legile din Romania, cat mai complicate, cat mai multe prevederi. Dupa ce iese legea, bineinteles, trebuie sa apara si normele de aplicare care ingreuneaza si mai mult legea. Deci, suntem clar impotriva acestor proceduri complicate, daca vrem sa le facilitam romanilor accesul la vot. Se pare ca legea aceasta este gandita dintr-o alta perspectiva nu pentru a-i aduce la vot, ci pentru a-i tine departe si nu subscriem la ea sub nicio forma. De aceea, va spuneam, prezentam si modificarile pe care vom depune", a explicat Tariceanu.
El a mai spus ca "singura sarcina care le-ar reveni autoritatilor din Romania este sa inventarieze pe cei care s-au inscris la ambasade si la consultate si ulterior sa redimensioneze sectiile de votare in functie de densitatea si de localizarea geografica a romanilor din strainatate".
Tariceanu a mai spus ca va discuta aceste amendamente si cu colegii din Coalitie. "Cand este atat de evidenta Constitutia si noi sa ne facem ca mergem inainte pe o propunere fundamental gresita care desconsidera prevederea constitutionala, nu mi se pare ca este corect", a mentionat Tariceanu.
El a mai subliniat ca prin amendamentele ALDE, legea va permite sa voteze atat romanilor care au un domiciliul stabil sau cvasi stabil in afara tarii, cat si celor care sunt in trecere.
Presedintele executiv al ALDE, Daniel Barbu, a spus ca legea votului prin corespondenta devine "in viziunea ALDE, o lege a preinscrierii alegatorilor care nu au resedinta temporar sau pentru o perioada mai lunga in Romania".
"Impreuna cu colegii nostri din Camera Deputatilor am lucrat cele 53 de amendamente la lege. (...) Am eliminat practic ideea de vot prin corespondenta care nu e constitutionala si prezinta riscuri grave de fraudare", a spus senatorul Barbu.
.
El sustine ca legea, in actuala forma, nu garanteaza eliminarea "spectacolului din noiembrie trecut". "
Foarte multi cetateni au fost prezenti la sectiile de votare, fara posibilitatea tehnica, fizica de a-si exercita dreptul de vot. Nimic nu ne garanteaza ca lucrurile astea nu se va repeta.(...) Legea nu prezinta nicio garantie ca nu vom revedea scenele. Singura posibilitate de a nu revedea scenele din 2009 si 2014 e de a crea o retea, cat se poate omeneste si tehnic, larga de sectii de votare pentru romanii din strainatate", a mai spus Barbu.
Senatorul Barbu a mai explicat ca listele intocmite de autoritatile romane vor putea fi folosite si de misiunile diplomatice ale Romaniei pentru "rolul lor esential - protejarea cetatenilor din afara granitelor".
Sursa: Agerpres
Etichete: PSD, PNL, prezidentiale, alegeri, lege, partide, tariceanu, corespondenta, votul prin corespondenta,
Dată publicare:
26-10-2015 09:14