Alesii s-au prefacut ca dau un raspuns solicitarii privind referendumul lui Traian Basescu
"Noi am incercat, dar nu am avut voturi suficiente", au spus la final, dupa o sedinta in care s-au dat in spectacol. Culmea este ca subiectul a starnit disensiuni in randul coalitiei de la putere, din moment ce PSD a votat pentru, iar liberalii impotriva.
Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz negativ propunerii presedintelui Traian Basescu privind initierea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu maximum 300 de alesi. Avizul Parlamentului este consultativ.
Conform Gandul, grupurile parlamentare ale PSD au votat pentru propunerea presedintelui Basescu, alaturi de PDL, in timp ce PNL a votat impotriva. Grupurile parlamentare ale PPDD si UDMR s-au abtinut la vot.
Senatul si Camera Deputatilor au respins cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "impotriva" si 69 de abtineri.
Senatorul PNL Puiu Hasotti a precizat ca solicitarea presedintelui nu a trecut. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a contestat votul si a cerut un vot uninominal. La randul sau, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat pentru Mediafax ca prin votul dat de Parlament s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice la solicitarea presedintelui de a organiza referendum, dar nu s-a raspuns solicitarii sefului statului. "Prin acest vot s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice. Prin acest vot nu avem niciun raspuns, nici favorabil, nici nefavorabil", a spus Oltean.
In timpul dezbaterilor, reprezentantii puterii au criticat aceasta solicitare a presedintelui Traian Basescu privind un nou referendum referitor la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de parlamentari, in timp ce parlamentarii PDL au sustinut-o.
Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a sustinut, de la tribuna, ca demersul presedintelui este "unul pur de castig de capital politic" si a spus ca ar trebui respins. "Noi, liberalii, cred ca ar trebui sa avem curajul sa spunem: «Nu, domnule Basescu, Parlamentul trebuie sa fie dimensionat ca in orice tara civilizata europeana de dimensiune medie in raport cu populatia, nu cat vreti dumneavoastra in mod artificial - 300»", a spus Tariceanu.
El a aratat ca "Parlamentul nu se numara cu suta".
"De ce 300 si nu 200, de ce 200 si nu o suta, poate mai bine Parlament cu zero membri? E mult mai simplu, n-ar mai exista dezbateri intre majoritate si minoritate. (...) Avem o problema serioasa de intelegere a democratiei cu actualul presedinte", a spus Calin Popescu Tariceanu.
"Daca punem problema banilor, care mi se pare jenanta, penibila, nu avem de-a face aici decat cu un demers demagogic si populist", a mai spus Tariceanu care a aratat ca este o dovada de desconsiderare solicitarea de a se organiza un referendum cu o saptamana inaintea referendumului de revizuire a Constitutiei.
Senatorul PNL Ioan Ghise a cerut de mai multe ori cuvantul invocand o procedura, iar Zgonea a refuzat solicitandu-i sa mentioneze articolul din Regulament pe care il vizeaza.
"X sau X+1 sau X+2 articol", i-a raspuns, pe rand, Ghise care l-a acuzat pe Zgonea de "abuz".
In final, lui Ghise i-a fost dat cuvantul, acesta aratand ca Parlamentul reprezinta suveranitatea poporului si ca la precedentul referendum de suspendare a presedintelui nu a finalizat procedura. Potrivit lui Ghise, la referendumul din 2012 Parlamentul trebuia sa decida procedura de urmat, iar Parlamentul nu a facut acest lucru.
"Acum, un cetatean roman vine sa ceara referendum, dar nu are competenta, pentru ca nu a fost finalizata procedrura referendumului de atunci", a sustinut Ghise.
"Emotionanta si interesanta prezentarea de la articolul X+2", a replicat Zgonea.
La randul sau, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a spus ca nu a inteles ce vrea sa spuna Ghise si ca nu i-a vazut nici tricoul. Zgonea a dat apoi cuvantul grupurilor parlamentare, fara sa mai faca alte aprecieri.
Comisiile juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat favorabil, luni, initierea referendumului anuntat de catre presedintele Traian Basescu
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca referendumul pentru unicameral si maximum 300 de parlamentari se va organiza dupa adoptarea legii referendumului si a Constitutiei in Parlament, cu cel putin o saptamana inainte de cel pentru validare, daca nu se respecta referendumul din 2009.
Presedintele Traian Basescu a anuntat in 11 iunie ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari, precizand insa ca va emite decretul in functie de modul in care Parlamentul va respecta vointa poporului exprimata in 2009. In aceeasi zi, seful statului a trimis presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor o scrisoare in care informeaza asupra initierii referendumului:
"In temeiul dispozitiilor art. 2 si art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si art. 11 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, doresc sa solicit poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarele probleme de interes national:
1. Trecerea la un Parlament unicameral
2. Reducerea numarului total de parlamentari la maximum 300
Avand in vedere dispozitiile legale enuntate, doresc sa consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national pe problemele sus-mentionate".
Organizarea referendumului se poate face doar dupa consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere in 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerandu-se indeplinita chiar daca Legislativul nu si-a exprimat pozitia.
Conform articolului 11 din Legea referendumului, "presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national".
"Problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de Presedintele Romaniei, prin decret", se arata la alineatul 2 al articolului.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: traian basescu, referendum, Parlament, parlamentari, unicameral,
Dată publicare:
18-06-2013 12:18