Liviu Dragnea: Este dreptul presedintelui sa ceara referendum; nu vad de ce Parlamentul s-ar opune

Liviu Dragnea

Vicepremierul Liviu Dragnea considera ca este dreptul presedintelui sa ceara organizarea unui referendum, spunand ca nu vede de ce Parlamentul s-ar opune.

"Este dreptul presedintelui sa ceara organizarea unui referendum. Guvernul il va organiza atunci cand se va stabili data, iar cetatenii se vor pronunta fata de intrebarile care vor fi puse", a declarat Liviu Dragnea, joi, intr-o conferinta de presa la Constanta.

Intrebat daca va fi avizat de Parlament acest referendum, Dragnea a spus ca nu vede motivele pentru care Parlamentul s-ar opune: "Nu vad de ce Parlamentul s-ar opune unui drept al presedintelui".

Liviu Dragnea a participat la deschiderea Forumului Cooperarii descentralizate Romania-Franta care se desfasoara in zilele de 13 si 14 iunie, la Constanta.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, ca punctul de vedere al Parlamentului in privinta referendumului solicitat de Traian Basescu va fi dat cat mai repede posibil, el aratand ca nu are niciun rost sa se caute tertipuri.

Citește și
Victor Ponta la Guvern
Ponta le cere ministrilor si sa nu isi consume "energia" pe subiecte precum cel al referendumului

Zgonea a spus ca va solicita convocarea Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere pentru saptamana viitoare, luni, pentru stabilirea procedurilor de urmat in cazul referendumului solicitat de Traian Basescu. "Luni cer convocarea Birourilor permanente reunite si o sa discutam in Birouri. Nu are niciun rost sa cautam tertipuri. Birourile stabilesc o procedura, se face dezbatere in Parlament si se da acceptul", a spus Zgonea.

El a precizat ca Parlamentul nu poate da aviz decat printr-un proiect de hotarare.

"Din punct de vedere juridic, nu exista, nu a existat niciodata avizul. Noi nu putem sa dam aviz decat printr-un proiect de hotarare. Aici lucrurile sunt foarte simple. si dam aviz, ca nu pot da Birourile in numele Camerei. Dupa Birouri, plenul ar trebui sa isi exprime punctul de vedere", a spus Zgonea.

Presedintele Camerei a aratat ca, desi avizul este consultativ, el este totusi obligatoriu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, raspunzand unei intrebari, ca cele 20 de zile pentru consultarea Parlamentului in privinta declansarii referendumului "au inceput sa curga de ieri".

Seful statului a precizat ca a trimis de marti la Parlament scrisorile privind declansarea procedurii convocarii referendumului, moment din care au inceput sa curga cele 20 de zile prevazute pentru consultarea Legislativului. Organizarea referendumului se poate face doar dupa consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere in 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerandu-se indeplinita chiar daca Legislativul nu si-a exprimat pozitia.

Conform articolului 11 din Legea referendumului, "presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national".

Vosganian despre referendumul lui Basescu: S-ar putea sa ajute la solidaritatea USL

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, joi, ca propunerea presedintelui Traian Basescu privind un nou referendum referitor la unicameralism ar putea sa ajute la sporirea solidaritatii in cadrul USL.

"Incercarile grele cimenteaza marile prietenii. Astfel incat propunerea presedintelui privind referendumul s-ar putea sa ne ajute sa sporim solidaritatea in USL", a afirmat Vosganian, miercuri, intr-o conferinta de presa.

El s-a referit si la parabola cu regele macedonean Lisimah si capetenia getilor Dromihete.

"Cand a venit Lisimah la Dromihete, i-a spus ca trebuie sa va predati pentru ca eu sunt mai puternic decat voi. Atunci Dromihete a pus o oala cu lapte si doi dulai care au inceput sa maraie unul la altul. Dupa ce a dat drumul la un lup, atunci dulaii s-au unit amandoi ca sa apere strachina cu lapte. Asta e parabola lui Dromihete. in situatia in care exista o agresiune mediatica la adresa demersului constitutional al USL, fireste ca USL este solidar in a-si apara demersul constitutional", a spus Vosganian.

Ministrul liberal a sustinut ca referendumul din 2009 privind parlamentul unicameral cu 300 de alesi a fost organizat la initiativa presedintelui Basescu "fara o informare corecta, prealabila si fara o dezbatere reala".

"Nimeni in mod real nu credea ca referendumul va trece, de aceea a fost ignorat in perioada campaniei electorale. (...) intrebarea privind parlamentul unicameral a fost facuta fara o informare corecta, deci a fost tendentioasa si hazardata", a afirmat Vosganian.

El a argumentat ca PNL a sustinut intotdeauna reducerea numarului de parlamentari, insa nu si unicameralismul, deoarece Romania are traditia legislativului cu doua camere inca din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar un parlament cu o singura camera i-a fost impus numai in perioada dictaturilor din secolul 20.

"In nicio tara nu s-a procedat trecerea de la bicameralism la unicameralism decat prin lovitura de stat sau revolutie sangeroasa. Nu exista nicio tara care de buna voie sa treaca de la bicameralism la unicameralism, ci numai dupa schimbari de regimuri, dupa revolte sau revolutii si instaurari de dictaturi. (...) Nu putem renunta la traditiile noastre democratice pentru capriciile clasei politice de la inceputul secolului 21", a spus Vosganian.

El a aratat ca vointa romanilor trebuie respectata de politicieni, insa in alegerea intrebarilor pentru un referendum trebuie "mare atentie si responsabilitate".

"Vointa romanilor trebuie respectata. Cei care conduc tara trebuie sa conduca vointa romanilor in asa fel incat vointa lor sa fie manifestata in mod egal in toate componentele. Deci romanii doresc sa o duca mai bine. Daca ar fi facut in anul 2000 un referendum pentru intoarcerea la comunism, romanii ar fi votat categoric pentru intoarcerea la comunism. Daca astazi se face un referendum privind introducerea pedepsei cu moartea, romanii ar vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, ceea ce practic ne-ar scoate din UE. (...) As fi mai atent cu aceste lucruri, eu mai degraba as informa corect si as oferi un spectru mai larg de alternative astfel incat vointa intr-o parte sa nu vina in contrar cu vointa in alte parti", a sustinut el.

"Din respect fata de poporul roman, trebuie sa ne alegem temele pentru referendum cu mare atentie. Noi suntem alesi prin vot nu sa ii urmam, ci ca sa ii conducem. Trebuie sa facem lucruri care sa fie si pentru noi si pentru copiii nostri. Alegerea unei teme pentru referendum impune o mare raspundere si capacitatea de a informa corect. Trebuie sa avem cu totii discernamant. Nu spun ca oamenii politici suntem mai buni ca poporul. Nu suntem romulani si klingonieni veniti cu avionul, suntem si noi fructele arborelui care este acest popor", a mai afirmat Vosganian.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Dragnea: Opinia presedintelui privind regionalizarea este importanta, indiferent cum se numeste el
Dragnea: Opinia presedintelui privind regionalizarea este importanta, indiferent cum se numeste el

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, ca este importanta opinia presedintelui pe tema regionalizarii, indiferent cum se numeste acesta, dar ca nu exista obligatii administrative pentru o asemenea intalnire.

Ponta le cere ministrilor si sa nu isi consume
Ponta le cere ministrilor si sa nu isi consume "energia" pe subiecte precum cel al referendumului

Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrilor, in sedinta de guvern, sa se concentreze pe problemele guvernarii si sa nu isi consume "energia" pe subiecte precum cel legat de nemultumirea presedintelui Traian Basescu fata de numarul de parlamentari.

Liviu Negoita: PDL sustine referendumul anuntat de Traian Basescu
Liviu Negoita: PDL sustine referendumul anuntat de Traian Basescu

Prim-vicepresedintele PDL Liviu Negoita a declarat, miercuri, ca PDL sustine initiativa presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui referendum pe tema Parlamentului unicameral.

Mircea Geoana: Daca CC nu accepta pragul de validare de 30%, nu mai vorbim de niciun referendum
Mircea Geoana: Daca CC nu accepta pragul de validare de 30%, nu mai vorbim de niciun referendum

Senatorul PSD Mircea Geoana sustine ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va respinge pe 26 iunie legea de coborare la 30% a pragului de participare necesar validarii referendumurilor, nu se va mai vorbi practic de niciun referendum.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.