Strategia Nationala de Aparare, adoptata in Parlament. NATO amplaseaza sute de tancuri in Europa de Est, unele in Romania

×
Codul embed a fost copiat

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor si Senatului a adoptat marti, cu 282 voturi "pentru", o abtinere si un vot "impotriva", Strategia Nationala de Aparare a Tarii.

UPDATE 20:10 Titlul documentului, adoptat de Parlament este: "O Romanie puternica in Europa si in lume". Asadar, ca sa nu ramana doar o vorba goala, armata va primi mai multi bani. Asta, in timp ce Statele Unite vor aduce la noi tancuri si blindate. Simultan, NATO mareste forta de reactie rapida la 40.000 de militari. Unii dintre ei vor stationa si in Romania.

Votul de marti din Parlament este unul formal, care permite aliatilor nostri din NATO mai multa putere de manevra si de actiune.

Gabriel Oprea, prim-ministru interimar: "Sedinta de astazi reprezinta un moment deosebit de important pentru ceea ce inseamna prezentul si viitorul Romaniei din punct de vedere al securitatii nationale". Inseamna predictibilitate pentru urmatorii 10 ani, pentru linistea copiilor nostri."

In plus, alesii au votat si solicitarea presedintelui prin care, pe teritoriul tarii noastre se infiinteaza cele doua comendamente NATO, ambele in zona Capitalei. Intr-unul dintre aceste centre de comanda, oficialii NATO vor putea gestiona forta de reactie rapida a aliantei, in cazul unei situatii de criza. Primul comandament reprezinta celula de control, iar al doilea gestioneaza o interventie militara propriu-zisa.

Citește și
Victor Ponta, Klaus Iohannis
Ponta se plange ca a ajuns sa comunice cu Iohannis la fel cum o facea cu Basescu. Ce spune despre sotia ambasadorului Olandei
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

In acest timp, in Europa, la cateva mii de kilometri distanta de Bucuresti, Statele Unite si NATO au mai facut un pas. Nu de amenintare la adresa Rusiei, spun oficialii Aliantei, ci un pas spre o siguranta si mai mare a membrilor sai, inclusiv Romania. 250 de tancuri si blindate grele americane vor fi amplasate in est, iar unele vor stationa si la noi in tara.

"Vom disloca temporar vehicule blindate pentru o brigada de lupta si echipamentele asociate in tari din centrul si estul Europei. Sunt fericit sa anunt ca Statele Unite vor dota si mai bine forta de reactie rapida a NATO. Asta va include servicii de informatii, poduri aeriene strategice, forte pentru operatiuni speciale si sprijin logistic", a declarat Ashton Carter, secretarul american al Apararii.

O dislocare a nu mai putin de 250 de tancuri A1 Abrams si blindate Bradley in Estul Europei este o manevra extrem de vizibila pe care americanii o fac sub nasul rusilor. Si asta au si vrut, de fapt, sa arate ca sunt aici. Teoretic, armamentul greu nu va sta pentru totdeauna in Romania si in alte sase tari, dar ce inseamna termenul de perioada nedeterminata, termen pe care l-au folosit americanii, asta nimeni nu stie.

Si acesta este doar inceputul masurilor care vor irita Rusia, cred analistii, si ar putea duce la o noua cursa a inarmarilor intre est si vest.

"Dublam dimensiunile fortei de reactie NATO, sporind gradul de pregatire al NATO", a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Tradus in cuvinte simple, asta inseamna aproape 40.000 de militari gata oricand sa lupte, din care 5.000 trupe de elita. Este replica NATO la ceea ce face Rusia in tara vecina, Ucraina.

"Noi acum vedem materializate pe teren toate deciziile luate deja. De la vizibilitatea masiva a blindatelor pe teren si a marsurilor militarilor prin Europa, pana la pregatirea bazelor propriu-zise NATO, baze nepermanente, insa, pe care tarile le vor folosi la un eventual razboi", spune Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale.

"Nu vrem o noua cursa a inarmarilor, nu cautam o confruntare cu Rusia, dar trebuie sa raspundem noilor provocari", a mai spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Iar noile provocari inseamna si cheltuieli pentru armata si pentru dotarea militarilor romani. In maximum doi ani, Romania s-a obligat sa cheltuiasca pentru aparare 2% din produsul intern brut, adica peste 3 miliarde de euro anual.

UPDATE 15:50 Ministrul Apararii, Mircea Dusa, anunta inca din luna martie ca aceste doua comandamente NATO se vor deschide in 2016 si vor functiona la Bucuresti. Ele vor avea un rol cheie in asigurarea legaturilor intre structurile de forte nationale si cele ale Aliantei, indeplinind functiile de comanda si control in spatiul in care se impune dislocarea unei forte de reactie rapida.

UPDATE 14:40 Parlamentul a aprobat infiintarea a doua structuri NATO la Bucuresti

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat marti o solicitare a presedintelui Klaus Iohannis privind aprobarea infiintarii Unitatii de Integrare a Forţelor NATO, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), si a Comandamentului Multinational de Divizie, cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Garnizoana Bucuresti.

In favoarea acestei solicitari au votat 283 de senatori si deputati.

UPDATE 14:20 Plenul reunit al Camerei Deputaţilor si Senatului a adoptat marti, cu 282 voturi "pentru", o abtinere si un vot "impotriva", Strategia Nationala de Aparare a Tarii.

UPDATE 14:15 Oprea: Voi vota cu toata convingerea pentru adoptarea Strategiei Nationale de Aparare

Premierul interimar Gabriel Oprea a anuntat marti ca va vota cu toata convingerea pentru adoptarea Strategiei Nationale de Aparare.

"Personal, in calitate de viceprim ministru pentru securitate nationala, am fost direct interesat ca acest document strategic si impreuna cu domnul prim-ministru Victor Ponta am considerat ca elaborarea si adoptarea Strategiei Nationale de Aparare a tarii nu trebuie sa faca obiectul unei adoptari politicianiste. E vorba despre interesul national al Romaniei. Atunci cand vorbim despre siguranta si securitatea romanilor si a Romaniei nu poate exista un interes superior personal, de grup, de partid. intr-un asemenea moment trebuie sa ne uneasca buna credinta. Astazi, ca senator al Parlamentului, ca om care cunoaste institutiile de aparare, ordine publica, siguranta nationala voi vota cu toata convingerea pentru adoptarea Strategiei Nationale de Aparare a tarii", a declarat Oprea, in plenul reunit al Parlamentului.

El a adaugat ca Romania isi respecta angajamentele in domeniul securitatii si este respectata de partenerii strategici.

"Romania este o tara sigura, o tara care genereaza stabilitate si securitate in regiune. Acest lucru face ca Romania sa aiba astazi cele mai credibile garantii de securitate pe care le-a avut vreodata, plus apartenenta in NATO si UE. Am convingerea ca prin aceasta abordare de tip european a conceptului de securitate extinsa, care depaseste dimensiunea strict militara, Strategia Nationala de Aparare a tarii are rolul de a contura profilul strategic al Romaniei pe termen mediu si lung, prin valorile, principiile si obiectivele de actiune fixate. Acest document strategic poate contura profilul unui stat inteligent, credibil si capabil, cu o economie viabila, care sa performeze mai mult si mai bine atat pentru cetateni, cat si pentru aliatii nostri strategici", a aratat Gabriel Oprea.

Senatul si Camera Deputatilor s-au reunit marti in plen pentru a dezbate si vota Strategia Nationala de Aparare, care a fost prezentata luni in Parlament de presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, la aceasta sedinta si-au inregistrat prezenta 320 de parlamentari, relateaza Agerpres.

Dezbaterile privind Strategia Nationala de Aparare a Tarii au inceput dupa ce a fost prezentata scrisoarea presedintelui Klaus Iohannis privind aprobarea infiintarii Unitatii de Integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), si a Comandamentului Multinational de Divizie, sub denumirea Multinational Division South-East Headquarters (MND-SE HQ), cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Garnizoana Bucuresti.

Orban: Astazi trebuie sa se dezbata Strategia de Aparare si sa se voteze; asistam la un boicot al majoritatii guvernamentale

Liderul deputatilor liberali, Ludovic Orban, a declarat marti ca la dezbaterea Strategiei de Aparare exista un boicot al majoritatii guvernamentale, in special din partea Senatului si din partea PSD, PC, PLR, in schimb sunt prezenti in plen mai multi parlamentari UNPR.

"Inca de la sedinta Birourilor reunite am atras atentia ca avizul Comisiilor reunite de politica externa este neregulamentar si nenecesar. Dupa ce Comisiile sesizate in fond, respectiv Comisiile de aparare, au dat raportul in unanimitate, sesizarea unei alte comisii pentru aviz este neregulamentara si oricum nenecesara si nerelevanta pentru adoptarea strategiei. Astazi trebuie sa se dezbata strategia de aparare si sa se voteze. in mod evident am vazut in plen ca asistam la un boicot al majoritatii guvernamentale, in special din partea Senatului si din partea PSD, PC, PLR. Am vazut ca sunt multi parlamentari UNPR care sunt prezenti. Speram ca o sa se asigure cvorumul necesar pentru votul final", a declarat Orban, la Parlament.

El a adaugat ca PNL a mobilizat toti parlamentarii pentru a asigura cvorumul si pentru a putea adopta Strategia de Aparare.

"Mi se pare meschin, jenant ca, pe un document atat de important cum este Strategia de Aparare, PSD, mai ales partea din Senat a PSD, sa se comporte ca niste copii suparati ca li s-au luat jucariile. E o tergiversare ca sa isi arate muschii niste copii suparati in fata presedintelui Iohannis", a punctat Orban.

sedinta Camerei Deputatilor si Senatului pentru dezbaterea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii a inceput marti la Parlament, in prezenta premierului interimar Gabriel Oprea.

Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, la aceasta sedinta si-au inregistrat prezenta 320 de parlamentari.

Zgonea: Vom dezbate Strategia Nationala de Aparare; avizul comisiilor de politica externa nu este obligatoriu

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca dezbaterile asupra Strategiei Nationale de Aparare a Tarii vor avea loc marti, la ora 13,30, aratand ca avizul solicitat comisiilor de politica externa nu este obligatoriu, ci consultativ.

"Din punct de vedere regulamentar, Birourile permanente reunite au cerut un aviz de la comisiile de politica externa, care nu este obligatoriu, ci este consultativ. Astfel incat, conform Regulamentului activitatilor comune, noi suntem obligati sa dezbatem astazi Strategia Nationala de Aparare a Tarii", a spus Zgonea, in plenul reunit al Parlamentului, dupa consultarea liderilor de grup.

Presedintele Camerei a subliniat ca a discutat cu premierul interimar Gabriel Oprea, care i-a comunicat ca la ora 13,30 va fi in plen pentru a sustine punctul de vedere al Guvernului pe Strategia de Aparare.

Zgonea a precizat ca raportul in cazul acestui document este realizat si a anuntat ca dezbaterile vor avea loc la ora 13,30.

El a mai precizat ca nu este necesara intrunirea cvorumului la dezbateri, ci doar la votul asupra Strategiei Nationale de Aparare a Tarii. Pentru a putea fi adoptat, documentul trebuie sa intruneasca votul majoritatii senatorilor si deputatilor prezenti.

Blaga: Oprea indeplineste conditiile de a fi premier interimar

Copresedintele PNL Vasile Blaga a afirmat marti ca Gabriel Oprea indeplineste conditiile de a fi premier interimar, insa a aratat ca interimatul este pentru o perioada de 45 de zile.

"Au fost indeplinite conditiile cerute de presedinte, respectiv analizele medicale ale premierului. Domnul Oprea este si viceprim-ministru in functie, votat ca atare de Parlament, asigura in acest moment si majoritatea. Deci, indeplinea aceste conditii", a spus Blaga, la Parlament, intrebat despre pozitia sa fata de numirea lui Gabriel Oprea drept premier interimar.

El a precizat ca, potrivit Constitutiei, Oprea poate indeplini toate atributiile functiei de prim-ministru, dar numai pentru o perioada de maximum 45 de zile.

"Un interimat poate dura maximum 45 de zile. Dupa 45 de zile, Ponta nu mai este prim-ministru si, daca nu mai avem prim-ministru, nu mai avem Guvern", a aratat liderul PNL.

Blaga nu a dorit sa comenteze daca ar fi trebuit sa fie numit un alt membru al Guvernului in functia de prim-ministru interimar, motivand ca este dreptul constitutional al presedintelui de a desemna pentru aceasta pozitie unul dintre membrii Cabinetului.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Iohannis l-a numit pe Oprea premier interimar. Ponta si-a publicat pe Facebook
Iohannis l-a numit pe Oprea premier interimar. Ponta si-a publicat pe Facebook "dovezile" privind starea sa de sanatate

Presedintele Klaus Iohannis a acceptat in cele din urma propunerea facuta de Victor Ponta si l-a numit premier interimar pe Gabriel Oprea.

Ponta se plange ca a ajuns sa comunice cu Iohannis la fel cum o facea cu Basescu. Ce spune despre sotia ambasadorului Olandei
Ponta se plange ca a ajuns sa comunice cu Iohannis la fel cum o facea cu Basescu. Ce spune despre sotia ambasadorului Olandei

Intr-o interventie telefonica la o emisiune TV, premierul a vorbit despre relatia cu Klaus Iohannis dupa ce acesta i-a cerut demisia, dar si despre probleme de sanatate.

Prima reactie a FMI dupa ce parlamentarii si-au marit pensiile.
Prima reactie a FMI dupa ce parlamentarii si-au marit pensiile. "Privim cu ingrijorare reluarea acestor privilegii"

Reprezentantul Fondului Monetar International in Romania, Guillermo Tolosa, a comentat recenta lege trecuta prin Parlament care le va acorda alesilor dreptul la pensii speciale.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.