Iohannis l-a numit pe Oprea premier interimar. Ponta si-a publicat pe Facebook "dovezile" privind starea sa de sanatate

Ultima actualizare: 25-06-2015 07:08
Klaus Iohannis Agerpres

Presedintele Klaus Iohannis a acceptat in cele din urma propunerea facuta de Victor Ponta si l-a numit premier interimar pe Gabriel Oprea.

UPDATE 21.30 Decretul prin care presedintele Klaus Iohannis il desemneaza pe Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului Romaniei, "pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor de prim-ministru de catre Victor Ponta", a fost publicat luni seara in Monitorul Oficial.

In document se arata ca desemnarea lui Gabriel Oprea de catre seful statului se face "in temeiul prevederilor art. 94 lit c), ale art.100 alin (1), ale art.107 alin (3) din Constitutia Romaniei, republicata, precum si ale art.9 din Legea nr.90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare" si "avand in vedere scrisoarea prim-ministrului, domnul Victor-Viorel Ponta".

Decretul pentru "desemnarea unui membru al Guvernului ca prim-ministru interimar", semnat luni de presedintele Klaus Iohannis, a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.445 din 22 iunie.

UPDATE 19:00 Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 iunie a.c., Decretul de desemnare a domnului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului Romaniei, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor de prim-ministru de catre domnul Victor-Viorel Ponta.

Premierul a pus pe pagina oficiala de Facebook documentele medicale, acesta fiind raspunsul lui la solicitare facuta de presedinte, luni dupa-amiaza.

 

Doar pentru informare (traducerea din limba turcă).

Posted by Victor Ponta on Monday, June 22, 2015

Iohannis nu a semnat interimatul la sefia Guvernului pentru vicepremierul Gabriel Oprea, au declarat luni, pentru AGERPRES, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, presedintele considera ca in acest moment Romania "are premier", pentru ca Victor Ponta nu este in incapacitatea de a conduce Guvernul, ci este doar "in incapacitatea de a merge".

Iohannis asteapta, de asemenea, documente medicale care sa ateste ca premierul este in incapacitatea de a isi duce la indeplinire atributiile de prim-ministru.

Sursele amintite au mai declarat ca Ponta putea sa isi delege atributiile altui ministru in cazul in care si-a luat concediu medical sau de odihna, fara a fi necesar sa propuna pe altcineva ca interimar la conducerea Executivului.

Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica, pe Facebook, ca ii va solicita luni presedintelui Klaus Iohannis sa-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea sa exercite toate atributiile functiei de prim-ministru.

"Voi trimite presedintelui Romaniei solicitarea ca, in baza art. 107 din Constitutie, sa-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea sa exercite toate atributele functiei de prim-ministru (inclusiv conducerea sedintelor de Guvern) in aceasta perioada", scria Ponta pe reteaua de socializare.

Ponta a atasat postarii si documentul datat 19 iunie si inaintat presedintelui Klaus Iohannis prin care ii face acestuia solicitarea de desemnare a lui Oprea.

In document, premierul il informeaza pe sefului statului ca a fost supus, pe 15 iunie, unei interventii chirurgicale la piciorul stang, "care nu putea fi amanata", iar "tratamentul post operator impune in mod necesar imobilizare sub supraveghere medicala".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO