Parlamentarii si-au mai votat o imunitate la Codul Penal. Nicio pedeapsa pentru cei care si-au angajat rudele
Comisia pentru Statut a decis ca senatorii si deputatii care si-au angajat rude la cabinetul parlamentar inainte de 2013 nu vor putea fi sanctionati.
Comisia parlamentara comuna pentru Statutul senatorilor si deputatilor a adoptat raportul legii PSD-UDMR prin care parlamentarii care si-au angajat rude la cabinete inainte de 2013 nu vor mai putea fi sanctionati, pe motiv ca abia atunci a fost introdusa in Statut interdictia, desi ea era prevazuta deja in alte legi, potrivit news.ro.
Comisia pentru Statut a dat o hotarare inca de anul trecut prin care senatorii si deputatii care se aflau in aceasta situatie puteau scapa de sanctiuni, insa parlamentarii s-au plans ca aceasta nu are efect, avand in vedere ca ea nu este cuprinsa si in interiorul unei legi. Parlamentul a decis atunci ca pe 4 mai sa organizeze un plen comun in care sa ia act de hotararea Comisiei, ca ea sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Intre timp, parlamentarii au venit cu o noua solutie, prin care treceau direct in lege prevederile hotararii. Astfel, pe 8 mai, doi deputati PSD si unul UDMR au depus o propunere legislativa de interpretare a articolului 38 din Statutul deputatilor si senatorilor, care se refera la interdictia angajarii rudelor de pana in gradul 3 la cabinetele parlamentare, prin care sa se precizeze clar ca, inainte de data de 21 august 2013, nu a existat o restrictie privind angajarea acestor rude, iar legea nu se aplica retroactiv.
Legea a mers din nou la Comisia pentru statut, unde a primit, saptamana trecuta, raport favorabil, si urmeaza sa fie adoptata la viitorul plen comun, potrivit raportului inregistrat pe site-ul Camerei Deputatilor.
Situatia a aparut dupaa ce cinci deputati - Ion Calin, Iulian Iancu, Laurentiu Nistor si Iuliu Nosa de la PSD, si Mihaita Calimente de la PNL - au facut o solicitare de interpretare a legii, ei sustinand ca nu pot fi acuzati de conflict de interese de catre ANI pentru angajarea rudelor la birourile parlamentare anterior modificarii statutului, deci in 2013, cand a fost introdusa expres interdictia angajarii rudelor.
In pofida explicatiei deputatilor, Statutul a fost modificat cu aceasta mentiune expresa tocmai ca o interpretare a Codului penal - textul de lege in baza caruia deputatii si senatorii care si-au angajat rude la birouri au fost cercetati. Astfel, Codul penal prevede, la articolul 301, ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".
Practic, deputatii care au cerut interpretarea Statutul parlamentarilor cer ca legea in baza careia sa fie judecati sa fie Statutul lor, si nu Codul penal - in baza caruia ANI a dispus cercetari si a stabilit ca cei in cauza sunt in conflict de interese.Aproximativ 50 de actuali si fosti parlamentari si-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre acestia inainte de 2013, printre ei aflandu-se si cei 5 deputati care au solicitat interpretarea legii in favoarea lor.
Sursa: News.ro
Etichete: sanctiuni, familie, camera deputatilor, senat, Parlament, cod penal, comisie, rude, statut, privilegii,
Dată publicare:
21-05-2016 15:27