Regulamentul Camerei, modificat pentru a-l putea da jos pe Zgonea. Liberalii, singura salvare a fostului numar 2 din PSD

17-05-2016 17:02

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor

Regulamentul Camerei Deputatilor a fost modificat marti in sedinta Comisiei de specialitate, astfel ca PSD sa poata scapa de incomodul "Zgoro".

Daca noua varianta este aprobata si de plen, presedintele forului legislativ va putea fi revocat la propunerea grupului parlamentar care l-a desemnat. Mai concret, PSD il va putea inlocui pe Valeriu Zgonea, exclus deja din partid pe 27 aprilie. In locul sau, social-democratii ar intentiona sa il propuna pe Victor Ponta.

"S-a pus in concordanta Regulamentul Camerei Deputatilor cu punctul de vedere de la Comisia pentru statutul parlamentarilor, cea mai importanta modificare este aceea care prevede ca presedintele poate fi revocat la propunerea grupului parlamentar care l-a propus, pentru ca este in concordanta cu decizia Curtii Constitutionale care prevede ca functia apartine grupului parlamentar care l-a propus", a declarat Florin Iordache (PSD), unul dintre membrii Comisiei pentru Regulament, la finalul sedintei. Potrivit lui Iordache, pentru aceste modificari au votat cinci membri ai Comisiei, unul - reprezentantul PNL - fiind impotriva.

Citeste si: Valeriu Zgonea: “Am luat bataie de la mineri in 1990, vreau sa se faca dreptate”

Cand ar putea fi inlocuit Valeriu Zgonea
Modificarile la Regulament urmeaza sa fie votate de plenul Camerei Deputatilor - care teoretic ar trebui sa se reuneasca abia dupa alegerile locale din 5 iunie -, iar dupa ce vor fi publicate in Monitorul Oficial se va lua act in plen de cererea PSD de revocare a presedintelui, Valeriu Zgonea. Tot plenul va da o hotarare de vacantare a postului.

Liberalii nu sunt de acord cu modificarile si spun ca acestea compromit stabilitatea functionarii Camerei. Ei iau chiar in calcul varianta de a cere control de constitutionalitate pe modificarile Regulamentului votate marti.

Reactia lui Valeriu Zgonea
La randul sau, Valeriu Zgonea a declarat ca „Nu trebuie sa abuzam de o lege ca sa facem rau unui om. Daca omul respectiv, ales in Parlament, a incalcat Regulamentul, exista prevederi in Regulament, dar intotdeauna (...) trebuie sa aratam ca noi suntem cei care respectam legea. Daca noi nu respectam legile care ne guverneaza pe noi in Parlament, atunci va fi greu sa cerem celor din afara sa respecte legile”.

El a adaugat ca schimbarile in componenta Biroului permanent si a fiecarei comisii parlamentare trebuie facute cu respectarea legii si a Regulamentului Camerei Deputatilor.

"Nu am cerut decat un singur lucru: legalitate, legalitate, legalitate. Daca noi aici in Parlament incalcam Regulamentul, adica legea noastra, ce putem sa cerem celorlalti cetateni ai tarii? Daca lucrurile sunt legale si schimbam o lege pentru un om, eu nu pot sa comentez. Nu am comentat niciodata niciun document pana nu il vad in Biroul permanent sau in Comitetul liderilor. In momentul in care il voi vedea va voi spune punctul de vedere", a sustinut Zgonea.

In opinia sa, a minimaliza functia de presedinte al unei Camere parlamentare este ca si cum ai minimaliza functia de presedinte al statului sau functia de premier. "Sunt stabilite prin Constitutie. Daca un partid politic are sustinere in randul cetatenilor de a schimba si a desfiinta cele doua functii, si este vointa cetatenilor, da, in rest, este o retorica politica pe care nu vreau sa o comentez", a spus Zgonea.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO