Parlamentarii PSD au recunoscut că nu s-au gândit până acum la votul electronic

21-06-2019 20:13

România ar putea testa votul electronic pe internet anul viitor la alegerile locale şi parlamentare.

Aceasta a fost concluzia unei dezbateri la care au participat diverşi specialişti, dar şi reprezentanţi ai partidelor şi ai societăţii civile.

Politicienii din opoziţie au propus tehnologii de criptare folosite la monedele virtuale sau cu parolă. Ori un sistem copiat din Estonia care are, de 14 ani un vot pe internet. Reprezentanţii partidelor de la putere au recunoscut, că nu au un proiect de lege pentru un asemenea tip de vot.

Cea mai mare problemă atunci când vine vorba despre votul pe internet este siguranţa. Tehnologia Blockchain - folosită la monedele virtuale de tipul Bitcoin - e propusă de unii politicieni.

Augustin Jianu, vicepreşedinte PRO România: "Este suficient de sigură cât să ne garanteze faptul că votul nu este alterat ulterior exprimării sale şi dincolo de asta, dacă ar fi alterat, am putea vedea."

Alţii cer să fie implementat sistemul aplicat la votul prin corespondenţă.

Gabriel Andronache, reprezentant PNL: "Se face înscrierea în registrul electoral, se emite o parolă care se transmite cetăţeanului care doreşte să voteze. Se va loga în platformă e-vot, am numit-o noi, şi îşi va exercita votul".

Cei de la PSD spun că nu s-au gândit până acum la votul electronic.

Petre Florin Manole, deputat PSD: "După cunoştinţele mele nu avem un astfel de proiect, avem doar un angajament să producem un proiect cu celelalte partide în termen de 5 iulie".

Ioana Constantin, Secretar general adjunct Partidul Mișcarea Populară: "Dar oamenii nu-şi pun probelma ca votul lor de pe telefon sau de pe tabletă dispare, se întâmplă ceva, tehnic, cu el, problema este cu instituţiile care pot gestiona în final rezultatul alegerilor."

Autoritatea care se ocupă de alegeri spune că a propus din 2014 vot electronic, dar că proiectul nu a fost băgat în seamă de politicieni.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, Președinte Autoritatea Electorală Permanentă: "Am insistat la momentul respectiv şi au zis că este timp. S-au scurs 5 ani din 2014 şi acum discutăm de măsuri pentru alegerile prezidenţiale pe nişte măsuri care s-au constatat atunci".

În Estonia, ţară care votează electronic de 14 ani, 4 din 10 votanţi la alegerile Europarlamentare de luna trecută au optat pentru votul pe internet. Estonienii au buletine cu cip şi o aplicaţie extrem de sigură în care votează într-un minut, de oriunde ar fi. Un partid de la noi vrea să importăm acest sistem.

Sorin Pavel, reprezentant USR: "Cu buletinul electronic sau în cazul proiectului USR cu un certificat digital te poţi loga, îţi marchezi în aplicație dorinţa, dacă vrei să votezi cu USR, PNL, PMP, PSD să poţi să faci lucrul acesta. Dacă nu ai încredere că votul tău a fost înregistrat cotrect poţi să mergi să votezi fizic şi votul tău digital este scos din urnă".

Cristian Pârvulescu, profesor de politologie: "Cu siguranţă putem începe procedurile, astfel încât la alegerile parlamentare şi generale de anul viitor să facem primele teste. Vă dau un exemplu ca să priceapă şi PSD-ul despre ce e vorba. Prezenţa diasporei la vot în Estonia a fost de 7%, deci nu e niciun pericol."

Cozile interminabile de la alegerile din 2014 s-au repetat în 2019, iar mii de români din diaspora au fost împiedicaţi să voteze de lentoarea sistemului, secţiile puţine şi procedurile greoaie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO