Adoptarea Statutului parlamentarilor, amanata o saptamana dupa ce PNL a anuntat ca va vota impotriva

Parlament

Birourile Permanente ale celor doua Camere au stabilit ca in sedinta Parlamentului sa se discute cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu privind Statutul deputatilor si senatorilor si sa se dea votul final la bugetul de stat.

12:05 Parlamentul a decis, joi, sa retrimita pentru o saptamana la Comisia de statut raportul privind Statutul deputatilor si senatorilor care admitea obiectiile presedintelui Traian Basescu, dupa ce PNL a criticat textul privind incompatibilitatile si a anuntat ca va vota impotriva.

Decizia Parlamentului de retrimitere la comisie a Statutului a fost luata chiar in timp ce presedintele Basescu spunea, in declaratia de la Aeroportul "Henri Coanda" facuta inaintea plecarii spre Bruxelles, ca intr-o scrisoare catre sefii de stat si de guvern din UE el ar vorbi despre "succesul care se prefigureaza astazi" in Parlament cu Statutul.

"Eu in scrisoare as vorbi de succesul care se prefigureaza astazi: Parlamentul Romaniei si majoritatea parlamentara au adoptat o legislatie coerenta din punct de vedere al imunitatii parlamentare. Este un lucru pozitiv si sefii de stat si de guvern nu vor sti pana la raportul din decembrie", a afirmat Traian Basescu, la aeroport.

In acest timp, la Parlament fusese intrerupta sedinta pentru o pauza de consultari, dupa ce PNL a criticat vehement articolul din Statut care se refera la faptul ca va inceta calitatea de deputat si senator la data ramanerii definitive prin necontestare in instanta a raportului ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea, in termen de 15 zile.

Citește și
Victor Ponta, Crin Antonescu
EXCLUSIV. Surse: USL are un plan - eliminarea PDL din Parlament, mandat mai lung pentru parlamentari

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a spus ca acest lucru inseamna ca, la expirarea termenului in care poate fi contestat raportul ANI, mandatul de senator sau deputat a incetat de drept, ceea ce incalca Constitutia. "Un mandat al unui parlamentar nu poate sa inceteze in urma unui act de comunicare, grupul PNL va vota impotriva acestui act", a spus Chiuariu.

12:00 Parlamentarii au luat, joi, o pauza de consultari, la ora transmiterii acestei stiri, dupa o disputa intre PSD si PNL la dezbaterea Statutului senatorilor si deputatilor. Discutiile divergente la Statutul deputatilor si senatorilor au fost la articolul introdus potrivit caruia calitatea de deputat sau de senator inceteaza la data ramanerii definitive prin necontestare in instanta a raportului ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.

Acest text a fost contestat de parlamentarii PNL, prin Tudor Chiuariu. Ulterior, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD), a avut un schimb de replici cu Puiu Hasotti (PNL), Zgonea aratand ca Parlamentul a fost calcat in picioare din cauza ambiguitatii, iar Hasotti replicand ca scaunul Roberei Anastase lasa ceva molipsitor.

"De fiecare data cand facem un text care sa fie pe o procedura normala, sa ne permita si noua sa nu fim pusi la colt: de ce ai palarie, de ce nu ai palarie, de ce ai tigare, de ce nu ai, venim la microfon si devenim un corp opac si de aceea presa si opinia publica ne calca in picioare, iar Comisia Europeana ne face un raport. Primul raport in care Parlamentul nu este calcat in picioare este acest raport. (...) Ambiguitatea este cea care ne-a facut pe noi sa platim. Nu este permis ca in MCV Parlamentul sa aiba un ditamai articolul", a spus Zgonea.

In replica, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a spus ca "scaunul Robertei Anastase lasa ceva molipsitor".

"Faptul ca Parlamentul a fost calcat in picioare 7 ani nu este un argument sa fie calcat in continuare. Faptul ca CE si MCV spun altceva, nu inseamna sa fim muti si surzi si ca Romania a devenit un pasalac", a replicat Hasotti.

Dupa schimbul de replici, parlamentarii au luat o pauza de consultari. Comisia de Statut a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi, inregistrandu-se un vot "impotriva" si o abtinere, raportul la cererea de reaxaminare a Statutului parlamentarilor, in care sunt insusite modificarile solicitate de seful statului, Traian Basescu, potrivit presedintelui comisiei.

10:35 Senatorul PSD Miron Mitrea a facut aceste precizari, dupa sedinta conducerilor Camerelor.

"Discutam astazi scrisoarea presedintelui privind Statutul, va intra în discutie, comisia de Statut a facut raportul, terminam bugetul de stat cât mai avem, jumatate de ora de lucrat la el, bugetul de asigurari sociale si dam voturile.

Si cateva din comisiile de prietenie pentru ca sunt foarte multe delegatiile permanente care au fost finalizate, vor fi si ele votate astazi. Plus ce a mai ramas de la Comisia SRI, cine nu a depus juramântul", a spus Mitrea.

Deputatii si senatorii au finalizat, joi dimineata, in jurul orei 02.30, dezbaterea pe articole si a anexelor la proiectul bugetului de stat pe anul 2013, cu exceptia anexei 7, aceasta urmand sa fie analizata de plen in sedinta din aceasta dimineata.

Anexa 7 la proiectul bugetului de stat priveste unele sume din taxa pe valoarea adaugata repartizate pe judete, reluarea acesteia în discutie urmand sa aiba loc la solicitarea senatorului PSD Gabriela Cretu.

Comisia de Statut a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi, inregistrându-se un vot "impotriva" si o abtinere, raportul la cererea de reaxaminare a Statutului parlamentarilor, in care sunt insusite modificarile solicitate de seful statului, Traian Basescu, potrivit presedintelui comisiei.
 

Ora 9:28: Presedintele de sedinta, Viorel Hrebenciuc, a anuntat ca sedinta Parlamentului va fi reluata la ora 9.00, parlamentarii urmand sa analizeze anexa restanta, sa dea votul final asupra proiectului legii bugetului de stat pe 2013, sa dezbata si sa voteze proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat.

Dezbaterea articolelor si a anexelor s-a desfasurat in absenta parlamentarilor PDL, care parasisera sala de sedinte in jurul orei 0.30.

Anexa 7 la proiectul bugetului de stat priveste unele sume din taxa pe valoarea adaugata repartizate pe judete, reluarea acesteia in discutie urmand sa aiba loc la solicitarea senatorului PSD Gabriela Cretu.

CITESTE SI:

Scandal in Parlament, la proiectul Legii bugetului de stat. PDL si PPDD au parasit plenul

Dezbaterea in Parlament a bugetului pe 2013 s-a transformat in certuri si confruntari politice

Voichitoiu (PPDD): Ne-ati obligat sa votam contra acestui buget prost conceput si impotriva Romaniei

Ungureanu in plen: Guvernul Ponta a picat la examenul bugetului, tara se intoarce la socialism

Victor Ponta in Parlament, despre bugetul pe 2013: Am promis revenirea salariilor bugetarilor

Cezar Preda: PDL voteaza impotriva bugetului prezentat de USL

Cum se imparte bugetul intre drumuri si biserici noi. Ministrul Stroe, nemultumit de banii de la MAI

Reprezentant Presedintie: Sustinem varianta de buget propusa de Guvern. Ne vom incadra in cheltuieli

Bugetul este sarac si in 2013. Ministrii Cabinetului Ponta: Nu dispunem de fonduri pentru investitii

Cristian Radulescu: PDL a depus peste 10.000 de amendamente la bugetul pe 2013

Senatorii au aprobat bugetul pe 2013. "Nu vor fi bani destui pentru 39 de masini noi si necesare"

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Controversele regionalizarii.Dragnea infirma variantele aparute. Cum va functiona Consiliul Regional
Controversele regionalizarii.Dragnea infirma variantele aparute. Cum va functiona Consiliul Regional

Conform unor surse politice, Romania ar urma sa fie impartita in opt regiuni, legea urmand sa fie discutata in cadrul USL si apoi depusa la Parlament, pentru a fi adoptata.

EXCLUSIV. Surse: USL are un plan - eliminarea PDL din Parlament, mandat mai lung pentru parlamentari
EXCLUSIV. Surse: USL are un plan - eliminarea PDL din Parlament, mandat mai lung pentru parlamentari

Anul viitor, cand vom fi chemati la urne sa votam viitorul presedinte al Romaniei, am putea alege si un nou Parlament.

Scandal in Parlament, la proiectul Legii bugetului de stat. PDL si PPDD au parasit plenul
Scandal in Parlament, la proiectul Legii bugetului de stat. PDL si PPDD au parasit plenul

Parlamentarii PDL au parasit sedinta plenului reunit al Parlamentului in care se dezbate bugetul de stat, acuzand faptul ca amendamentele opozitiei au disparut din raportul comisiilor de buget-finante.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.