Scandal in Parlament, la proiectul Legii bugetului de stat. PDL si PPDD au parasit plenul

Ultima actualizare: 09-02-2013 07:07

Parlamentarii PDL au parasit sedinta plenului reunit al Parlamentului in care se dezbate bugetul de stat, acuzand faptul ca amendamentele opozitiei au disparut din raportul comisiilor de buget-finante.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat pe hol ca protestul democrat-liberalilor a fost determinat de faptul ca Dan Radu Rusanu, presedintele Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, "cu de la sine putere", a scos de pe lista de dezbatere amendamentele care aveau ca principala tinta alocarea de fonduri pentru bugetul SGG.

Blaga a spus ca, daca aceste amendamente nu vor fi reintroduse in dezbatere, PDL nu revine in sala nici macar la votul final. "Dar o sa vedeti ca le va reintroduce", le-a mai spus Blaga jurnalistilor.

Anterior, in plen, parlamentarii PDL Gheorghe Ialomitianu, Cezar Preda si Gheorghe Tinel au acuzat puterea ca vrea sa elimine dreptul opozitiei de a sustine amendamentele la buget.

Gherghe Tinel a spus ca este o situatie "extrem de neplacuta" ca mai multe amendamente depuse la comisiile de buget au "disparut" din raport, iar opozitia nu mai are ce sa dezbata.

Presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatilor, Dan Radu Rusanu, a spus ca amendamentele care nu au fost sustinute in comisiile de buget nu au mai fost trecute in raport pentru a fi suspuse dezbaterii plenului.

Gheorghe Ialomitianu si Cezar Preda au aratat ca acest lucru este "un abuz" din partea lui Rusanu, iar presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, i-a taiat microfonul lui Cezar Preda, spunandu-i ca acesta are o problema cu Rusanu si nu este vorba de procedura. Liderul deputatilor PDL, Mihai Stanisoara, a cerut o pauza de consultari, iar dupa pauza Zgonea a anuntat ca staff-ul tehnic va pune la dispozitia plenului toate amendamentele, iar, in acest timp, dezbaterea poate continua.

Stanisoara a protestat ca sedinta de plen nu este intrerupta pentru ca staff-ul sa poata face acest lucru si a anuntat ca parlamentarii PDL parasesc sala de sedinte. "Este dreptul dumneavoastra politic, nu ma pot supara", a replicat Zgonea.

Senatorii si deputatii s-au intrunit, miercuri dimineata, in plen, pentru a continua dezbaterile incepute marti la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013.

SI PPDD A PARASIT PLENUL

Parlamentarii PPDD au parasit, miercuri dupa-amiaza, sedinta plenului reunit in care se dezbate bugetul de stat, acuzand absenta senatorilor si deputatilor puterii de la lucrari.

Dupa parasirea salii plenului reunit, liderul deputatilor PPDD, Radu Popa, a declarat pe hol ca a cerut efectuarea apelului nominal si ca reprezentantii PPDD vor reveni la lucrari dupa ce se va constata cati parlamentari sunt prezenti la dezbaterea bugetului.

"Am cerut un apel nominal pentru a constata ce am constatat de azi dimineata: ca parlamentarii puterii nu sunt in sala. Aroganta presedintelui Camerei Deputatilor nu e suficienta pentru a asigura prezenta parlamentarilor in sala. Noi vrem sa vedem daca parlamentarii vin sa sustina propriul buget. Dupa ce vom constata cati parlamentari sunt prezenti si cati absenti, ne vom intoarce la lucrari", le-a spus Radu Popa ziaristilor.

La randul sau, liderul senatorilor PPDD, Tudor Barbu, a declarat ca Valeriu Zgonea face exact ceea ce a facut Roberta Anastase in legislatura trecuta.

"Astazi, niciodata nu au fost in sala acei parlamentari de la USL care sa fie numarati in mod real de Zgonea, niciodata presedintele Camerei nu a numarat corect. Iar acum dovada este ca inauntru nu e stabilit numarul de parlamentari care sa asigure cvorumul. Care-i diferenta intre Zgonea si Roberta Anastase", a spus Tudor Barbu.

La sedinta si-au anuntat prezenta 435 de parlamentari, iar dezbaterile sunt conduse de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Lucrarile plenului, programate pentru ora 9:00, au inceput dupa ora 10:00 din cauza ca multi dintre parlamentari au intarziat.

Zgonea a spus ca sunt parlamentari care au luat "prea mult" peste 50 la suta din voturi in alegerile parlamentare si "au ramas in siajul lui 9 decembrie".

Acesta a anuntat ca, potrivit celor convenite de liderii grupurilor parlamentare, senatorii si deputatii vor dezbate bugetele diverselor ministere in masura in care ministrii de resort sunt prezenti la sedinta, fara sa se mai respecte ordinea in care ele figureaza in proiectul Legii bugetului.

Astfel, parlamentarii au renuntat, pentru moment, sa discute bugetul SGG si au votat bugetul Ministerului Apararii Nationale, in prezenta ministrului Mircea Dusa.

Sedinta plenului reunit al Parlamentului de marti s-a incheiat cu scandal, cu trei ore inainte de ora planificata, dupa ce liderul deputatilor UDMR, Mate Andras Levente, a protestat.

El s-a aratat nemultumit de faptul ca parlamentarii puterii nu accepta niciun amendament al celor de la opozitie si a cerut pauza de consultari.

Deputatul Uniunii a cerut presedintelui de sedinta, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, o pauza de consultari de o ora, dar acesta a anuntat, ironic, ca acorda o pauza de consultari de doua ore si a declarat sedinta de marti incheiata.

"Astazi nu a trecut niciun amendament al opozitiei. Cred ca opozitia trebuie sa discute cu puterea sa vedem cum gasim anumite solutii de respectat in ceea ce priveste aceste amendamente ale opozitiei. Ar fi corect ca majoritatea sa faca un gest in acest sens, sa vedem care sunt acele amendamente care eventual pot fi discutate si adoptate de plenul reunit", a aratat Mate Andras Levente.

Sedinta s-a incheiat chiar in timpul dezbaterii in plen a amendamentelor respinse de comisiile pentru buget ale Parlamentului la bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO