Oltean: PDL va ataca Legea referendumului la CC daca trece de Camera in forma propusa de USL

Ioan Oltean

PDL va ataca Legea referendumului la Curtea Constitutionala daca proiectul va trece de Camera Deputatilor in forma propusa de USL, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Bistrita, vicepresedintele PDL Ioan Oltean.

"Am constatat ca, desi actuala putere are o prezenta parlamentara coplesitoare, desi a fost sustinuta la votul din decembrie 2012 de o majoritate a populatiei, incearca sa modifice legislatia in asa fel incat sa creeze o stare de instabilitate si, in opinia mea, sa puna in pericol articolul 2 din Constitutia Romaniei in care se spune ca poporul este suveran si isi manifesta suveranitatea prin reprezentantii alesi, adica prin Parlament, si prin referendum. Or, modul in care USL a gandit si modificat Legea referendumului, in sensul ca un referendum este valid daca se prezinta la vot 30 la suta din numarul celor inscrisi in listele electorale si dintre acestia 25 la suta voteaza favorabil, se indeplinesc si conditiile de participare si conditiile de validare, este neconstitutional", a declarat Ioan Oltean.

El a spus ca PDL nu va sustine un asemenea act normativ.

"PDL categoric respinge si nu sustine un asemenea act normativ. Din punctul nostru de vedere, actul normativ in sine este neconstitutional", a afirmat Oltean.

Liderul PDL a mai sustinut ca este "condamnabil" faptul ca USL incearca sa dezinformeze populatia spunand lucruri "care nu corespund realitatii", referindu-se la declaratiile senatorului Toni Grebla, care spunea ca nicio tara UE nu are un cvorum de participare si de validare.

Citește și
judecatori curtea constitutionala, CCR
Curtea Constitutionala: Modificarile la Statutul cadrelor militare sunt constitutionale
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"E incorecta informatia. Cehia are cvorum de participare de 50 la suta, Letonia, Lituania - 50 la suta, Polonia are cvorum de validare de 50 la suta, Portugalia are cvorum de validare si de participare de 50 la suta, Slovacia de asemenea, Romania la fel", a spus el.

Oltean a declarat ca in Codul de bune pratici in materie de referendum al Comisiei de la Venetia nu se impune existenta unui cvorum de prezenta sau a unui cvorum de validare, ci se fac recomandari, lasand tarilor posibilitatea de a decide in functie de particularitatile sociale, politice, economice ale statului respectiv.

"Eu cred ca Romania are, in acest moment, particularitati care impun, in mod obligatoriu, un cvorum de prezenta si unul de validare. Daca putem admite ca la un referendum local, chiar si unul national de validare a unor chestiuni importante, poate sa existe un cvorum sub 50 la suta si de participare, si de validare, nu putem admite ca referendumul de validare a Constitutiei sa se faca cu un cvorum de 30 la suta si de 25 la suta. O asemenea lege este neconstitutionala prin aceasta prisma, datorita faptului ca stim cu totii: Constitutia a fost adoptata cu o participare de cel putin 50 la suta si, in consecinta, orice revizuire a Constitutiei nu poate fi validata pe un alt cvorum. Daca am fi in prezenta adoptarii unei noi Constitutii, putem vorbi de cvorumul stabilit prin noua lege, dar daca avem in vedere revizuirea prezentei Constitutii este inadmisibil acest cvorum", a sustinut Ioan Oltean.

El a spus ca acel cvorum, anuntat de USL, intra in conflict cu prevederile legii privind alegerea presedintelui Romaniei.

"In situatia in care presedintele Romaniei ar fi ales cu jumatate plus unu din numarul celor care se prezinta la vot, suspendarea acestuia din functie nu va putea fi facuta niciodata cu un cvorum de 30 la suta participare si 25 la suta vot favorabil", a spus Oltean.

Potrivit acestuia, PDL va incerca, in Camera Deputatilor, care este camera decizionala, sa propuna amendamente care sa vizeze modificarea cvorumului in ceea ce priveste validarea Constitutiei si suspendarea presedintelui Romaniei.

"In situatia in care nu vor fi admise (amendamentele - n.r.), cu certitudine ne vom adresa Curtii Constitutionale pentru ca aceasta sa constate ca Legea referendumului este totalmente neconstitutionala prin prisma acestor elemente",
a conchis Oltean.

Plenul Senatului a adoptat, marti, cu 92 de voturi "pentru" si 29 "impotriva" initiativa legislativa care modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

Senatorii au adoptat initiativa legislativa semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, in ceea ce priveste legea referedumului.

Propunerea legislativa urmeaza sa fie supusa votului final la Camera Deputatilor si reduce pragul de prezenta la referendumuri de la 50% la 30%. Totodata, proiectul introduce conditia unui vot de minim 25% pentru una dintre optiunile supuse referendumului pentru validarea rezultatelor scrutinului.

Si PPDD anunta ca va contesta la Curtea Constitutionala proiectul de lege de scadere la 30% a pragului de participare la urne pentru validarea referendumului daca acesta va trece in aceeasi forma si de Camera Deputatilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ponta ii raspunde lui Macovei in cazul
Ponta ii raspunde lui Macovei in cazul "presiunilor" pentru Becali: E dusa cu sorcova

Liderul USL, premierul Victor Ponta considera ca europarlamentarul PDL Monica Macovei este "dusa cu sorcova" cand afirma ca s-ar pregati la nivel emotional terenul pentru gratierea lui Gigi Becali.

Curtea Constitutionala: Modificarile la Statutul cadrelor militare sunt constitutionale
Curtea Constitutionala: Modificarile la Statutul cadrelor militare sunt constitutionale

Curtea Constitutionala (CC) a decis, miercuri, ca sunt constitutionale modificarile la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, aduse dupa ce actul normativ a fost trimis de presedinte pentru reexaminare, respingand astfel sesizarea PDL.

Elena Basescu vrea ca autoritatile romane sa elaboreze un cod de conduita pentru mass-media
Elena Basescu vrea ca autoritatile romane sa elaboreze un cod de conduita pentru mass-media

Europarlamentarul PDL Elena Basescu a afirmat in plenul Parlamentului European ca autoritatile romane trebuie sa elaboreze un cod de conduita pentru mass-media, asa cum a recomandat ultimul raport MCV al Comisiei Europene.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.