O senatoare vrea sa reduca vacanta alesilor la o luna. Reactiile colegilor parlamentari

Ultima actualizare: 08-11-2013 07:16

O senatoare vrea sa spele imaginea colegilor sa si propune ca in loc de patru luni, cat e vacanta parlamentara intr-un an, alesii sa stea acasa doar o luna, eventual in august.

Dar cei mai multi dintre colegii ei nu sunt de acord cu asa ceva.

Senator de Vatra Dornei la primul mandat, Vasilica Miron a aflat indignata ca viata de parlamentar presupune patru luni de vacanta pe an. Prea mult, a spus senatoarea, si s-a gandit sa modifice regulamentul si sa le ceara colegilor sa stea mai mult pe la serviciu.

Vasilica Miron, deputat PPDD: "La comisii avem foarte multe initiative. Consider ca avem nevoie de timp pentru a aprofunda aceste initiative".

Astfel, vacanta de vara a alesilor nu ar incepe de la 1 iulie, cum se intampla in prezent, ci de la 1 august. Si vacanta de iarna s-ar reduce. Parlamentarii ar trebui sa stea acasa de sarbatori, plus inca doua saptamani pana la mijlocul lunii ianuarie, nu in februarie, asa cum e prevazut acum. Sefii lor sunt de acord.

Valeriu Zgonea, presedinte Camera Deputatilor: "Parlamentarii nu-i alegi ca sa vorbeasca la microfon. Ca altfel ii trimiti cu un microfon acasa si ar sta in circumscriptie. Parlamentarii ii trimiti in comisii, unde isi desfasoara activitatea".

Doar ca pe parlamentari nu ii prea gasesti nici in comisii. In acest moment, 300 de acte normative zac pe mesele deputatilor, iar 150 risca sa fie adoptate tacit la Senat, iar alesii nici macar nu le-au citit. Dar, oricat ar avea de lucru, ideea de a renunta la vacanta nu le surade.

Alina Gorghiu, deputat PNL: "Vacanta e nerelavanta cat de lunga sau de scurta e. Important e sa faci treaba cat esti la Parlament".

Mihaita Calimente, deputat PNL: "Putem prelungi programul, sa ramanem pana joi sau vineri si nu ar mai fi nevoie sa ne scurtam vacanta".

Liviu Pop, senator PSD: "Am un principiu de viata: decat sa muncesc degeaba, mai bine sa stau degeaba".

De la inceputul anului si pana acum, alesii au fost la lucru doar 80 de zile in care au discutat si votat legi.

Totusi, pentru ca ideea doamnei parlamentar sa se si aplice, este nevoie de modificarea Constitutiei. In actul fundamental scrie ca cele doua sesiuni ale parlamentului se desfasoara intre lunile februarie-iunie, respectiv septembrie-decembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO