Starea de urgență va fi prelungită în România. Iohannis: "Nu suntem încă la vârful epidemiei"

×
Codul embed a fost copiat

Starea de urgență va fi prelungită. Este anunțul făcut luni de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a spune că am avut o creștere mai lină a numărului de îmbolnăviri, în comparaţie cu alte state, dar nu e cazul să ne relaxăm.

"Am avut o creştere mai lină a numărului de îmbolnăviri, în comparaţie cu alte state occidentale, iar asta se datorează faptului că am luat din vreme măsuri", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele va semna decretul săptămâna viitoare. Șeful statului a semnat primul decret pe 16 martie: stare de urgenţă pentru 30 de zile.

În România, sunt 4.057 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 162 de decese. De la ultima comunicare, sunt 193 de noi îmbolnăviri. Iar numărul de teste, peste 40 de mii ne mai oferă o informație: de aproximativ trei zile, rata între confirmați și testați stă la aproximativ 10 la sută.

Măsurile de protecţie mult aşteptate vor sosi în curând în România. Cadrele medicale vor primi 500.000 de combinezoane şi 2,5 milioane de măşti de protecţie. Forţele de ordine vor primi 5 milioane de măşti, iar populaţia 8 milioane de măşti.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, apel către românii din diaspora: „Nu veniți acasă de Paște”

Tot preşedintele a anunţat că va urma, cât de curând, o rectificare bugetară, pentru că în următoarele luni economia ţării va avea de suferit. În plus este nevoe de bani mai mult pentru sănătate şi pentru şomajul tehnic, este vorba de un milion de români.

Ședință de evaluare la Cotroceni

 

Șeful statului a avut, luni, la Cotroceni, o şedinţă de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban şi mai mulţi membri ai Guvernului.

"Trăgând linie şi adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. În acest fel, am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. În cursul acestei săptămâni, vom elabora textul decretului şi la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile", a afirmat şeful statului.

El a adăugat că "această perioadă este absolut necesară pentru a ţine evoluţia epidemiei sub control".

Iohannis a avertizat că România nu se află încă în vârful epidemiei de COVID-19 şi că nu trebuie să existe o relaxare a măsurilor luate până în prezent, deşi numărul de îmbolnăviri este mai mic ca în alte ţări.

"Este clar: nu suntem încă la vârful epidemiei. În niciun caz nu este cazul să ne relaxăm", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

România va trimite în Italia, în zona Milano, o echipă formată din 11 medici şi şase asistenţi medicali, a mai anunţat președintele

"Am decis (...) ca România să trimită o echipă de medici şi asistenţi medicali în Italia. Ei vor merge acolo în zona Milano. Vor pleca cel târziu mâine (n.r. - marţi). O echipă formată din 11 medici şi şase asistenţi medicali", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut luni, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de evaluare a măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul şi cu membri ai Guvernului.

Declarația președintelui Klaus Iohannis:

 

 

- Bună ziua! Tocmai am finalizat o ședință de bilanț intermediar, am finalizat o ședință de bilanț intermediar, i-aş spune, la care a participat premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri din Guvernul României. Am dorit împreună să tragem primele concluzii, să vedem cum au fost puse în practică măsurile decise prin decret și prin ordonanțele militare. Am evaluat impactul acestor măsuri și cum trebuie conduse lucrurile în următoarele săptămâni.

- O primă concluzie ar fi că în comparație cu alte țări creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost așa mare cum am observat, de exemplu, în țări unde avem mulți români - mă gândesc la Italia, la Spania. Acest lucru, evident, vine din faptul că noi din timp am luat măsuri foarte ferme. Însă trebuie să vă avertizez foarte clar: Nu este momentul să ne relaxăm; în niciun caz nu este momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Toți experții, toți medicii ne spun că evoluția epidemiei în continuare depinde de felul în care respectăm indicațiile autorităților. Dacă respectăm indicațiile - evităm contactul ș.a.m.d. -, este posibil să nu avem o creștere foarte mare. Dacă nu le respectăm, este posibil să ajungem în scenarii cum le-am văzut, din păcate, în țările pe care tocmai le-am menționat.

- Așadar, este clar: Nu suntem încă la vârful epidemiei. În niciun caz nu este momentul să ne relaxăm. Să fim atenți, să nu fim panicați și să respectăm indicațiile autorităților.

- O veste bună: La început, se știe că a fost un pic complicat de procurat materiale de protecție - măști, combinezoane, ventilatoare. Iată că avem deja primele rezultate semnificative ale măsurilor luate de Guvern. În acest fel, primim încă în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, aproximativ 5 milioane de măști de protecție pentru forțele de ordine - jandarmi, polițiști -, aproximativ 8 milioane de măști care vor ajunge la populație.

- Vor veni în zilele imediat următoare aproximativ 500.000 de combinezoane de protecție pentru medici și personalul medical. Iată că sunt lucruri care se mișcă. Însă, trăgând linie și adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. În acest fel, am solicitat guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret, în cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului și la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret, care va prelungi starea de urgență cu încă o lună de zile. Această perioadă este absolut necesară pentru a ține lucrurile, pentru a ține evoluția epidemiei sub control.

- Am avut o discuție legată de felul în care România își arată solidaritatea față de alții și pot să vă spun că am decis împreună ca România să trimită o echipă de medici și asistenți medicali în Italia. Ei vor merge acolo, în zona Milano, vor pleca cel târziu mâine – o echipă formată din 11 medici și șase asistenți medicali.

- Am discutat o chestiune extrem de importantă în a doua parte a ședinței, mai exact pregătirea pentru rectificarea bugetară. Aici lucrurile stau foarte serios și nu pot să nu spun câteva lucruri.

- Prin această epidemie, avem o criză care nu este, din păcate, doar o criză de sănătate publică, ci este o criză care afectează întreaga economie, care va afecta bugetul. Va fi nevoie să se declare o creștere, probabil semnificativă, a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulți, pe de altă parte, în sectorul de sănătate publică. Este nevoie de bani destul de mulți pe partea de asistență socială, șomajul tehnic, șomajul. Toate trebuie plătite.

- În acest fel, vom avea o situație complicată a bugetului. Însă este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine și va trebui Guvernul să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede câteva schimbări pe următoarele luni de zile, ci va fi nevoie să se reevalueze și veniturile, care sunt în scădere, dar și cheltuielile pe întregul an fiscal, cheltuieli care sunt în creștere, și în acest fel va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public.

- Am menționat numărul mare de măști, de materiale de protecție, care vin în România. Și trebuie să știți că aici nu au lucrat numai autoritățile statului. Au fost câteva firme private care s-au implicat și dați-mi voie să-i felicit pe cei care au înțeles că, într-o perioadă dificilă, nu numai autoritățile statului trebuie să se implice pentru țară, ci și firmele private. Și sunt deja destul de mulți care au făcut-o. Îi felicit și sper să continue.

- În final, dragi români, repet: respectați măsurile dispuse de autorități! Respectați izolarea! Nu vă întâlniți!

- Nu ieșiți din casă decât atunci când aveți o problemă de rezolvat, când mergeți la serviciu, când mergeți să cumpărați alimente!

- Evitați orice contact fizic cu oricine, este foarte important! Boala se răspândește de la om la om. Nu dați mâna, nu vă îmbrățișați, stați la distanță față de alte persoane! Vă doresc tuturor multă sănătate!” 

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Preşedintele Iohannis a avut şi săptămâna trecută mai multe şedinţe cu membri ai Guvernului pe tema COVID-19.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, la cel mai profitabil sezon din ultimii ani: a prezentat toate sumele încasate
Gigi Becali, la cel mai profitabil sezon din ultimii ani: a prezentat toate sumele încasate
Citește și...
Cozi la intrarea în țară prin vama Nădlac. Mesajul lui Iohannis pentru românii care vor să vină acasă
Cozi la intrarea în țară prin vama Nădlac. Mesajul lui Iohannis pentru românii care vor să vină acasă

„Nu veniți acasă de sărbători pentru că revenirea în țară poate fi extrem de periculoasă pentru cei la care țineți atât de mult”.

Klaus Iohannis, apel către românii din diaspora: „Nu veniți acasă de Paște”
Klaus Iohannis, apel către românii din diaspora: „Nu veniți acasă de Paște”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 3 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Iohannis: ”500 de euro pe lună, bonus, pentru medicii care lucrează cu Covid-19, ar fi onorabil”
Iohannis: ”500 de euro pe lună, bonus, pentru medicii care lucrează cu Covid-19, ar fi onorabil”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a solicitat Executivului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor şi personalului medical care lucrează cu pacienţi infectaţi cu COVID-19.

Decizie fără precedent. Iohannis a retras decorația Spitalului de Urgență Suceava
Decizie fără precedent. Iohannis a retras decorația Spitalului de Urgență Suceava

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri, 1 aprilie, decretul privind retragerea decorației conferite Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Recomandări
Ce (re)promit partidele pro-europene: impozitare progresivă a marilor averi, sute de mii de case, școli și spitale | DOCUMENT
Ce (re)promit partidele pro-europene: impozitare progresivă a marilor averi, sute de mii de case, școli și spitale | DOCUMENT

Partidele pro-europene care negociază componența viitorului Guvern au prezentat marți o listă a măsurilor pe care intenționează să le pună în aplicare. USR nu a semnat documentul asumat de alianța PSD-PNL-UDMR-minorități.  

Explicațiile TikTok privind alegerile din România nu au convins Comisia Europeană. Platforma riscă amendă și chiar închiderea
Explicațiile TikTok privind alegerile din România nu au convins Comisia Europeană. Platforma riscă amendă și chiar închiderea

Comisia Europeană a deschis o anchetă oficială împotriva TikTok după ce alegerile prezidențiale din România au fost anulate în urma manipulărilor de pe această platformă.

Metoda prin care niște hackeri români au furat 106 milioane euro de la clienții unui site de shopping celebru în toată lumea
Metoda prin care niște hackeri români au furat 106 milioane euro de la clienții unui site de shopping celebru în toată lumea

106 milioane de euro! Atât au furat niște hackeri români de la sute de clienți ai unui cunoscut site de cumpărături, fondat în America.