Klaus Iohannis, apel către românii din diaspora: „Nu veniți acasă de Paște”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 3 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Conferința de presă poate fi urmărită aici:

 

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

 

Citește și
bani
Legea prin care familiile pot primi până la 710 lei pentru plata serviciilor de bonă a fost promulgată
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

- Am intrat în una dintre cele mai grave etape ale pandemiei. Prin măsurile luate, am reușit să amânăm momentul în care am ajuns abia acum.

- Urmează săptămâni dificile. Avem deja de plâns 116 morți. 116 semeni de-ai noștri și-au pierdut viața răpuși de acest virus.

- Nu știm câte victime va mai face epidemia, dar știm că depinde de noi să avem cât mai puține.

- Dacă nu respectăm cu strictețe măsurile luate de autorități, cazurile se vor înmulți.

- Pandemia e una severă, fiecare zi e o cursă contra-cronometru. E o luptă pe viață și pe moarte.

- Măsurile de distanțare socială deja implementate trebuie să continue până trece acest virus.

- Se apropie cele mai importante sărbători creștine. De data aceasta, Învierea Domnului găsește omenirea într-un moment de criză profundă. Fac un apel către românii din diaspora: Dragii mei, nu veniți anul acesta acasă de sărbători. E foarte important să înțelegeți că revenirea în țară poate fi periculos, atât pentru voi cât și pentru cei la care țineți.

- Anul acesta vom fi alături de cei dragi, dar de la distanță, pentru a nu le periclita viața.

- Vom face azi aceste sacrificii dureroase pentru a putea fi împreună mai târziu. 

- Această perioadă va trece și ne vom reuni în bisericile noastre cu și mai multă credință. 

- Nu există altă cale decât cea de a sta acasă, de a respecta distanțarea socială.

- Apel special către forțele de ordine, inclusiv cele din punctele de trecere a frontiere: misiunea voastră e de a-i proteja pe români. Să asigurați cu fermitate aplicarea legilor și a ordonanțelor militare. Fiți vigilenți, contez pe voi să vă onorați această datorie și vă mulțumesc pentru sacrificiile pe care le faceți.

- Doar respectând regulile îi protejăm pe cei dragi. E imperativ să stați acasă și să limitați deplasările. Când mergeți la cumpărături, păstrați distanța de cel puțin 2m. Nu vă îmbrățișați cu prietenii, nu dați mâna. Spălați-vă pe mâini. Aceste măsuri simple devin în aceste zile literă de lege. 

- Nu în spitale vom stopa epidemia, ci în comunitate. Fără solidaritatea și unitatea cetățenilor, fără implicarea fiecăruia, nu vom reuși. Ca o familie care are grijă de toți membrii săi, așa vom reuși.

Declarația de presă integrală a președintelui Klaus Iohannis

 

„Am intrat, de câteva zile, în cea mai grea etapă a acestei complicate perioade generate de epidemia de coronavirus.

Este o etapă pe care, prin măsurile restrictive luate din vreme, am reușit să o întârziem cât mai mult timp posibil. De acum înainte, urmează săptămâni foarte dificile, care vor fi critice pentru sistemul de sănătate din România.

Este esențial să fim toți conștienți de acest lucru, pentru că vor veni momente cu o mare încărcătură emoțională, care ne vor testa solidaritatea și unitatea.

Avem deja de deplâns 116 morți. 116 semeni de-ai noștri și-au pierdut viața răpuși de acest virus.

Oare câte victime va mai face epidemia? Nu știm! Dar știm sigur că depinde de noi să avem cât se poate de puține!

Dacă nu respectăm cu strictețe toate măsurile impuse de autorități, pierderile de vieți omenești vor din ce în ce mai multe și cazurile grave, care necesită tratament medical intensiv, se vor înmulți.

Pandemia care afectează întreaga lume este una severă și fiecare zi este o cursă contra cronometru pentru a salva viețile semenilor noștri. Trebuie să câștigăm această bătălie, o luptă pe viață și pe moarte, și de aceea măsurile de distanțare socială deja implementate trebuie să rămână în vigoare până când pericolul provocat de acest virus va trece. Nimeni, vă spun, nimeni nu va fi cu adevărat în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță!

Dragi români, se apropie cu pași repezi cele mai importante sărbători creștine.

Sunt sărbători ale luminii, ale comuniunii, ale solidarității și bunătății, pe care oamenii le celebrează în mod firesc an de an alături de familie și de cei apropiați. De data aceasta însă, Învierea Domnului găsește întreaga omenire într-un moment de criză profundă, în plină epidemie provocată de un virus ucigaș.
Fac un apel către românii din Diaspora, un apel necesar, dar care mă umple de tristețe: dragii mei, nu veniți anul acesta acasă de Sărbători. Este foarte important să înțelegeți, oricât de greu ar fi, că revenirea în țară, în sânul familiei, poate fi extrem de periculoasă atât pentru voi, cât și pentru cei la care țineți atât de mult.

Anul acesta vom fi alături de cei dragi, dar de la distanță, pentru că este singurul mod prin care ne putem exprima afecțiunea față de cei pe care îi iubim fără a le periclita viața și sănătatea. Vom face astăzi aceste sacrificii dureroase pentru a putea fi din nou împreună mai târziu.

Pentru milioane de credincioși este o dramă reală să nu poată merge de sfintele sărbători la Biserică, dar aveți încredere, această perioadă dificilă va trece și ne vom reuni în bisericile noastre cu și mai multă credință.

Acum însă nu există nicio altă cale de vă proteja pe voi și pe apropiații voștri decât aceea de a sta acasă, de a respecta cât mai mult regulile de distanțare socială. Aceasta este cea mai puternică și plină de dăruire manifestare a dragostei creștinești și a iubirii aproapelui.

Sacrificiile pe care le facem fiecare dintre noi ajută enorm la limitarea răspândirii infecției. Prin atitudinea responsabilă, facem un pas important către momentul în care viața noastră va reveni la normal. Cu toții ne-am dori să existe soluții mai ușoare pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, dar, în acest moment, ceea ce știm și noi, și toate țările care se confruntă cu același dușman invizibil, este că doar păstrarea distanței față de ceilalți stopează transmiterea infecției.

Vreau să fac un apel special și către forțele de ordine, inclusiv cele din punctele de trecere a frontierei. Misiunea voastră este de a-i proteja pe cetățenii României și aceasta înseamnă, în aceste zile, să asigurați cu fermitate respectarea legilor și a ordonanțelor militare. Fiți vigilenți! Intervenția voastră rapidă și fermă poate salva vieți! Contez pe voi să vă onorați cu responsabilitate această datorie și vă mulțumesc pentru sacrificiile pe care le faceți!

Dragi români, doar respectând cu strictețe, riguros, regulile îi ocrotim pe cei apropiați și le protejăm sănătatea concetățenilor noștri. Este imperativ să stați acasă și să limitați deplasările doar la cele strict necesare!

Atunci când mergeți la cumpărături sau sunteți într-un spațiu public, păstrați distanța de cel puțin doi metri față de ceilalți! Nu vă îmbrățișați cu prietenii, nu dați mâna, evitați orice contact direct! Spălați-vă pe mâini când vă întoarceți acasă! Aceste măsuri simple devin, în aceste zile, literă de lege! Nu vă abateți de la ele, respectați-le pentru a rămâne în siguranță!

Autoritățile fac toate eforturile pentru a trece cu bine peste această perioadă critică, dotează spitalele cu tot ceea ce este necesar pentru tratarea pacienților cu COVID-19, dar nu în spitale vom stopa epidemia. Răspândirea virusului are loc în comunitate, atunci când unii oameni nu vor să înțeleagă că de respectarea acestor reguli simple depinde cât de repede vom reuși să ne întoarcem la normalitate.

Fără solidaritatea, fără unitatea cetățenilor, fără implicarea fiecăruia dintre noi nu vom reuși. Ca o adevărată familie care are grijă de fiecare dintre membrii săi, vom câștiga această bătălie, așa cum ne-am mobilizat și am izbândit și în alte momente critice la care a fost supusă națiunea noastră de-a lungul istoriei.

Vă mulțumesc și vă doresc tuturor multă sănătate!”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Iohannis: ”500 de euro pe lună, bonus, pentru medicii care lucrează cu Covid-19, ar fi onorabil”
Iohannis: ”500 de euro pe lună, bonus, pentru medicii care lucrează cu Covid-19, ar fi onorabil”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a solicitat Executivului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor şi personalului medical care lucrează cu pacienţi infectaţi cu COVID-19.

Legea prin care familiile pot primi până la 710 lei pentru plata serviciilor de bonă a fost promulgată
Legea prin care familiile pot primi până la 710 lei pentru plata serviciilor de bonă a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă.

Decizie fără precedent. Iohannis a retras decorația Spitalului de Urgență Suceava
Decizie fără precedent. Iohannis a retras decorația Spitalului de Urgență Suceava

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri, 1 aprilie, decretul privind retragerea decorației conferite Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Președintele Klaus Iohannis: ”De la începutul epidemiei s-au dat peste 78.000 de amenzi”
Președintele Klaus Iohannis: ”De la începutul epidemiei s-au dat peste 78.000 de amenzi”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că este "absolut necesar" ca toată lumea să respecte legislaţia în contextul epidemiei cu noul coronavirus.

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.