Noul statul al parlamentarilor va fi analizat de Parchet, Guvern si presedintie
Seful Camerei Deputatilor a avut aceasta initiativa, criticata insa de colegul sau de la Senat, care spune ca institutiile vizate nu au atributii pe aceasta tema.
Presedintia nu a primit inca noul statut, dar vede consolidarea imunitatii ca pe o grava eroare.
Administratia Prezidentiala a anuntat printr-un comunicat ca nu a intrat in posesia vreunui proiect de modificare a legii in vigoare, insa pozitia institutiei este clara fata de anumite modificari vizate.
Completarea articolului referitor la imunitatea demnitarilor este subiect de controversa, inclusiv in randurile USL. Presedintele liberalilor considera ca modificarile ar transforma Parlamentul intr-o a doua instanta de judecata.
Reprezentantii opozitiei sunt categorici si vor eliminarea imunitatii, exceptand cazul declaratiilor politice.
Statutul actual al deputatilor si senatorilor spune ca cererea de retinere, arestare sau perchezitie a unui ales este adresata sefului Camerei. Daca se modifica statului, atunci "cererea ministrului justitiei trebuie sa contina temeiul legal si motivele concrete in cazul respectiv si trebuie sa fie insotita de probe relevante."
Aceste modificari ar ingreuna si mai mult anchetele care ii privesc pe parlamentari, care ar capata o imunitata la limita Constitutiei.
In urma valului de critici, chiar unul dintre initiatorii proiectului, deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat ca modificarile propuse la Statutul senatorilor si deputatilor in ceea ce priveste imunitatea parlamentara si conflictul de interese ar putea fi eliminate.