Noua Constitutie: Minoritatile isi pot folosi in mod liber, in spatiul public, simbolurile nationale

Ultima actualizare: 16-06-2013 06:59

Comisia de revizuire a adoptat o serie de amendamente ale UDMR care privesc minoritatile nationale, inclusiv dreptul de a-si folosi in mod liber, in spatiul public, "propriile simboluri nationale care reprezinta identitatea lor etnica, culturala".

Membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei au adoptat, cu 18 voturi "pentru" si un vot "impotriva", amendamentul UDMR care introduce o noua prevedere la articolul 6 din legea fundamentala: "Reprezentantii legali ai minoritatilor nationale pot infiinta, potrivit legii privind statutul minoritatilor nationale, organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor".

In prezent, nu exista o lege in vigoare privind statutul minoritatilor nationale, un proiect de lege in acest sens fiind in Parlament de aproape opt ani.

De asemenea, la articolul 6 este introdus alineatul 3, care prevede: "Deciziile autoritatilor publice centrale si locale se vor lua dupa consultarea organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, cu privire la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase". Acest amendament a fost adoptat cu 18 voturi "pentru" si doua voturi "impotriva".

In plus, la articolul 12, a fost introdus alineatul 5, care prevede: "Minoritatile nationale isi pot folosi in mod liber, in spatiu public si privat, propriile simboluri nationale care reprezinta identitatea lor etnica, culturala, lingvistica si religioasa".

In primavara, politicieni romani si ungari au fost implicati intr-o disputa publica pe tema arborarii steagului secuiesc pe sediile unor autoritati locale din judetele Covasna si Harghita.

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat amendamentul privind combaterea traseismului politic

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, joi, si amendamentul propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu prin care este instituit acelasi regim pentru combaterea traseismului politic in cazul parlamentarilor precum cel existent in cazul primarilor.

Amendamentul a fost adoptat cu 20 de voturi "pentru" si prevede ca mandatul parlamentarului inceteaza inclusiv in momentul in care senatorul sau deputatul isi da demisia din partidul pe listele caruia a fost ales.

Amendamentul reglementeaza inclusiv situatia in care un parlamentar se inscrie intr-un alt partid politic, senatorul sau deputatul pierzandu-si mandatul.

Rolul Casei Regale si al BOR in constituirea si modernizarea statului, recunoscute de Constitutie

Un alt amendament adoptat de comisia de revizuire a Constitutiei este cel potrivit caruia Romania recunoaste rolul istoric al Casei Regale, al minoritatilor nationale, al bisercii ortodoxe si al celorlate culte religioase in constituirea si modernizarea statului roman.

Astfel, dupa articolul 1, alineatul (1) care prevede ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil", a fost introdus un nou articol, care in viitoarea Constitutie va avea urmatorul cuprins: "Romania recunoaste rolul istoric in constituirea si modernizarea statului roman al Casei Regale, al minoritatilor nationale, al bisericii ortodoxe si al celorlate culte religioase".

Amendamentul a fost adoptat cu majoritatea voturilor membrilor Comisiei de revizuire.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!