Norica Nicolai: Nu mai poate ieşi nimeni la proteste în cazul unei noi OUG 13
Europarlamentarul Norica Nicolai consideră că decizia ÎCCJ care prevede că toate adunările publice trebuie anunțate din timp este una ”normală” și subliniază faptul că ”protestele spontane nu pot fi agreate”.
”Este foarte corectă, este o decizie normală, de respectare a legii. În nici un stat european care acţionează conform principiilor statului de drept nu se pune problema nerespectării legii în materie de adunări publice. Lumea este liberă să protesteze şi să respecte acest minim principiu al declarării protestului, ceea ce este o chestiune de normalitate, pentru că statul trebuie să asigure ordinea publică. Or a încălca permanent legea, clamând nevoia de respectare a legii în România mi s-a părut o conduită care nu era deloc conformă cu statul de drept”, a declarat Norica Nicolai la RFI.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Întrebată cum rămâne cu protestele spontane, eurodeputata ALDE a răspuns: ”Protestele spontane nu pot fi agreate, decât în limitele în care sunt reglementate pe lege”.
De asemenea, întrebată dacă oamenii ar mai putea ieși la protest după o oră, dacă Guvernul ar adopta într-o noapte un document de tipul OUG 13, Norica Nicolai a răspuns tranşant:
”Nu, nu mai poate ieşi nimeni. Eu cred că a specula pe ideea Ordonanţei 13 la nesfârşit nu face bine absolut nimănui (...). Cred că trebuie să intrăm toţi într-o logică a respectului faţă de lege şi pornind de la acest lucru, să ne comportăm ca atare, fie că suntem la Putere, fie că suntem în Opoziţie”.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni ca protestele spontane sau anunţate în spaţiul virtual, organizate apoi în stradă, să fie declarate ilegale dacă nu şi le asumă cineva. Decizia este criticată de unii activişti.
Protestele anti-guvernamentale din Piaţa Victoriei, de exemplu, vor fi considerate de-acum ilegale, dacă nu sunt declarate în prealabil la Primărie şi implicit nu sunt asumate de unul sau mai mulţi organizatori. Care trebuie să îndeplinească mai multe obligaţii, de la asigurarea toateletelor publice, până la gardul de împrejmuire.
Sursa: rfi.ro
Etichete: proteste, lege, miting, iccj, alde, norica nicolai,
Dată publicare:
16-10-2018 15:31